Η αφαίρεση ωοθηκών συνδέεται με χρόνια νεφρική νόσο

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που έδειξε σημαντική σχέση μεταξύ έλλειψης οιστρογόνων σε νεότερες γυναίκες και νεφρικής βλάβης.

 

Γυναικείο Αναπαραγωγικό Σύστημα

 

Γυναίκες που αφαίρεσαν τις ωοθήκες τους πριν την εμμηνόπαυση μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές πιστεύουν ότι η αιτία είναι η πτώση των οιστρογόνων που ακολουθεί  την εγχείρηση.

Ο ερευνητής Dr. Walter Rocca, της Mayo Clinic στο Rochester, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που έδειξε σημαντική σχέση μεταξύ έλλειψης οιστργοόνων σε νεότερες γυναίκες και νεφρικής βλάβης.

Αν και η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση, γυναίκες που σκέφτονται να αφαιρέσουν τις ωοθήκες τους θα πρέπει να γνωρίζουν αυτόν τον πιθανό σοβαρό κίνδυνο, ιδιαίτερα αν δεν έχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό και στις ωοθήκες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι η 9η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα οιστρογόνα έχουν προστατευτική επίδραση στους νεφρούς. Στη νέα έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν πώς η αφαίρεση των 2 ωοθηκών επηρέαζε τη νεφρική λειτουργία σε γυναίκες που δεν είχαν ακόμα φτάσει στην εμμηνόπαυση.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 1.600 προεμμηνορυσιακών γυναικών στη Μινεσότα, που αφαίρεσαν τις ωοθήκες τους πριν την ηλικία των 50 ετών. Αυτές συγκρίθηκαν με δεύτερη ομάδα γυναικών περίπου ίδιας ηλικίας, αλλά που δεν είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης ωοθηκών

Αφού παρακολούθησαν τις γυναίκες για 14 χρόνια κατά μέσον όρο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που προχώρησαν σε αφαίρεση ωοθηκών είχαν 6,6% μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο σε σχέση με αυτές που δεν είχαν. Για γυναίκες που ήταν μικρότερες από 46 ετών όταν έγινε η αφαίρεση ωοθηκών υπήρχε 7,5% μεγαλύτερος κίνδυνος μελλοντικής νεφρικής βλάβης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

 

Νεφρική νόσος

Νεφρική νόσος

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που προχώρησαν σε αφαίρεση ωοθηκών είχαν 6,6% μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο σε σχέση με αυτές που δεν είχαν. Για γυναίκες που ήταν μικρότερες από 46 ετών όταν έγινε η αφαίρεση ωοθηκών υπήρχε 7,5% μεγαλύτερος κίνδυνος μελλοντικής νεφρικής βλάβης.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 723 access attempts in the last 7 days.