Πολιτική Υγείας: Α. Ξανθός: 120 οι ΤΟΜΥ μέχρι το τέλος του 2018

Νομοθετικές ρυθμίσεις για τα νοσοκομεία τους επόμενους μήνες

Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

 

Στις συναντήσεις που είχε χθες με τους γιατρούς σε ΤΟΜΥ και ΚΥ της Πάτρας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι ήδη, σε όλη τη χώρα, λειτουργούν 96 ΤΟΜΥ που έως το τέλος του 2018 θα φτάσουν τις 120.

«Γίνονται μικρά, καλά μελετημένα και εδραιωμένα βήματα στην ανάπτυξη του νέου συστήματος της ΠΦΥ» ανέφερε ο κ. Ξανθός αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την εύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης των νέων δομών, όσο και με τη στελέχωση τους με οικογενειακούς γιατρούς , η οποία είναι δυσχερής λόγω της μαζικής μετανάστευσης 18.000 γιατρών στο εξωτερικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Για τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται το πρώτο διάστημα λειτουργίας των νέων δομών, είπε ότι υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για άμεση επίλυση των προβλημάτων ενώ απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν το νέο μοντέλο της ΠΦΥ, τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ είναι μια επένδυση που κάνει η πολιτεία σε ένα τομέα του ΕΣΥ που ήταν ελλειμματικός και διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι: «αυτό το σχέδιο της ΠΦΥ θα έχει προοπτική και μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, οπότε και θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους, έτσι ώστε να υπάρχει μια ομαλή συνέχεια και με αυτό τον τρόπο οι νέες δομές και το προσωπικό τους να ενταχθούν οργανικά στο ΕΣΥ».

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι άμεσα (μέσα στον Οκτώβρη) θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της ενιαίας νοσηλευτικής μονάδας, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ο σχετικός νόμος με την οποίο θα δοθεί το στίγμα αναπτυξιακής προοπτικής στα δημόσια νοσοκομεία με πρόβλεψη μεγαλύτερου αριθμού κλινών στους νέους Οργανισμούς όπου είναι απαραίτητο αλλά και προσαύξηση των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ της τάξης του 10%-15%.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι παρότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς, η κυβέρνηση- αντιλαμβανόμενη την αδικία- αποφάσισε από το υπερπλεόνασμα του τρέχοντος έτους να καλυφθεί ένα μέρος αυτής της οφειλής. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα καθοριστεί το ακριβές χρηματικό ποσό που θα διατεθεί και θα ακολουθήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Όσον αφορά την αναπροσαρμογή του μισθολογίου ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα τέτοια συζήτηση και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο ακριβής χρόνος υλοποίησης της σταδιακής αποκατάστασης των απωλειών στο ιατρικό ειδικό μισθολόγιο.

Για τις προσλήψεις, ο Α. Ξανθός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στις αρχές του νέου έτους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ανακοινώσει το πλάνο των επόμενων προσλήψεων που στόχο θα έχουν να καλύψουν τα κενά που προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και από τις αποχωρήσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού στα χρόνια των μνημονίων.

 

ΠΗΓΗ

 

Πολιτική Υγείας

Ξανθός, Πολιτική Υγείας, ΠΦΥ, ΤΟΜΥ,

Στις συναντήσεις που είχε χθες με τους γιατρούς σε ΤΟΜΥ και ΚΥ της Πάτρας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι ήδη, σε όλη τη χώρα, λειτουργούν 96 ΤΟΜΥ που έως το τέλος του 2018 θα φτάσουν τις 120. Νομοθετικές ρυθμίσεις και για τα νοσοκομεία τους επόμενους μήνες.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 723 access attempts in the last 7 days.