4,7 δισ. σε 22 γυναίκες για ταλκ που τους προκάλεσε καρκίνο

Johnson & Johnson

 

Στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους 4,7 δισ. δολάρια σε 22 γυναίκες για ταλκ, που τους προκάλεσε καρκίνο στις ωοθήκες, υποχρεούται να προχωρήσει Johnson & Johnson, σύμφωνα με δικαστική απόφαση στο Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ποσό που αρχικά πρότειναν οι δικαστές ήταν 550 εκατ. δολάρια αλλά στη συνέχεια πρόσθεσαν ακόμα 4.1 δισ. δολάρια με αποτέλεσμα ο φαρμακευτικός γίγαντας να καλείται να πληρώσει το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του.

Η ετυμηγορία ήρθε την ώρα που εκκρεμούν ακόμα 9.000 παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις κατά του κολοσσού, που δήλωσε από την πλευρά του «βαθιά απογοητευμένος» προαναγγέλλοντας ότι σχεδιάζει να προσφύγει.

Στη δίκη διάρκειας έξι εβδομάδων, οι γυναίκες και οι οικογένειές τους δήλωσαν ότι διαγνώστηκαν με καρκίνο των ωοθηκών μετά από χρήση ταλκ της J&J, μεταξύ των οποίων και η γνωστή πούδρα για μωρά, επί δεκαετίες.

Οι δικηγόροι τους υπογράμμισαν πως η εταιρεία γνώριζε ότι το προϊόν ήταν μολυσμένο με αμίαντο από τη δεκαετία του 1970, αλλά απέτυχε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους.

Η εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες ισχυριζόμενη ότι αρκετές μελέτες έδειξαν ότι το ταλκ είναι ασφαλές και επιμένοντας ότι η ετυμηγορία ήταν αποτέλεσμα μιας «αθέμιτης διαδικασίας».

Είχε προηγηθεί καταδικαστική απόφαση το 2017 σε δικαστήριο της Καλιφόρνια που έκρινε ότι πρέπει να καταβληθεί 417 εκατ. δολάρια σε γυναίκα που δήλωσε ότι ανέπτυξε καρκίνο των ωοθηκών μετά τη χρήση των προϊόντων της εταιρείας.

Ωστόσο, ένας δικαστής ανέτρεψε αργότερα αυτή την ετυμηγορία. Σύμφωνα με το BBC, οι αποζημιώσεις μειώνονται συχνά στη δίκη ή κατά την έφεση με την J&J να πετυχαίνει την ανατροπή πολλών αρχικών αποφάσεων, μερικές από αυτές για τεχνικούς λόγους.

 

Πηγή: ΒΒC

 

Δημόσια Υγεία
  • Stars
Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 422 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: