ΣΑΚΗΣ ΓΕΝΑΡΙΔΗΣ: Αλλαγή υπουργού…χωρίς αλλαγή πολιτικής

genaridis Για άλλη μια φορά αναδείχτηκε η ορθότητα δύο «ασήμαντων» επιλογών της ΟΕΝΓΕ που εκτός της αυτονόητης πολιτικοσυνδικαλιστικής τους βαρύτητας εμπεριείχαν και το ηθικό μας πλεονέκτημα απέναντι σε όλους εκείνους που κατασυκοφαντούν τον κλάδο.

Η πρώτη «ασήμαντη» επιλογή ήταν ταυτόχρονα και μια παρότρυνση προς τους ασθενείς: «Αν σας ζητήσουν φακελάκι, δώστε ένα άδειο». Με αυτό το αυτοκόλλητο μήνυμα και με αντίστοιχες αφίσες γεμίσαμε τα νοσοκομεία. Παράλληλα, επιβάλαμε το πόθεν έσχες για τους διευθυντές, δηλαδή εμείς κάναμε αυτόν τον αγώνα και όχι το Υπουργείο Υγείας.

Κάθε φορά που προετοιμάζεται ένα χτύπημα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με αφορμή κάποιους «συναδέλφους» μας ελεεινούς στην ηθική υπόσταση αλλά και ανελέητους στον ανθρώπινο πόνο, γίνεται επίθεση στον κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών συνολικά, ώστε τα μέτρα τους να περάσουν με την ανοχή της κοινωνίας και με το πρόσχημα ότι δήθεν διορθώνουν τα κακώς κείμενα. Αντί για αυτό όμως τα προβλήματα επιτείνονται και οι πελατειακές εξυπηρετήσεις ενισχύονται περισσότερο από ποτέ.

Η δεύτερη επιλογή μας αφορούσε το «ασήμαντο» 5ευρω όπως λέγανε οι «Πρετεντέρηδες» των συστημικών ΜΜΕ. Δώσαμε μάχη, δεν την κερδίσαμε. Όμως ο συμβολισμός της μάχης μας ήταν ορθός. Ο στόχος τους δεν ήταν τα 5 ευρώ αλλά κυρίως ο ασθενής, που σε κάθε επαφή του με το «Δωρεάν» Σύστημα Υγείας θα είναι υποχρεωμένος να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, μετακυλώντας έτσι τις δαπάνες από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ίδιο τον ασφαλισμένο. Με ποιο τρόπο;

Με την αύξηση της συμμετοχής του ποσοστού στα φάρμακα: Τα 10% γίνονται 25%, τα 0% γίνονται 10% και σχεδόν όλα τα φάρμακα σε σταγόνες μαζί με τα παρεμφερή τους τα πληρώνουμε στο σύνολό τους. Η διαφορά της τιμής του γενόσημου από το πρωτότυπο επιβαρύνει τον ασθενή και εκτός αυτών η κάθε συνταγή από το γιατρό κοστίζει 1 ευρώ. Με αυτά τα «κόλπα» κάποιες συνταγές, μας κοστίζουν περισσότερο από ότι αν τις αγοράζαμε κατευθείαν από το φαρμακείο!

Είναι επίσης οι εργαστηριακές εξετάσεις που αφαιρούνται από τον κατάλογο και θα τις πληρώνει ο ασθενής εξολοκλήρου. Συνήθως αυτές είναι πανάκριβες!

Το 25ευρω της εισαγωγής: Τη μάχη αυτή την κερδίσαμε, μετατέθηκε βέβαια το προσδοκώμενο ποσό στη φορολογία τσιγάρων.

