ΙΣΑ:Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού!Επιστολή στον Π.Κουρουμπλή

ΙΣΑ:Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού!Επιστολή στον Π.Κουρουμπλή

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Της Έλενας Μπρέγιαννη

Νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή,σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, ζητά για μία ακόμη φορά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αφορμή στάθηκε ο θάνατος 44χρονου ασθενή στο Ηράκλειο Κρήτης ανήμερα του Πάσχα με συμπτώματα φαρυγγίτιδας, ο οποίος πήγε στο φαρμακείο και πήρε αντιβίωση, χωρίς ιατρική συνταγή.

Μετά από 4 ημέρες μεταφέρθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζελειου Νοσοκομείου Κρήτης. Εν συνεχεία οι εφημερεύοντες γιατροί τον διασωλήνωσαν και τον μετέφεραν στην εντατική, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, εξαιτίας επιπλοκής που φέρεται να προκάλεσε η φαρυγγίτιδα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, »Εν έτη 2015 είναι τραγικό να πεθαίνουν κατ’αυτό τον τρόπο ασθενείς, ενώ ο ιατρός θα μπορούσε να είχε χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία σώζοντας τον ασθενή» και καταλήγει:Πρέπει άμεσα να ρυθμιστούν νομοθετικά οι ποινές που θα αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή,διότι δεν πρέπει να κλάψουμε άλλα θύματα από αυτή την αλόγιστη κατάσταση.

Άλλωστε η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών κατ’ οίκον, αυξάνοντας σταθερά την αντοχή των μικροβίων απέναντι στα φάρμακα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος σημειώνει: «Το τραγικό αυτό περιστατικό αποδεικνύει πως η συνταγογράφηση και η χορήγηση των φαρμάκων είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να γίνεται μόνο από τους επιστήμονες της υγείας που είναι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί.

Η συνταγογράφηση των φαρμάκων αποτελεί μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας , αλλά για να λειτουργήσει το σύστημα χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά ο ασθενής ,θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη υποδομή. Στον σχεδιασμό αυτό μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα η ύπαρξη των χιλιάδων φαρμακείων και η άριστη διασπορά τους σε ολόκληρη την χώρα».

Όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ:

-Ένας στους τέσσερις Έλληνες, που λαμβάνει αντιβιοτικό το παίρνει χωρίς την αναγκαία ιατρική συνταγή.

– Το 20% των Ελλήνων που λαμβάνει αντιβιοτικά τα αγοράζει και τα πληρώνει με δικά του χρήματα.

– Το 36% φυλάει στο σπίτι του τα αντιβιοτικά για ώρα ανάγκης, σήμερα που σε κάθε γωνία υπάρχει και ένα φαρμακείο.

– Περίπου 60% των Ελλήνων αναφέρει ότι πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο ενώ είναι δικαιολογημένο επιστημονικά σε λιγότερο από 10%.

Να σημειωθεί ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι γιατροί τονίζουν ότι πρόκειται για βήχα, πονόλαιμο, συνάχι και πυρετό δηλαδή για καθαρά ιογενείς λοιμώξεις που τα αντιβιοτικά είναι εντελώς άχρηστα.

 

http://www.healthreport.gr/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 596 access attempts in the last 7 days.