Ζήτησε «χειρουργόσημο» 1.500 ευρώ από συνταξιούχο του ΝΑΤ

 

Πρώην διευθυντής του «Ευαγγελισμού» απαίτησε «φακελάκι» για να μην καθυστερήσει επέμβαση σε ασθενή

 fakellaki

Των Μάνου Τσαλδάρη, Ντάνι Βέργου

 

ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ του μέχρι πρόσφατα διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής  του «Ευαγγελισμού» προχώρησε προχθές η υπηρεσία Εσωτερι­κών Υποθέσεων. Ο 59 χρovoς Αντώνης Τσούκας κατηγορείται ότι όχι μόνο ζήτησε φακελάκι 1.500 ευρώ από συνταξιούχο του ΝΑΤ για να τον χειρουργήσει, αλλά και τον εκβίασε ότι θα του μετέθετε την αναγκαία εγχείρηση για αργότερα.

 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στην Εισαγγελία, η οποία παρέπεμψε την υπόθεση σε κύρια ανάκριση. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη κακουργηματικού βαθμού για δωροληψία από υπάλληλο που ενεργεί κατ’ επάγγελμα, εξακολούθηση και συνήθεια και για απόπειρα εκβίασης.

 

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελία του ασθενούς , ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο με έμφραγμα, νοσηλεύτηκε στην Εντατική Μονάδα και στη συνέχεια στην Καρδιολογική Κλινική, ενώ οι θεράποντες γιατροί διέγνωσαν ότι υπήρχε ανάγκη να χειρουργηθεί το συντομότερο. Εντούτοις ο διευθυντής απαίτησε παράνομα και εκβιαστικά το ανωτέρω χρηματικό ποσό για να κάνει την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς με τη μέθοδο bypass. Ο ασθενής, μετά από διαπραγματεύσεις, «έπεισε» τον διευθυντή να πάρει 500 ευρώ και όταν παρέλαβε το «φακελάκι» από συγγενικό του πρόσωπο συνελήφθη από τους αστυνομικούς που στο μεταξύ είχαν ενημερωθεί. Στο πλαίσιο, μάλιστα, τηςπροανάκρισής προέκυψε ότι ο ίδιος, τον περασμένο Μάιο, απαιτούσε εκβιαστικά από άλλον ασθενή για εγχείρηση καρδιάς το ίδιο χρηματικό ποσό.

 

Στο εισαγγελέα, πάντως στον οποίο οδηγήθηκε ο διευθυντής ισχυ­ρίστηκε ότι όσα χρήματα βρέθηκαν πάνω του τού ανήκαν και τα είχε μαζί του για να τα δώσει κάπου. Μετά την αποκάλυψη τηςυπόθεσης ο διοικητής του νοσοκομείου Αναστάσιος Γρηγορόπουλος αποφάσισε την αναστολή άσκησης καθηκόντων του, ενώ παράλληλα κινήθηκε πειθαρ­χική και διοικητική διαδικασία σε βάρος του.

 

Έντονη ήταν χθες η καταδίκη του χρηματισμού από τον ιατρικό κόσμο. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΠΙΣ), Μ. Βλασταράκος, έκανε λόγο για απαράδεκτα φαινόμενα τα οποία «ντροπιάζουν το Ιατρικό Σώμα και διασύρουν το Σύστημα Υγείας τηsχώρας μας», ενώ ο πρόεδρος τηsΟμοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δ. Βαρνάβας χαρακτήρισε τον χρηματισμό των γιατρών «κοινωνικό έγκλημα».

Την απερίφραστη καταδίκη του, τέλος, για το συμβάν εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δυσφημεί και σπιλώνει το ηρωικό έργο τηsσυντριπτικής πλειοψηφίας των γιατρών. «Το φαινόμενο του χρηματισμού δεν είναι τωρινό. Έχει και “χθες” και “αύριο”, όσο παραμένει εμπορευματοποιη­μένο το σύστημα υγείας, όσο υπάρχουν δεκάδες ανενεργά χειρουργικά τραπέζια στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού».

 

 

 

 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 446 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: