ΙΣΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ THN ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΣΥ

Σχετικά με την άσκηση της ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς

 

 

 

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει την εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΣΥ αναφορικά με το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση της ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς.

Όπως αναφέρεται, η συγκεκριμένη εισήγηση προτείνει την απαγόρευση της άσκησης της ομοιοπαθητικής από τους γιατρούς και μάλιστα τους τιμωρεί με αναστολή της ιατρικής ιδιότητας και ειδικότητας, σε περίπτωση που επιθυμούν να την ασκήσουν.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι τίθενται σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία καθώς τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι νομοθετημένα ως φάρμακα από το 2013 και η συγκεκριμένη θεραπευτική πρακτική πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από ιατρούς που λογοδοτούν στα αρμόδια όργανα των Ιατρικών Συλλόγων.

Επίσης, ότι η ομοιοπαθητική όπως και κάθε εναλλακτική θεραπεία πρέπει να διενεργείται μόνο από ιατρούς. Και τούτο γιατί κάθε πράξη για θεραπευτικούς, διαγνωστικούς και προληπτικούς σκοπούς εμπίπτει στην έννοια της θεραπευτικής πράξης σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3418/2005.

Όταν μη ιατρός εκτελεί τις θεραπευτικές αυτές πράξεις πρόκειται για παράνομη άσκηση της ιατρικής που εγκυμονεί κινδύνους για τι δημόσια υγεία.

ΠΗΓΗ

 

Σ.Σ. Η ομοιοπαθητική έχει απορριφθεί διεθνώς ας μη-επιστημονική και δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών (όταν εγκαταλείπουν επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπείες). Στις περισσότερες χώρες δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν αποτελεί νομοθετικά αναγνωρισμένη ιατρική πρακτική ούτε θεωρείται ιατρική ειδικότητα. Κατατάσσεται στις “εναλλακτικές θεραπείες” όπου δεν απαιτείται πτυχίο ιατρικών σπουδών για την άσκησή τους. Δικαίωμα του κάθε ασθενή να αναζητεί την όποια θεραπευτική πρακτική για όποιο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει αλλά η απόφαση και η ευθύνη των αποτελεσμάτων είναι επίσης προσωπική. Με την λογική του ΙΣΑ (?) θα μπορούσαμε να εντάξουμε κάθε ” θεραπευτική πρακτική” και να νομοθετηθεί η άσκησή της μόνο από ιατρούς. Ενδεχομένως έτσι να αυξηθεί και ο αριθμός μελών των Ιατρικών Συλλόγων με την εγγραφή του/της κάθε ξεματιάστρας(*) , και την εισαγωγή στο Εθνικό Συνταγολόγιο σκευασμάτων όπως το “Νερό Καματερού”, το “καβουρόζουμο”, τη Φραπελιά και άλλα. Ίσως να προταθεί και η  «Αγία» Αθανασία του Αιγάλεω ως επίτιμο μέλος του ΙΣΑ !

(*) http://www.medicalland.gr/ΕΙΣΤΕ ΜΑΤΙΑΣΜΕΝΟΙ; Διώξτε το κακό μάτι για πάντα με προσευχές …
Το παραπάνω είναι ένα “Ιατρικό site” που συνάντησα τυχαία σε αναζήτηση για την βασκανία… (το “κακό μάτι” ντε!)  🙂  

 

 

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 592 access attempts in the last 7 days.