Πάτρα:”Λάστιχο” οι γιατροί καρδιολογικών κλινικών

Πάτρα:”Λάστιχο” οι γιατροί καρδιολογικών κλινικών – Τους υποχρεώνουν να καλύψουν τις καλοκαιρινές εφημερίες άλλων περιφερειακών νοσοκομείων

Τι αναφέρει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Περικλής Νταβλούρος

'Πάτρα:
Σε άρθρο – παρέμβαση του Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Περικλή Νταβλούρου, στο thebest.gr θίγεται το ζήτημα της ανεπάρκειας , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, του ιατρικού προσωπικό περιφερειακών καρδιολογικών κλινικών. Όπως επισημαίνει ο κ. Νταβλούρος, η 6η ΥΠΕ για να αντιμετωπίσει το ζήτημα υποχρεώνει γιατρούς από νοσοκομεία της Πάτρας να  μετακινηθούν σε περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα για να καλυφθεί το κενό, “χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες αυτής της πρακτικής”.

Αναλυτικά ο κ. Νταβλούρος αναφέρει:

Υπάρχει και φιλότιμο. Αλήθεια υπάρχει?

Τα πέντε τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο περιφερικές καρδιολογικές κλινικές (Πύργος, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Μεσολόγγι, Σπάρτη), να αδυνατούν να καλύψουν τις εφημεριακές τους ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες προφανώς λόγω αδειών του προσωπικού τους και ενίοτε λόγω εκτάκτων περιστατικών ασθένειας του προσωπικού. Η λογικοφανής, εύκολη και «ανώδυνη» λύση για την περιφερειακή διοίκηση (6η ΥΠΕ), είναι κάθε χρόνο η μετακίνηση ιατρών από άλλα νοσοκομεία κυρίως της Πάτρας (ΠΓΝΠ κ Αγ. Ανδρέας), για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες αυτής της πρακτικής και οι επιπτώσεις στη λειτουργία μιας μεγάλης κλινικής που καλύπτει ουσιαστικά τις πληθυσμιακές ανάγκες των ανωτέρω μικρών περιφερικών κλινικών.

Η καρδιολογική κλινική του ΠΓΝΠ αποτελεί τον νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό πυλώνα της περιοχής μας, με 9 ειδικευμένους-εξειδικευμένους καρδιολόγους, οι οποίοι στη διάρκεια του έτους επιτελούν βαρύ κλινικό, εκπαιδευτικό, αλλά και ερευνητικό έργο που προβάλλει διεθνώς τη χώρα. Καλύπτει σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα όλη την περιφέρεια για το ενδεχόμενο επείγουσας αγγειοπλαστικής σε έμφραγμα, πραγματοποιεί τουλάχιστο 3 εως 4 χιλιάδες εξειδικευμένες επεμβάσεις (στεφανιαία, αρρυθμιολογία, βαλβίδες) κατ’έτος, λειτουργεί 8 εξειδικευμένα εξωτερικά ιατρεία, νοσηλεύει τεράστο όγκο ασθενών σε κλινική και μονάδα εμφραγμάτων και παρότι εφημερεύει ανά δεύτερη ημέρα, ουσιαστικά δέχεται διακομιδές βαρέων περιστατικών από τα περιφερικά νοσοκομεία καθημερινά. Όπως προαναφέρθηκε το προσωπικό της (πανεπιστημιακοί και ιατροί ΕΣΥ), είναι εξειδικευμένο στο σύνολό του και απαραίτητο για την ορθή και ασφαλή επιτέλεση των παραπάνω δραστηριοτήτων . Στο τέλος μιας ακαδημαϊκής χρονιάς όπου όλο το προσωπικό συμμετέχει σε εκπαίδευση φοιτητών, μετεκπαιδευτικά μαθήματα, εκπαίδευση ειδικευομένων, εκπαίδευση καρδιολόγων από άλλα νοσοκομεία, αλλά και υψηλού επιπέδου έρευνα, αποκαμωμένο από ένα τεράστιο κλινικό έργο, δικαιούται να προγραμματίσει μια ελάχιστη άδεια (10 εργάσιμες ημέρες), μη έχοντας ουσιαστικά άλλη άδεια για όλο το έτος. Άδεια προγραμματισμένη από τον μήνα Μάιο με ασφαλή και νυκοκοιρεμένη διευθέτηση των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων.

Η 6η ΥΠΕ με αψυχολόγητες και χωρίς καμία λογική ενέργειες της τελευταίας στιγμής, υποχρεώνει τους ιατρούς της καρδιολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ να καλύψουν και τις ανάγκες των περιφερικών νοσοκομείων τους καλοκαιρινούς μήνες, δυναμιτίζοντας τα προγράμματα δραστηριοτήτων, εφημεριών, αλλά και αδειών της μεγαλύτερης καρδιολογικής κλινικής της περιφέρειας. Αδυνατεί να συντονιστεί με το ΥΥ ώστε να εξασφαλιστούν επικουρικοί ιατροί εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, ενώ γνωρίζει το πρόβλημα διαχρονικά. Η λύση αυτή δεν τινάζει στον αέρα την τεταρτοβάθμια καρδιολογική φροντίδα της περιφέρειάς μας, μόνο και μόνο γιατί οι ιατροί της καρδιολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ έχουν υψηλό αίσθημα αυθύνης για το έργο που επιτελούν και τελικά έχουν φιλότιμο. Η 6η ΥΠΕ έχει?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 638 access attempts in the last 7 days.