Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Το όχι των πολιτικών κομμάτων & το όραμα της Παπακώστα
Και ενώ η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα δηλώνει στους εργαζόμενους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής ”Δρομοκαΐτειο”, πως όλες οι δομές της ψυχικής υγείας θα αξιοποιηθούν στο έπακρο, ειδικότερα δε οι δομές της Δυτικής Αθήνας, θα γίνουν πρότυπο στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση για όλη την Ευρώπη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο Δαφνί σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, διατρανώνουν την αντίθεσή τους με το εγχείρημα, έχοντας στο πλευρό τους τα πολιτικά κόμματα και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη ο εργαζόμενοι, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, πως το παρών έδωσαν όλα σχεδόν τα κόμματα, ενώ ηχηρό παρών, έδωσε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Χαιδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος. Ο κ. Σελέκος, αναφερθείς σο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για αξιοποίηση του Ψυχιατρείου Δαφνί, επεσήμανε ότι «βαράνε λάθος πόρτα».
Σχεδόν σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ, μέχρι τους ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την αποασυλοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα και οι πολίτες, είναι ένα δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγείας. Και τα Ψυχιατρεία να παραμείνουν δημόσιες οντότητες. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Βασιλική Κατριβάνου, σημείωσε πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι υπέρ της αποασυλοποίησης, αλλά με όρους.
Εν τω μεταξύ, κατά τη συνάντηση, που είχε χθες η Υφυπουργός με το σωματείο των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής ”Δρομοκαΐτειο”, επανέλαβε ότι «ύψιστος στόχος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων, αποασυλοποίησή τους και κατ’ επέκταση, η άρση του κοινωνικού στίγματος και του ρατσισμού σε βάρος τους, καθώς και η κοινοτική τους ενσωμάτωση».
Τόνισε, πως ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015, με σταθερά βήματα και με πρόγραμμα. Ακόμα, διαβεβαίωσε πως οι δομές θα αξιοποιηθούν όλες στο έπακρο, ειδικότερα δε για τις δομές της Δυτικής Αθήνας, σημείωσε πως όραμά της είναι να γίνουν πρότυπο στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση για όλη την Ευρώπη.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ
Το θέμα της οριστικής κατάργησης των τριών ψυχιατρείων του ΕΣΥ της χώρας και της εξέλιξης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στην χώρα μας φέρνουν στην Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερωτήσεις τους προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
“Στις ερωτήσεις που κατατέθηκαν αναδεικνύεται το γεγονός ότι προαναγγέλλεται το κλείσιμο των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων (ΨΝΑ, Δρομοκαϊτειο, ΨΝΘ) χωρίς να έχει υπάρξει απολύτως καμία μέριμνα για τη διάδοχη κατάσταση. Δεν έχουν βρεθεί τα Γενικά Νοσοκομεία στα οποία θα μεταφερθούν οι κλινικές, δεν θα έχουν δημιουργηθεί έγκαιρα οι απαραίτητες κοινοτικές δομές, δεν έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία κονδύλια για την βιωσιμότητα του συστήματος (η Υφυπουργός διαφημίζει το αίτημα της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιπρόσθετη επιχορήγηση 30 εκατομμυρίων, για το οποίο όμως δεν έχει λάβει καμία απάντηση), δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις που θα επιφέρει το κλείσιμο στην ψυχιατρική εφημερία και στα ήδη υπερφορτωμένα και υποστελεχωμένα Ψυχιατρικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων, δεν έχει συνεκτιμηθεί ότι μεγάλο ποσοστό των ασθενών στα τρία Ψυχιατρεία προέρχονται από την περιφέρεια, επομένως δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δημιουργία δομών εκτός αστικών κέντρων.
Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να μιλάμε για μετασχηματισμό των ψυχιατρείων στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αλλά για βίαιο διαμελισμό στο πλαίσιο της απορρύθμισης που επιδιώκει η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας.
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάγκη για ολοκλήρωση και εμβάθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι ο μετασχηματισμός των ψυχιατρικών νοσοκομείων κλειστού τύπου σε ένα πλήρες και τομεοποιημένο δίκτυο κοινοτικών δομών που θα υπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού με σεβασμό στις βασικές αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής: την ολιστική προσέγγιση, τη συνέχεια της θεραπευτικής διαδικασίας, το σεβασμό των δικαιωμάτων των ασθενών, την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη, την εξάλειψη του στίγματος, την τομεοποίηση και την προσβασιμότητα. Δυστυχώς, το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης δεν έχει καμία σχέση με το επιχειρούμενο κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων. Η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική θα πετάξει τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στο δρόμο και θα στερήσει από τις τοπικές κοινωνίες τις -τόσο αναγκαίες στις μέρες μας- υπηρεσίες ψυχικής υγείας”.
(Οnmed.gr) 07/08/2014