Δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα στο ΠΓΝ Πατρών; Έρχεται ενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων αξίας 10εκ. ευρώ!

Ποια νοσηλευτικά ιδρύματα θα προτείνει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια

ΠΓΝ Πατρών

 

Έναν μεγάλο στόχο που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση Νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει για το αμέσως προσεχές διάστημα η 6η Υγειονομικής Περιφέρεια. Τα οφέλη μόνο από το σχέδιο που έχει καταρτιστεί για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας αναμένεται να είναι τεράστια αφού, για παράδειγμα, σε οικονομικό επίπεδο αναμένεται να εξασφαλίζεται περίπου 1εκ. ευρώ το χρόνο.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πύργου καθώς και 3-4 Κέντρα Υγεία στην περιοχή, τουλάχιστον ένα σε κάθε Νομό (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία). Η μελέτη που αφορά στο ΠΓΝΠ έχει συνολικό προϋπολογισμό 7εκ. ευρώ και περιλαμβάνει αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει το κτίριο στον φέροντα οπλισμό του (σε αρκετά σημεία φαίνονται τα σίδερα), αλλαγή των υφιστάμενων υαλοπινάκων με διπλά τζάμια, βάψιμο τοίχων, εγκατάσταση καινούργιων κλιματιστικών, φωτοβολταϊκών, αντλιών θερμότητα και πολλών άλλων που θα το καταστήσουν ένα «πράσινο» Νοσοκομείο.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις προβλέπονται και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα για τα οποία οι μελέτες είναι επίσης έτοιμες και αναμένεται να υποβληθούν όταν ανοίξει το πρόγραμμα. Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, Μιλτιάδης Ζαμπάρας τα χρήματα που θα εξοικονομούνται κάθε χρόνο από το ρεύμα που δεν θα καταναλώνεται πλέον, θα μπορούν να διοχετευτούν σε άλλες ανάγκες για την λειτουργία των Νοσοκομείων.

«Μπορούν να πάνε σε προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού, υλικά για την καθημερινή λειτουργία, αντικατάσταση μηχανημάτων και ότι άλλο θεωρείται απαραίτητο», υπογραμμίζει ο κ. Ζαμπάρας. Είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ το οποίο κρίνεται απολύτως απαραίτητο να υλοποιηθεί άμεσα μιας και σε όλα αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα από την δεκαετία του ’80 οπότε και κατασκευάστηκαν έχουν αφεθεί στην τύχη τους με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους.

«Είναι κάτι που το κυνηγάμε χρόνια. Είμαστε σε επαφή και συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν ώριμες μελέτες και για τα τρία Νοσοκομεία κι ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα», σημειώνει ο κ. Ζαμπάρας. Είναι σαφές ότι τα κέρδη που θα υπάρξουν θα είναι πολλαπλά όχι μόνο στο επίπεδο της εξοικονόμησης χρημάτων αλλά και όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος αφού θα μειωθεί κατά πολύ η ενέργεια που θα καταναλώνεται.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 10εκ. ευρώ.

 Θάνος Χριστακόπουλος

 

ΠΗΓΗ

Πολιτική Υγείας
  • Stars

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 385 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: