Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο

Καρκινικά κύτταρα

 

Δύο υπουργεία (ΥΠΠΕΘ & υπουργείο Υγείας) συνεργάζονται με στόχο την επίτευξη -και στον τόπο μας- της εξατομικευμένης θεραπείας, η οποία θεωρείται, παγκοσμίως, η κυρίαρχη τάση που προδιαγράφει τις εξελίξεις για την ιατρική του μέλλοντος.

Το πρώτο βήμα για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου προγράμματος είναι η δημιουργία ενός δικτύου ερευνητικών φορέων και ογκολογικών κλινικών, το οποίο θα επιχειρήσει να συντονίσει και να αξιοποιήσει ολόκληρο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που δραστηριοποιείται στον αναδυόμενο αυτόν τομέα της Ιατρικής.

Την εμπιστοσύνη τους στην επιτυχή λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας εξέφρασαν οι διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι ερευνητικών φορέων που συμμετείχαν την προηγούμενη Τετάρτη (20-06-2018) στην πρώτη δημόσια εκδήλωση της καινοτόμου δράσης: «Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία» σε συνεργασία του Τομέα Ερευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και του υπουργείου Υγείας. Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες τους αν. υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Συγκεκριμένα, ο αν. υπουργός, Κώστας Φωτάκης, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι, «με τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας για τον καρκίνο, η πολιτεία πρωτοστατεί, αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες, συντονίζει και προάγει δράσεις που καθιστούν τη χώρα συνδιαμορφωτή των εξελίξεων στον διεθνή χώρο κι όχι έναν απλό παρατηρητή που τις ακολουθεί. Οπλο μας, το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει.

Γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα αντιμετωπίσει μια σειρά από επιστημονικές, κλινικές, τεχνολογικές, οικονομικές και νομικές προκλήσεις, τις οποίες το Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας θα κληθεί να ξεπεράσει. Ελπίζουμε να το πετύχουμε με τον βέλτιστο συντονισμό όλων των διαθέσιμων δυνάμεων».

Η ανάγκη και η δυνατότητα για εξατομικευμένη θεραπεία

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στον χαιρετισμό του μίλησε για τις ανάγκες που διαμορφώνονται στη νέα περίοδο για το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως η ενσωμάτωση ιατροτεχνολογικής και φαρμακευτικής καινοτομίας, η αξιολόγηση και οι δείκτες ποιότητας.

«Δεν είναι πολυτέλεια η αξιοποίηση από το δημόσιο σύστημα υγείας των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων, αλλά προϋπόθεση αξιοπιστίας και βιωσιμότητας», τόνισε ο υπουργός Υγείας και αναφέρθηκε εκτενώς «στα νέα μοντέλα συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με το ΕΣΥ, στη διυπουργική επιτροπή Υγείας και Παιδείας καθώς και στη συνεργασία με ενώσεις ασθενών».

Πράγματι, για τους ασθενείς, η εξατομίκευση της θεραπείας συνεπάγεται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, βελτιώνοντας σαφώς την ποιότητα ζωής τους, ενώ για το σύστημα υγείας οι νέες δυνατότητες για ορθολογικό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των ασθενών που προσφέρει το Δίκτυο θα οδηγήσουν σε οικονομία κλίμακας, με περιστολή περιττών δαπανών και εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να διατεθούν για περαιτέρω αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Τέλος, για τους βιοεπιστήμονες που ασχολούνται ερευνητικά με την Ογκολογία, η συγκέντρωση δεδομένων από τη γενετική ανάλυση πολλών ασθενών θα συμβάλει στη συσσώρευση νέας γνώσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιοϊατρική έρευνα. με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Αναφερόμενη στην επιστημονική-κοινωνική αναγκαιότητα αυτής της δράσης, η γενική γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, δήλωσε: «Παρεμβάσεις όπως αυτή αποτελούν μοντέλο για την αξιοποίηση της ποιοτικής έρευνας που γίνεται στη χώρα μας, στον χώρο της βιοϊατρικής έρευνας.

Το Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας είναι μια οριζόντια δράση, σε μια θεματική αιχμής σήμερα, που καθιστά τη χώρα πρωτοπόρα στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη, δημιουργεί συνέργειες, δίκτυα, κόμβους σε όλη την Ελλάδα, με ισχυρή προοπτική».

Στις σχετικές εισηγήσεις τους, ο πρύτανης ΕΚΠΑ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Μελέτιος – Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, και ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», καθηγητής, Γεώργιος Κόλλιας, αναφέρθηκαν στις τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες για την Ιατρική Ακριβείας στο ΕΚΠΑ και την Ερευνητική Υποδομή pMedGR, αντίστοιχα.

Οι δύο αυτές δράσεις, που χρηματοδοτούνται από προγράμματα του Τομέα Ερευνας και Καινοτομίας, θα συνεργαστούν με το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης και συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Τέλος, όπως υπογράμμισε ο Κώστας Σταματόπουλος, συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου και διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, στη Θεσσαλονίκη, η συγκεκριμένη εμβληματική πρωτοβουλία θα αναβαθμίσει καθοριστικά την περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο, καθώς θα συνδράμει στην επιλογή στοχευμένης θεραπείας με βάση τις ιδιαίτερες βλάβες του DNA των καρκινικών κυττάρων του κάθε ασθενούς.

Παράλληλα, θα επιτρέψει την ανίχνευση γενετικής προδιάθεσης καρκίνου σε υγιή άτομα με οικογενειακό ιστορικό και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλης πρόληψης.

Συντάκτης:  Σπύρος Μανουσέλης

Πολιτική Υγείας
  • Stars
Sending
User Review
5 (2 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 624 access attempts in the last 7 days.