Επτά δεσμεύσεις Κουρουμπλή στους γιατρούς για τις προσλήψεις και τα θεσμικά του ΕΣΥ

Επτά δεσμεύσεις Κουρουμπλή στους γιατρούς για τις προσλήψεις και τα θεσμικά του ΕΣΥ

09/02/2015

Για το ωράριο και τις εφημερίες των γιατρών, ο υπουργός αναγνώρισε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεσμεύτηκε για αναλυτική συζήτηση του ζητήματος σε νέα συνάντηση στις αρχές Μαρτίου.

Τις προθέσεις και το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας στην Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές την Παρασκευή, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε τα εξής:

Για τις προσλήψεις είπε ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς την ολοκλήρωση πρόσληψης 717 θέσεων μονίμων γιατρών + 300 θέσεων επικουρικών για τα νοσοκομεία. Επίσης, διερευνώνται οι δυνατότητες πρόσληψης με ταχείες διαδικασίες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την επαναλειτουργία των κλειστών κρεβατιών εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Το υπουργείο Υγείας βρίσκετααι σε επαφή με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επαναπρόσληψη των 2.499 γιατρών, οι οποίοι απολύθηκαν με τη σύσταση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), για τους οποίους όμως εκκρεμεί η διευθέτηση της εργασιακής σχέσης με την οποία θα επαναπροσληφθούν.

Εφημερίες

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ έθεσε το συνολικό ζήτημα του εφημεριακού υπό το πρίσμα της στελέχωσης του ΕΣΥ και της ψήφισης νέων ρυθμίσεων.

Επισημάνθηκε πως η πρόσφατη απόφαση παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του 48ωρου στους νοσοκομειακούς γιατρούς, θα προκαλέσει πρόστιμο της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργός αναγνώρισε πως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει και δεσμεύτηκε για αναλυτική συζήτηση του ζητήματος σε νέα συνάντηση στις αρχές Μαρτίου.

Προϋπολογισμοί

Από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ τονίστηκε ότι στον προϋπολογισμό του 2015 έχει καταγραφεί περαιτέρω περικοπή των προϋπολογισμών νοσοκομείων για λειτουργικές δαπάνες και εφημερίες, πράγμα που δημιουργεί σεληνιακό τοπίο στο ΕΣΥ.

Ζητήθηκε επίσης η άμεση υλοποίηση της δέσμευσης για κατάργηση του πεντάευρου, το οποίο η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωσε πως θα πράξει τις επόμενες ημέρες.

Πρωτοβάθμια

Επαναλήφθηκε η θέση της ΟΕΝΓΕ για την επιτακτική ανάγκη θεμελίωσης ενός αξιόπιστου συστήματος δημόσιου συστήματος Υγείας, στο οποίο θα έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση όλοι οι πολίτες που ζουν στη χώρα, χωρίς διαχωρισμούς σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Η πολιτική ηγεσία δήλωσε πως συμφωνεί με την άποψη και ήδη μελετά την τροποποίηση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Μισθολόγιο

Η ΟΕΝΓΕ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία πως έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αποκατάσταση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου και ζήτησε τη συνηγορία του υπουργείου σ΄ ένα δίκαιο αίτημα, μιας και η αποκατάσταση του μισθολογίου έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε δικαστικούς και ενστόλους.

Η πολιτική ηγεσία δήλωσε πως θα σταθεί ενεργά δίπλα στους γιατρούς.

Εργασιακά

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας τόνισε ότι η μόνη εργασιακή σχέση που στηρίζει είναι αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Ζήτησε να υπάρξουν άμεσες ρυθμίσεις για αύξηση του ορίου ηλικίας εισόδου στο ΕΣΥ, απόσυρση των πρόσφατων ρυθμίσεων που θέτουν δυσανάλογα αυστηρούς περιορισμούς στη διεκδίκηση νέας θέσης από ήδη υπηρετούντες γιατρούς, την κατάργηση των ρυθμίσεων που αυξάνουν το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Υπήρξε δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση στις αρχές Μαρτίου.

Διαφθορά

Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών ήταν η ανάγκη να ληφθούν στοχευμένα μέτρα περιορισμού και εξάλειψης της διαφοράς στο ΕΣΥ, χωρίς όμως να θίγεται η αξιοπρέπεια της ιατρικής κοινότητας προκαλώντας εντύπωση μέτρων συλλογικής ευθύνης.

Δ.Κ.

(Ιatronet.gr)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 636 access attempts in the last 7 days.