Έκκληση για βοήθεια από τους γιατρούς του ΟΚΑΝΑ

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Δίνεται φαρμακευτική αγωγή σε τοξικομανείς…χωρίς εξετάσεις

[07:42,17/08]

Στα χέρια του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη βρίσκεται επιστολή – κραυγή αγωνίας των γιατρών του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών) για τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού αλλά και θεραπευτικών υλικών στις δομές του Οργανισμού, που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του, φτάνοντας στο σημείο να εφαρμόζονται θεραπείες, χωρίς να μπορούν να γίνονται οι απαραίτητες, στοιχειώδεις τοξικολογικές εξετάσεις.

Τα όσα αναφέρουν οι γιατροί πρόκειται να αποτελέσουν, μαζί και με άλλες εισηγήσεις εργαζομένων και στελεχών του ΟΚΑΝΑ, τη βάση για να προταθούν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά διορθώσεις κυρίως στη χρηματοδότηση του προγράμματος απεξάρτησης, ώστε να λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές των αρμόδιων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών. Οπως ήδη έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, επίσημες ανακοινώσεις πρόκειται να κάνει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, εξαγγέλλοντας τη νέα εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Η υφιστάμενη κατάσταση στις δομές του ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με τους εργαζομένους, είναι σήμερα ιδιαίτερα προβληματική, κυρίως λόγω της υποχρηματοδότησης.

Ενδεικτικό των προβλημάτων είναι ότι με τις ελλείψεις σε προσωπικό προέκυψε μία… νέα μορφή εργασίας των γιατρών, αρκετοί από τους οποίους, ακόμη και διευθυντές κέντρων, αμείβονται με… μπλοκάκι (!), ενώ κάποιοι είναι υπεύθυνοι, συγχρόνως, μέχρι και σε πέντε διαφορετικές Μονάδες! Τρέχουν έτσι από το μία στην άλλη ή τις εξυπηρετούν, όποτε δεν γίνεται αλλιώς, εξ αποστάσεως…

Τον τελευταίο καιρό ο ΟΚΑΝΑ, επικαλούμενος ανεπάρκεια κονδυλίων, έχει δραματικά μειώσει την αποστολή απαραίτητων φαρμάκων στις Μονάδες, επίσης εμβολίων, άλλων απαραίτητων θεραπευτικών υλικών, ακόμη και την αποστολή αντιδραστηρίων για ούρα, ενώ υπάρχουν μονάδες που δεν έχουν παραλάβει αντιδραστήρια εδώ και 6 μήνες!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, αφού συμπίεσε το κόστος λειτουργίας και των 52 Μονάδων σε όλη τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη και τις μειώσεις αμοιβών του προσωπικού (πάνω από 700 άτομα) αλλά και την αύξηση του έργου με πολλαπλασιασμό των κέντρων απεξάρτησης (στην Αττική ήταν 7 Μονάδες και έγιναν 24), χωρίς την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού, ζήτησε επισήμως η χρηματοδότηση να μην πέσει κάτω από τα 28 εκατ. ευρώ, αλλιώς δυσχεραίνεται η λειτουργία του.

Ωστόσο ο προϋπολογισμός, που τελικά εγκρίθηκε, έξω από κάθε λογική στοιχειώδους λειτουργίας των απαραίτητων δομών, περιορίστηκε στα 20 εκατ., όταν μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού, μετά τις περικοπές, φτάνει τα 18 εκατ. ευρώ! Απομένουν έτσι για όλα τα υπόλοιπα έξοδα (θεραπεία, υλικά, λειτουργικά έξοδα, ενοίκια, ρεύμα, κ.λπ., που κοστολογούνται στα απολύτως απαραίτητα με περίπου 10 εκατ.) να διατίθενται τελικά μόνο 2 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: www.patrastimes.gr

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 518 access attempts in the last 7 days.