Πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις

«ΚΟΦΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Ποιες εξετάσεις μπορεί να συνταγογραφεί μηνιαίως κάθε ιατρική ειδικότητα

[16:11,27/09]

Νέο τοπίο για τους ασφαλισμένους αλλά και τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις διαμορφώνεται την ερχόμενη εβδομάδα με την ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη» της πρόσφατης απόφασης Βορίδη.

Η υπουργική απόφαση 2243/18-8-2014 έθεσε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, «στοχεύουν να βάλουν φρένο στον διαρκώς και αδικαιολόγητα διογκούμενο αριθμό εξετάσεων που εκτελούνται στη χώρα μας, οριοθετούν τους γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα και σε καμία περίπτωση δεν πλήττουν τους ασφαλισμένους».

Μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο διαχειρίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), οι γιατροί, ανάλογα με την ειδικότητά τους, θα ενημερώνονται για τον αριθμό και το είδος των εξετάσεων που μπορούν να συνταγογραφούν κάθε μήνα ανά ασθενή –  κατ’ αναλογία με το πλαφόν της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης που τους αναλογεί.

Οι ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις μόνο εφόσον αυτές έχουν συνταγογραφηθεί από τον σχετικό με την ειδικότητα γιατρό. Ενας παθολόγος, π.χ., δεν θα μπορεί να γράψει εξέταση για καρκίνο του προστάτη (PSA) ούτε και εξέταση προγεννητικού ελέγχου ασφαλισμένης. Αναλόγως, στοπ για τη συνταγογράφηση του καρκίνου του προστάτη βάζει η ΗΔΙΚΑ και στους δερματολόγους ή τους ωτορινολαρυγγολόγους – δύο ειδικότητες που έχουν εκδώσει δεκάδες παραπεμπτικά για εξέταση PSA σε ασφαλισμένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Επιχειρώντας να τιθασεύσει τη δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις, το υπουργείο Υγείας περιορίζει δραστικά τη συνταγογράφηση και στους αγροτικούς γιατρούς – ένα στα 10 παραπεμπτικά το 2013 εκδόθηκε από αγροτικό γιατρό και η δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ από τις σχετικές εξετάσεις που εκτελέστηκαν ήταν 2,1 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που εκδίδονται παραπεμπτικά που δεν ακολουθούν τους συγκεκριμένους κανόνες συνταγογράφησης, οι ασφαλισμένοι πρέπει να ενημερώνονται ότι οι εξετάσεις δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, έχοντας πλέον δύο επιλογές: ή θα καταβάλουν τη δαπάνη οι ίδιοι ή θα απευθύνονται για την εκτέλεση των εξετάσεων στο ΕΣΥ. Το παραπεμπτικό θα φέρει την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο».

Εκτός συνταγογράφησης αγροτικοί και εργαστηριακοί γιατροί

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες το προσωπικό της ΗΔΙΚΑ αποδύεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εντάξει στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e- prescription) τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών.

Σύμφωνα με αυτούς, οι γιατροί υποχρεούνται να εκδίδουν τα παραπεμπτικά σε ηλεκτρονική μορφή από το σύστημα της ΗΔIΚΑ e-prescription. Χειρόγραφα παραπεμπτικά απαιτούν θεώρηση από ελεγκτή γιατρό του ΠΕΔΥ, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 60 ευρώ και εκτελούνται εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία έκδοσης ηλεκτρονικού παραπεμπτικού.

Γιατροί αμιγώς εργαστηριακών ειδικοτήτων, δηλαδή βιοπαθολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, κυτταρολόγοι και παθολογοανατόμοι δεν έχουν πλέον δικαίωμα συνταγογράφησης. Φρένο μπαίνει και στους γιατρούς που μπορούν να συνταγογραφούν και να εκτελούν επίσης τις εξετάσεις με εξοπλισμό που διαθέτουν στο ιατρείο τους. Οι λεγόμενες αυτοπαραπομπές, δηλαδή συνταγογράφηση και εκτέλεση από τον ίδιο γιατρό, θα επιτρέπονται μεν, αλλά οι γιατροί θα αποζημιώνονται με ειδική τιμή που αντιστοιχεί στο 60% των κάθε φορά ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.

Ποιες εξετάσεις επιτρέπεται να συνταγογραφούνται ανά ειδικευμένο γιατρό

Τα αριθμητικά όρια συνταγογράφησης είναι συγκεκριμένα για κάθε ιατρική ειδικότητα, όπως προκύπτει από το παράρτημα Γ’  της υπουργικής απόφασης που θα ενεργοποιηθεί μέσω της ΗΔΙΚΑ. Ετσι, οι παθολόγοι-ογκολόγοι μπορούν να συνταγογραφούν 12 βιοχημικές εξετάσεις ανά ασθενή και ανά ΑΜΚΑ τον μήνα  και έξι εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα στο ίδιο διάστημα. Περιορισμοί μπαίνουν και στους παθολόγους οι οποίοι πλέον δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εξετάσεις ορμονικές, ανοσολογικές, ορθοπεδικές, νεφρολογικές, εγκυμοσύνης και εξετάσεις στειρότητας και τοξικολογικές.

Φρένο μπαίνει και στους καρδιολόγους, οι οποίοι μπορούν να συνταγογραφούν πολύ συγκεκριμένες εξετάσεις και συγκεκριμένα αιματολογικές και βιοχημικές καθώς και καρδιογράφημα, υπέρηχο, σπινθηρογράφημα, μαγνητική τομογραφία, αγγειογραφία, ακτινογραφία, με πλαφόν μία εξέταση ανά ασθενή τον μήνα.

Οι γυναικολόγοι-μαιευτήρες μπορούν να συνταγογραφούν μέχρι δύο ακτινογραφίες σε κάθε ασφαλισμένη ή ασφαλισμένο και μία μαγνητική τομογραφία ανά μήνα. Εχουν όμως ευρύτερο πεδίο σε ό,τι αφορά τις αιματολογικές, ανοσολογικές, βιοχημικές (ΕLISA), ορμονικές και παθολογοανατομικές εξετάσεις. Ευρύ πεδίο διαμορφώνεται και για τους παιδιάτρους που μπορούν να γράφουν αγγειογραφία, ακτινογραφία, δερματολογικές εξετάσεις, μικροβιολογικές, καρδιολογικές, απεικονιστικές κ.ο.κ. ώστε να διασφαλίζουν τον διαγνωστικό και προληπτικό έλεγχο των παιδιών. Η μαγνητική τομογραφία παραμένει εξέταση πρώτης γραμμής για συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες όπως π.χ. νευρολόγους-ψυχιάτρους, παθολόγους- ογκολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, ρευματολόγους και με ανώτατο αριθμητικό όριο μία ή δύο τον μήνα ανάλογα με την πάθηση και τον ασθενή, αλλά δεν επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί από ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, πλαστικούς χειρουργούς, αλλεργιολόγους, νεφρολόγους.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 723 access attempts in the last 7 days.