Πάτρα: Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Καραμανδάνειο μέσα στο 2018

Οι ανάγκες για νέες δομές στην Αχαΐα – Ολόκληρη η έκθεση

Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας

 

Το κενό της παιδοψυχιατρικής κάλυψης στην Πάτρα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, έρχεται να καλύψει η δημιουργία Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών μέσα στο 2018, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Παρουσίαση του Τομεοποιημένου Σχεδιασμού Ανάπτυξης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας», στο Υπουργείο Υγείας, την προηγούμενη Δευτέρα.

Κατά την εισήγηση του ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το πώς θα προχωρήσει η στάσιμη εδώ και χρόνια, ψυχιατρική μεταρρύθμιση και πως θα υλοποιηθεί η μετάβαση από το ασυλικό μοντέλο στην κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα, που αποτελεί το νέο παράδειγμα στην πολιτική Ψυχικής Υγείας. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό στον τομέα αυτόν, ο Α. Ξανθός, ανέφερε ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατάφερε να κρατήσει όρθιες τις δημόσιες δομές κάνοντας στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (300 ψυχίατροι,  παιδοψυχιάτροι, ψυχολόγοι και νοσηλευτές), διασφάλισε τη χρηματοδότηση των ΑΜΚΕ και προχώρησε στον έλεγχο τους από ορκωτούς λογιστές, ενώ νομοθέτησε τη διοικητική μεταρρύθμιση και την τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Τόνισε ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα λειτούργησαν  3 νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά και Κόρινθο) ενώ  εντός του 2018 θα λειτουργήσουν άλλες 8 τέτοιες κλινικές ενηλίκων και επιπλέον 4 παιδοψυχιατρικές (Τρίπολη, Καραμανδάνειο Πάτρας, Ιωάννινα, Ασκληπιείο Βούλας).

Επίσης, στο διάστημα αυτό, προχώρησε η ένταξη του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, η αναμόρφωση του άρθρου 69 για τους «ακαταλόγιστους» ψυχικά ασθενείς στην κατεύθυνση της θεραπευτικής προσέγγισης και όχι απλά της φύλαξης, δόθηκε οικονομική στήριξη σε ΚοιΣΠΕ, ενώ ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του νόμου για την ακούσια νοσηλεία. Παράλληλα με αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ δημιουργούνται δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής Υγείας, όπως Κέντρα Ψυχικής Υγείας, δομές για την άνοια, Κέντρα Ημέρας, οικοτροφεία για από-ιδρυματοποίηση, καθώς και μηχανισμός αξιολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

 

Σύμφωνα με την «Έκθεση – Τομεοποιημένος σχεδιασμός ανάπτυξης μονάδων Ψυχικής Υγείας – ΙΟΥΝΙΟΣ 2018», για την Αχαϊα οι ανάγκες για νέες δομές και υπηρεσίες είναι:

– Ανάπτυξη Κέντρου Ημέρας για την υποστήριξη πασχόντων από άνοια στην Πάτρα (Ανάπτυξη από Ν.Π.Ι.Δ., Έγκριση Σκοπιμότητας 16/01/2018 – ΕΣΠΑ ΠΕΠ)

– Ανάπτυξη οικοτροφείου για πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου

– Ανάπτυξη υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αχαΐας από τον φορέα Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας» (ΕΣΠΑ)

– Ανάπτυξη Κέντρου Ημέρας για άτομα με αυτισμό στην Πάτρα

– Ανάπτυξη Οικοτροφείου για άτομα με αυτισμό στην Πάτρα

– Ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας για την την υποστήριξη της περιοχής της Αιγιαλείας

 

Μεγάλες είναι και οι ανάγκες σε προσωπικό για την ενίσχυση υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών.

Ετσι, αναγκαία είναι η ενίσχυση με προσωπικό για τη λειτουργία της κινητής μονάδας του Γ.Ν. Πατρών με:

Ψυχίατροι 5

Νοσηλευτές 3

Επισκ. Υγείας 1

Ψυχολόγοι 9

Κοινωνικοί Λειτουργοί 6

Εργοθεραπευτές 6

Διοικητικό Προσωπικό 7

Λοιπό Προσωπικό 3

Ο Α. Ξανθός επεσήμανε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ σημαντική δουλειά για τη σταθεροποίηση, τη λειτουργική αναβάθμιση και διοικητική αποκέντρωση του δημόσιου συστήματος Ψυχικής Υγείας. Αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα που σχετίζονται με ελλείψεις κτηριακών υποδομών και προσωπικού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπερπροσπάθεια που έχει καταβάλλει όλο το προσωπικό που εργάζεται στην ψυχική υγεία, ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τόνισε, τέλος, ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να «επενδύσει» στο τομέα της ψυχικής υγείας με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, πλέον, στη μεταμνημονιακή εποχή γιατί όπως είπε: «Η επένδυση στην ψυχική Υγεία είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια, την κοινωνική συνοχή, την άρση των ανισοτήτων και το κράτος δικαίου».

 

 

 

 

Ψυχική Υγεία
  • Stars
Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 385 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: