Μειώνει το κόστος – Προστατεύει το περιβάλλον: Ενεργειακή αναβάθμιση για το νοσοκομείο Πύργου

Γ.Ν.-Πύργου

 

 

 

Εξοικονόμηση 215.000 ευρώ ανά έτος φιλοδοξεί να πετύχει η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, με την πρόταση για την Ενεργειακή Αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, που παρουσίασε χθες το πρωί ο Διοικητής Κώστας Διαμαντόπουλος.

Η πρόταση θα υποβληθεί για χρηματοδότηση, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ Δυτική Ελλάδας που αφορά «Επενδύσεις σε δημόσιες δομές υγείας για ενεργειακή αναβάθμιση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

«Είναι η πρώτη φορά που η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου αποκτά ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και αυστηρά κοστολογημένο σχέδιο παρεμβάσεων με στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και των εκπομπών CO2» εξηγεί ο κ.Διαμαντόπουλος.

Η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων αναρτήθηκε την περασμένη Παρασκευή και η προθεσμία υποβολής αρχίζει από τη Δευτέρα 11 Ιουνίου και λήγει την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου (στις 4:00 το απόγευμα). Η συνολική χρηματοδοτική δαπάνη υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων της πρότασης του Νοσοκομείου, ανέρχεται σε 1,4 εκατ. ευρώ.

Τι καταναλώνει το Νοσοκομείο Πύργου

Η μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στις νοσηλευτικές μονάδες υπολογίζεται στις 400 kWh/m2/έτος, γεγονός που τις κατατάσσει στις πλέον ενεργοβόρες δραστηριότητες, με κριτήριο την ενεργειακή κατανάλωση ανά μονάδα επιφανείας. Στο επίπεδο αυτό κατανάλωσης κινείται και η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου. «Το ενεργειακό κόστος (θερμική και ηλεκτρική ενέργεια) υπερβαίνει τις 900 χιλ. ευρώ. 140 χιλ. ευρώ μας κοστίζει ο συμβατικός φωτισμός που υπάρχει σήμερα. Συνεπώς, δε χρειάζεται, νομίζω, να αναλύσουμε την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα παρεμβάσεων μείωσης του ενεργειακού κόστους στα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα στις νοσηλευτικές μονάδες», εξήγησε ο κ.Διαμαντόπουλος.

Η πρόταση του Νοσοκομείου Πύργου

Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που θα προτείνει η Διοίκηση του Γ.Ν Ηλείας, ανέρχεται σε 1,4 εκατ. ευρώ και φιλοξενεί να πετύχει εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 35%, μείωση του ενεργειακού κόστους 23% (δηλαδή περίπου 215.000 ευρώ/έτος) και των εκπομπών CO2 κατά 45%.

Οι παρεμβάσεις αφορούν:

-Υποκατάσταση πετρελαίου με υγραέριο

-Ενεργειακή αναβάθμιση Συστήματος Ψύξης χώρων

-Εγκατάσταση κεντρικού ηλιοθερμικού συστήματος για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

-Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα LEDμε σκοπό τη μείωση της αντίστοιχης κατανάλωσης κατά 50%.

-Τοποθέτηση αισθητήρων απενεργοποίησης της λειτουργίας των FCU όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά και ηλεκτρονικών θερμοστατών στα FCU.

-Εγκατάσταση νέας Κεντρικής Κλιματιστικής Μονάδαςμε ανάκτηση θερμότητας στο χώρο του ΤΕΠ

-Κεντρικό σύστημα ελέγχου εγκαταστάσεων (BMS)

-Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων σε χώρους έντονης πρόσπτωσης ηλιακής ακτινοβολίας (υαλοστάσια μεγάλης επιφανείας) σε πέντε (5) πλευρές του κτιρίου κυρίως στη ΝΑ πλευρά του κτιρίου (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού)

-Τοποθέτηση Φ/Β συστήματος μικρής ισχύος με δεδομένους τους περιορισμούς που υπάρχουν στο δίκτυο της Πελοποννήσου.

-Σύστημα Καταγραφής και Επιτήρησης Καταναλώσεων

Οι προτεινόμενες επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συνιστούν ένα ολοκληρωμένο και δυναμικό Πρόγραμμα Μέτρων για την βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Νοσοκομείο, με κύρια χαρακτηριστικά την εφαρμογή σύγχρονων Τεχνολογιών και Τεχνικών Εξοικονόμησης Ενέργειας, υψηλής απόδοσης, την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού υψηλής ποιότητας, την ανάκτηση της απορριπτόμενης θερμότητας, την υποκατάσταση του πετρελαίου με υγραέριο, την άρση δυσλειτουργιών και την δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους.

«Βουτάμε στα βαθιά»

«Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα της καθημερινής μας λειτουργίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προγραμματίσουμε παρεμβάσεις που μειώνουν το κόστος λειτουργίας, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πολύτιμων οικονομικών πόρων και καθιστούν τη δραστηριότητα μας φιλική στο περιβάλλον. Βουτάμε στα βαθιά…», καταλήγει ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος.

 

ΠΗΓΗ

Τοπικά
  • Stars
Sending
User Review
0 (0 votes)

Αφήστε το σχόλιό σας... Το Nucleus δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 838 access attempts in the last 7 days.