Όμως τα «γενικά σχέδια» παραμένουν και διερωτάται κανείς αν θα υλοποιηθούν. Για παράδειγμα ο κάθε ασφαλισμένος να δικαιούται ιατροφαρμακευτικά έξοδα που θα κυμαίνονται από 1000 έως 2500 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή πέραν αυτών, τα υπόλοιπα στην καμπούρα του μη έχοντος που ούτως ή άλλως έχει ισοπεδωθεί από τις μνημονιακές πολιτικές και την ανεργία, την υπερφορολόγηση και τους καρατομημένους μισθούς – συντάξεις. Σχέδια που από εμάς τους ίδιους και την κοινωνία ολόκληρη εξαρτάται εάν θα αποτραπούν.

 

Στη συγκυρία λοιπόν της σταθερής αλλά όχι αργής κατάρρευσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και των δομών υγείας, έχουμε κάποιους «βασιλικότερους του βασιλέως» που εφαρμόζουν μέτρα τα οποία δεν είναι καν νομοθετημένα. Και πάλι ο λόγος για το 5ευρω: Ο υποδιοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος (ΥΠΕ) κος Μόσχος, εξαναγκάζει με πρόσφατο έγγραφό του (13487 – 11.7.14) τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να γίνουν οι ίδιοι «κυνηγοί» του 5ευρου από κάθε άρρωστο που περνά την πόρτα του νοσοκομείου, πριν ακόμη εξεταστεί και κριθεί ότι είναι επείγον ή όχι περιστατικό! Κάνουν σα να μην παίρνουν χαμπάρι ούτε τι ορίζει ο νόμος, ούτε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια.

 

Τι γίνεται όμως στα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ. του νομού μας; Βελτιώθηκε η παροχή υπηρεσιών υγείας; Αντέχουν οι υπάρχουσες δομές; Κατηγορηματικά απαντούμε ότι δεν αντέχουν και θα το διατυπώσουμε αόριστα: Οι ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες συνολικά, δεν είναι αυτές που γνωρίζαμε. Μπορεί να φαίνονται ίδιες αλλά στην πραγματικότητα και την καθημερινή πρακτική δεν είναι. Σήμερα, ο κάθε νέος Υπουργός και Διοικητής νοσοκομείου, το πρώτο πράγμα που μας ζητάει είναι να ασκούμε την ιατρική επιστήμη στη βάση «κάποιων» δημοσιονομικών μεγεθών τα οποία μας κατάντησαν:

  • Να μην έχουμε αξονικό τομογράφο στο νομό μας από τις 12 – 6 – 2013
  • Να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αντιδραστήρια, όπως είναι η τροπονίνη για τα εμφράγματα, τα τεστ κυήσεως κτλ
  • Να πιεζόμαστε μόνιμα για τη χρήση γενοσήμων
  • Να υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά (γάντια, παραπεμπτικά χαρτιά κα)
  • Να μετατίθενται η αντιμετώπιση κάποιων «ψυχρών» περιστατικών, όταν ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου δεν το αντέχει
  • Να μην έχουμε αντίδοτα δηλητηρίων, μεταξύ αυτών και στα δήγματα της οχιάς που είναι αρκετά συχνά στην περιοχή μας

Τέτοιες ελλείψεις μπορούν να γεμίσουν σελίδες, αφήσαμε όμως τη σημαντικότερη για το τέλος: Την έλλειψη προσωπικού. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος σημειώνουμε ότι οι περίφημες ενοποιήσεις των νοσοκομείων, οδήγησαν και στη διαμόρφωση νέων οργανισμών. Οι οργανισμοί εκτός των άλλων περιγράφουν αναλυτικά και σε αριθμούς το ακριβές προσωπικό. Οι νέοι οργανισμοί λοιπόν έγιναν για να «μηδενίσουν» τις ελλείψεις σε προσωπικό, όπου αυτό ήταν δυνατόν. Με βάση λοιπόν τους νέους οργανισμούς και τα επίσημα στοιχεία οι ελλείψεις για το Γ.Ν. Έδεσσας είναι οι εξής:

Διοικητική Υπηρεσία περί το 50%

Νοσηλευτική Υπηρεσία περί το 20%

Σύνολο ελλείψεων Ιατρικής Υπηρεσίας περί το 35%

Ανάλογα είναι και τα στοιχεία για το Γ.Ν. Γιαννιτσών.

