Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη για την Ορθή λειτουργία Νοσοκομείου Κω

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΩ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη για την Ορθή λειτουργία Νοσοκομείου Κω

Με τον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κω κ. Νίκος Κυριακόπουλος και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω κ. Μαρία Φρατζάκη.
Η συνάντηση έγινε σε φιλικό περιβάλλον και ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ.Σβύνου, ο κ. Μουζουράκης της ΤΟ ΝΔ και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο κ.Κυριακόπουλος εξέφρασε την αγωνία των νοσοκομειακών ιατρών για τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου το ίδιο έπραξε και η κ. Φρατζάκη επισημαίνοντας επίσης και τα πολλά προβλήματα ιδιωτών ιατρών.
Aπό την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας κ.Βορίδης τόνισε τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και επισήμανε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση που υπάρχει είναι η πρόταση του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ.Μάνου Κόνσολα για την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας στις προσλήψεις των γιατρών και για την παροχή κινήτρων στους γιατρούς που υπηρετούν στις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά του Αιγαίου αφού είναι ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.
Ο κ. Κυριακόπουλος εκπροσωπώντας τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς του Νοσοκομείου της Κω κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις. Ο κ. Υπουργός τις βρήκε πολύ ενδιαφέρουσες και καινοτόμες δεσμεύτηκε να μελετήση κατα πόσο ειναι εφικτή η υλοποίησης τους στη παρούσα χρονική περίοδο και να μας ενημερώση σε επόμενη συνάντηση.

Σας παραθέτουμε τις προτάσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών όπως αυτές κατατέθηκαν και σε υπόμνημα :
1. Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων Διοικητικού και Νοσηλευτικού προσωπικού. Η κάλυψη των θέσεων αυτών, στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσληψη προσωπικού λόγω της γνωστής απαγόρευσης, θα μπορούσε να γίνει με μεταφορά προσωπικού που πλεονάζει σε άλλες υπηρεσίες ή με μετατάξεις προσωπικού κατά προτεραιότητα από άλλα Νοσηλευτικά Ιδρύματα.
2. Δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού Επαγγέλματος- Ιδιωτικού Ιατρείου κατ’ επιλογή στους ιατρούς ΕΣΥ νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.
Εάν το κράτος δεν δύναται να εξασφαλίσει αξιοπρεπή αποζημίωση για το Ιατρικό Έργο λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων, αναλογιζόμενοι την δυσκολία των καιρών, θεωρούμε πως θα πρέπει να υιοθετήσει διαφορετική λογική προσέγγισης σε σχέση με την πολιτική Α. Παπανδρέου – Γ.Γεννηματά, με δυνατότητα ιδιωτικών ιατρείων σε όσους ιατρούς ΕΣΥ το επιθυμούν στα πρότυπα των στρατιωτικών ιατρών.
Οι προαναφερόμενοι ιατροί είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Αμύνης, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 45-50 ετών και σύντομα θα πάρουν, μέσω δικαστικής απόφασης, αναδρομική αύξηση μισθού. Αντιλαμβάνεστε ότι ο ιατρός του ΕΣΥ δεν μπορεί να θεωρείται ιατρός δεύτερης κατηγορίας και δεν είναι κοινωνικά δίκαιο να υπάρχουν τέτοιες ανισότητες μεταξύ κρατικών υπαλλήλων με το ίδιο ακριβώς επίπεδο μόρφωσης και συχνά επιμόρφωσης (το οποίο σε ότι αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ συχνά αποκτήθηκε με ίδιους και όχι κρατικούς πόρους), οι οποίοι καλούνται να επιτελέσουν κοινό κοινωνικό ρόλο. Κρίνουμε ότι σήμερα η αποκλειστική απασχόληση των ιατρών ΕΣΥ είναι η γενεσιουργός αιτία πολλών προβλημάτων.
Η πρόταση μας δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αντίθετα θα τον ενίσχυε μέσω της φορολόγησης των εισοδημάτων εκάστου ιατρού.
3. Εξαίρεση των Νοσοκομείων Νησιωτικών και Ακριτικών περιοχών από τυχόν περικοπές: α) της επιχορήγησης τους και β) των χρημάτων που απαιτούνται για τις εφημερίες του Ιατρικού Προσωπικού ώστε να υπάρχει κάλυψη 30 ημερών ασφαλής εφημέρευση. Στα νοσοκομεία της παραμεθορίου, και ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο της Κω συχνά είτε πραγματοποιούνται εφημερίες χωρίς αμοιβή είτε γίνεται περικοπή των δεδουλευμένων.
4. Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας Καρδιολόγου και Παιδιάτρου. Προσωρινή λύση είναι η πρόσληψη Επικουρικού Προσωπικού, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται άμεσα και πριν την πρόσληψη τους, εκτός από το κονδύλι που αφορά την μισθοδοσία τους και το αντίστοιχο κονδύλι για την αμοιβή των εφημεριών που τους αναλογούν.
5. Κάλυψη του Σταθμού ΕΚΑΒ με δεύτερο ασθενοφόρο και μόνιμο προσωπικό, και όχι αποσπασμένο ώστε να καλύπτονται οι πάγιες και συνεχείς ανάγκες αλλά και οι ιδιαίτερα αυξημένες κατά την τουριστική περίοδο.
6. Θέσπιση κινήτρων για τους ιατρούς που υπηρετούν η θα υπηρετήσουν σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. Πραγματικά σταθερά στον χρόνο κίνητρα/δικαιώματα τα οποία δεν θα τα απολέσουν οι γιατροί με την πρώτη ευκαιρία σε νέα ν/σ όπως συνέβη στο παρελθόν. Είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί ξανά η εμπιστοσύνη μεταξύ των ενδιαφερόμενων.
7. Αγορά ιατροτεχνικού εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητες του ιατρικού προσωπικού προς όφελος του πληθυσμού αλλά και της πολιτείας με τη μείωση των αεροδιακομιδών.

Ο Πρόεδρος
Νίκος Κυριακόπουλος

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 514 access attempts in the last 7 days.