Πρωτοφανές “ενδιαφέρον” της ομάδας ΔΙΑΣ για την απεξάρτηση

 

                                                                                                  Αθήνα 22/09/2017

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Πρωτοφανές  “ενδιαφέρον” της ομάδας ΔΙΑΣ για την απεξάρτηση

 

         Η Κοινωνική Επανένταξη του 18 Άνω στεγάζεται στην οδό Χανίων 4α στην Κυψέλη. Οι θεραπευόμενοι του πλαισίου προσέρχονται καθημερινά για να συμμετάσχουν σε ψυχοθεραπευτικές και ψυχοεκπαιδευτικές δραστηριότητες.     Σήμερα, Παρασκευή 22/09/2017, και ώρα 15:00 έως 17:30 η είσοδο της Κοινωνικής Επανένταξης ήταν αποκλεισμένη από τουλάχιστον πέντε μοτοσυκλέτες της ομάδας Δίας και τουλάχιστον έξι αστυνομικούς. Κατά την είσοδο και έξοδο των θεραπευομένων, ασκούνταν έλεγχος σωματικός και λεκτικός με ειρωνικό ύφος και απειλητική διάθεση. Ο έλεγχος συνοδευόταν και με προσωπικές ερωτήσεις πέραν των αρμοδιοτήτων τους.

       Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών οργάνων έρχεται σε αντίθεση με το θεραπευτικό μας έργο  και παραβιάζει κατάφορα το δικαίωμα στην απεξάρτηση και τον αγώνα των θεραπευομένων.

      Ζητάμε από την ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, και τους Δημόσιους λειτουργούς της Αστυνομίας,  να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρακτικές κατάχρησης εξουσίας, που όχι μόνο δεν βοηθάνε τους απεξαρτημένους, αλλά στέκονται ενάντια στον αγώνα που δίνουν για την ζωή τους.

     Τα Δημόσια προγράμματα δεν χρειάζονται φύλαξη αλλά υποστήριξη. Φυλάσσονται επαρκέστατα από τις αξίες της ζωής τόσο των θεραπευομένων όσο και των θεραπευτών τους. 

 

 

Η Θεραπευτική Ομάδα της        

Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών

« 18 ΆΝΩ »

 

 Τηλ. 210-8250110-206  •  FAX 210-8847458

 


Ακολουθεί η Καταγγελία από το 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 18 ΑΝΩ

 

 

Αθήνα 23.09.2017

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Η ΟΜΑΔΑ «ΔΙΑΣ» ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΤΟ 18 ΑΝΩ

Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

 

 

      Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 από τις 3.00 μέχρι τις 5.30 το απόγευμα 5-6 άνδρες της ομάδας «ΔΙΑΣ» βρίσκονταν στην πόρτα της Κοινωνικής Επανένταξης του 18άνω,  Χανίων 4, Κυψέλη, για να κάνουν έλεγχο σε θεραπευτές και θεραπευόμενους που έμπαιναν στη θεραπευτική δομή. Στη διαμαρτυρία θεραπεύτριας της δομής που ζήτησε εξηγήσεις, αυτοί απάντησαν με σκαιό τρόπο, διαμορφώνοντας ένα απαράδεκτο κλίμα τρομοκρατίας των θεραπευόμενων. To είδος των ερωτήσεων που έθεταν και ο τρόπος τους κατέλυαν κάθε έννοια απόρρητου, καταστρέφοντας την ίδια τη θεραπευτική  διαδικασία, στο πιο λεπτό της σημείο, την επανένταξη.

      Καταγγέλλουμε αυτήν την ενέργεια της αστυνομίας, την επιχείρηση τρομοκράτησης των εξαρτημένων ατόμων, που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησής τους.

      Η ομάδα «ΔΙΑΣ», που έχει στο ενεργητικό της άγριες επιθέσεις σε διαδηλώσεις και αγωνιστές, έκανε τώρα στόχο της τη μεγαλύτερη μονάδα απεξάρτησης του ΕΣΥ, χτυπώντας στην πράξη το ίδιο το δικαίωμα στην απεξάρτηση.

      Το Υπουργείο Υγείας έχει τεράστια ευθύνη να διασφαλίσει το σεβασμό στην ανεξάρτητη λειτουργία του θεραπευτικού προγράμματος, μακριά από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους.

     Τι κάνει όμως για να εξασφαλίσει αυτή τη λειτουργία ;

    Τι κάνει για να μην οδηγούνται στη φυλακή μέλη της κοινωνικής επανένταξης που έχουν δικαστικές εκκρεμότητες;

     Τι κάνει για να στηρίξει σε όλα τα επίπεδα τα προγράμματα απεξάρτησης και ιδιαίτερα το 18 άνω;

     Το Σωματείο Υποστήριξης του Έργου του 18 άνω καταγγέλλει την ομάδα «ΔΙΑΣ»  και τις τρομοκρατικές της ενέργειες. Καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και απαιτεί εξηγήσεις που πρέπει να δοθούν σ’ όλο το λαό, που βλέπει τα παιδιά του να πεθαίνουν από τα ναρκωτικά και την ίδια στιγμή το ίδιο το κράτος με τους μηχανισμούς του να ναρκοθετεί τα θεραπευτικά προγράμματα και τη λειτουργία τους.

     Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πάρει θέση.

     Η ιστορία του 18άνω είναι μια ιστορία αγώνων για τη δημιουργία κοινωνικού κινήματος για την αντιμετώπιση της εξάρτησης σαν κοινωνικό φαινόμενο κρίσης. Αυτό το κοινωνικό κίνημα καλείται για άλλη μια φορά να ορθώσει το ανάστημά του.

 

Για το Δ.Σ. του Σωματείου

Η Πρόεδρος

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΣΑ

τ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ 18ΑΝΩ

 

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 642 access attempts in the last 7 days.