 

Για να καλύπτονται τα ωράρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας γίνονται επώδυνες και ενίοτε επικίνδυνες μετακινήσεις ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, δεν προσλαμβάνεται νέο επιστημονικό προσωπικό ώστε να ανανεωθεί το υπάρχον που έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης. Για να καλύπτονται οι εφημερίες μετακινούνται γιατροί από τα Κ.Υ. ή κατά περίπτωση από τα νοσοκομεία του νομού μας, με το πρόβλημα να διογκώνεται συνεχώς. Το 2015 θα έχουμε ελάχιστους ειδικευόμενους γιατρούς. Πώς θα ανταποκριθούμε στην καθημερινή μας δουλειά και κυρίως στις εφημερίες; Όλη αυτή η κατάσταση με το προσωπικό να αποχωρεί και να μην πληρώνονται οι κενές θέσεις εργασίας, δημιουργεί λόγω των αφόρητων συνθηκών τάση για πρόωρη φυγή και συνταξιοδότηση. Πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται στα όριά τους, το νοσηλευτικό προσωπικό και ιδιαίτερα οι παρασκευάστριες του Μικροβιολογικού τμήματος τα έχουν ήδη ξεπεράσει.

 

Η απάντηση της κυβέρνησης στο εκρηκτικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, έρχεται δια μέσω της επιβολής του μέτρου της αξιολόγησης, που πρακτικά αποσκοπεί στη διαθεσιμότητα και την απόλυση του 15% των υπαλλήλων, σε ένα Σύστημα Υγείας το οποίο φυλλορροεί. Ο παραλογισμός των μνημονιακών δεσμεύσεων για την «επίτευξη των στόχων» από τη δικομματική κυβέρνηση δεν σταματά ούτε μπροστά στον ανθρώπινο πόνο αλλά και το αυτονόητο δικαίωμα των συμπολιτών μας για μια αξιοπρεπή και δωρεάν περίθαλψη. Αυτοί που δημιούργησαν, εξέθρεψαν και γιγάντωσαν το πελατειακό κράτος καλούνται να μας αξιολογήσουν προφανώς με τα ίδια και «απαράλλαχτα» κριτήρια. Καμία διαθεσιμότητα ή απόλυση συναδέλφου δεν πρέπει να περάσει μέσα από τον Προκρούστη της δήθεν αξιολόγησης. Ζητούμε από την τοπική κοινωνία να σταθεί αρωγός στον δίκαιο αγώνα μας και να ματαιωθούν τα σχέδια που απεργάζονται την περαιτέρω συρρίκνωση του Δημόσιου τομέα.

Φυσικά για νέες υποδομές και εξοπλισμό δεν τολμάει καν να σκεφτεί κανείς.

Με όλα τα παραπάνω ισχυριζόμαστε ότι η ιατρική που ξέραμε τελείωσε. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι να αποδεχτούμε αυτό που συμβαίνει σαν κάτι το φυσιολογικό, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχτεί η κοινωνία την απραξία και την εξουθένωση των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Δυστυχώς όλα τα νέα μέτρα δηλαδή οι αντιμεταρρυθμίσεις, αποδιοργανώνουν και αποδομούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Για να σταματήσει η κατάρρευση των δομών υγείας απαιτούνται διαμετρικά αντίθετες πολιτικές από αυτές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Με επαρκή χρηματοδότηση και κόντρα στην επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε και Δ.Ν.Τ. Πολιτικές που αντιστοιχούν στη σημερινή ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας για την υψηλού επιπέδου υγειονομική φροντίδα, όπως τονίζει και το Δ.Σ. της ΕΝΙΠ στην τελευταία του απόφαση για την απεργια 09.07.14

* Ο Σάκης Γεναρίδης είναι πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Πέλλας

02/08/2014

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 721 access attempts in the last 7 days.