«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI

Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε να έχουν χάσει την άδεια να κάνουν υψηλού κόστους καρδιο­χειρουργικές επεμβάσεις τύπου TAVI

Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε να έχουν χάσει την άδεια να κάνουν υψηλού κόστους καρδιο­χειρουργικές επεμβάσεις τύπου TAVI

 

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα γίνεται έπειτα από καταγγελία και κατόπιν της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας της «Εφ.Συν.» από τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία ανέδειξε το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στις συγκεκριμένες επεμβάσεις στην καρδιοχειρουργική κλινική του 401, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, που με τη σειρά της τόσους μήνες μετά δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, φαίνεται πως η έρευνα των επιθεωρητών υγείας για το συγκεκριμένο θέμα έχει αποδώσει καρπούς και αποτελεί καίριο ζήτημα η είσοδός τους στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Το γεγονός ότι η διοίκηση του ιδρύματος εδώ κι έναν μήνα αποφεύγει να απαντήσει δημιουργεί συνειρμούς που μόνο υπέρ της δεν είναι.

Πόσο μάλλον όταν πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έφτασε στο νοσοκομείο νέο έγγραφο από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Φώτη Κουβέλη, με το οποίο ουσιαστικά ζητείται από τη διοίκηση να επιτρέψει τον έλεγχο στους επιθεωρητές υγείας.

Μένει να δούμε αν η διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ προτίθεται να αγνοήσει και το έγγραφο του υπουργού.

Η «Εφ.Συν.» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα έχει αναδείξει το θέμα της «βιομηχανίας» με τις TAVI, όπως επίσης και τις τεράστιες ευθύνες του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, το οποίο αποδεδειγμένα ουδέποτε προέβη στους απαιτούμενους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει πόσα κέντρα (νοσοκομεία, κλινικές) είναι σωστά πιστοποιημένα να πραγματοποιούν αυτού του τύπου τις επεμβάσεις, η τιμή των οποίων ξεκινά από τα 30.000 ευρώ ανά ασθενή.

Στις 20 Μαΐου και στο δημοσίευμά μας με τίτλο «Το μεγάλο “ξέπλυμα” του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας» γράφαμε πως «την αυστηροποίηση του νόμου αναφορικά με τις επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας διαδερμικά ή διακορυφαία (τις γνωστές TAVI) φαίνεται πως προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας μετά την αταξία (μπάχαλο) που επικρατεί στον συγκεκριμένο τομέα και που ανέδειξε με δημοσιεύματά της η “Εφ.Συν.”.

»Η συγκεκριμένη πρόταση, αν υλοποιηθεί, γεννά πλήθος ερωτημάτων για τη χρησιμότητά της στην παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς φαίνεται πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται “ξέπλυμα” των σοβαρών παραλείψεων του ΚΕΣΥ την τελευταία διετία, το οποίο γνωμοδοτούσε θετικά ώστε να πάρουν πιστοποιήσεις τα νοσοκομεία για να κάνουν TAVI, χωρίς παράλληλα να πραγματοποιεί τους απαιτούμενους ελέγχους… Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε να έχουν χάσει την άδειά τους να τις κάνουν».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το νέο πλαίσιο για τις TAVI είναι σχεδόν έτοιμο και δημιουργήθηκε αμέσως μετά το ανωτέρω αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα, όπου τα μέλη της επιτροπής του ΚΕΣΥ κλήθηκαν με e-mail εντός… 48 ωρών να καταθέσουν τις προτάσεις τους! Γιατί τέτοια βιασύνη άραγε;

Η περίπτωση του «Αττικόν» και το δημοσίευμα των «Νέων»

Το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» υποστήριζε πως ο ασθενής πέθανε περιμένοντας καθώς το νοσοκομείο είχε διακόψει τις TAVI

Το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» υποστήριζε πως ο ασθενής πέθανε περιμένοντας καθώς το νοσοκομείο είχε διακόψει τις TAVI

 | 

Στο ίδιο δημοσίευμα κάναμε λόγο για όλα τα πιστοποιημένα κέντρα, όπως και για το ποια έπρεπε να έχουν χάσει την άδειά τους σύμφωνα με τον νόμο. Ιδιαίτερη μνεία είχε γίνει στο «Αττικό» Νοσοκομείο όπως και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, όπου γράφαμε τα εξής:

«TAVI γίνονται και στο Νοσοκομείο “Αττικόν”. Ωστόσο, πουθενά δεν φαίνεται να έχει πάρει πιστοποίηση το νοσοκομείο από το υπουργείο Υγείας. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, υπό ποιο νομικό καθεστώς τις κάνει. Πόσο μάλλον όταν στην οκταμελή επιτροπή του ΚΕΣΥ για τις TAVI συμμετέχουν τρεις γιατροί από το εν λόγω νοσοκομείο.

»Δεν γνωρίζουν τα συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής ότι το νοσοκομείο τους δεν έχει πιστοποίηση; Πώς ακριβώς εγκρίνουν τις επεμβάσεις; Είναι ηθικά σωστό να συμμετέχουν στην οκταμελή επιτροπή τρεις γιατροί του “Αττικόν”, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταγγείλει το γεγονός ότι στο νοσοκομείο τους γίνονται παράνομα τέτοιες επεμβάσεις;».

Χθες, στην εφημερίδα «Τα Νέα» υπήρχε ολοσέλιδο ρεπορτάζ για τις TAVI στο εν λόγω νοσοκομείο, με αφορμή έναν θάνατο ασθενούς -όπως υποστηρίζει η εφημερίδα- που βρισκόταν στη λίστα αναμονής προκειμένου να κάνει την επέμβαση.

Το δημοσίευμα υποστήριζε πως ο ασθενής πέθανε περιμένοντας καθώς το νοσοκομείο είχε διακόψει τις TAVI. Ανέφερε, δε, ως υπεύθυνη τη διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Εν προκειμένω η διευθύντρια σωστά διέκοψε το πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο του 2017, αφού η κλινική δεν έφερε τη σχετική πιστοποίηση για να πραγματοποιεί τις TAVI.

Υπενθυμίζεται ότι οι επεμβάσεις αυτές δεν είναι απλές καρδιολογικές επεμβάσεις, χρειάζονται ειδική ομάδα για να τις πραγματοποιεί (heart team), η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένη εκπαίδευση και εξειδίκευση, ενώ κάθε επέμβαση προκειμένου να γίνει πρέπει να φέρει έγκριση από την ειδική επιτροπή του ΚΕΣΥ.

Βέβαια, το δημοσίευμα πουθενά δεν ανέφερε πως τρία από τα μέλη της επιτροπής που εγκρίνουν τις επεμβάσεις TAVI μέσω ΚΕΣΥ τυγχάνει να είναι και γιατροί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Αν μη τι άλλο, προκαλεί απορία το όψιμο ενδιαφέρον της εφημερίδας για τις TAVI σε μια περίοδο που ολόκληρο το καθεστώς των επεμβάσεων αυτών βρίσκεται υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής

 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

 

Καταγγελίες
  • Stars
Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 910 access attempts in the last 7 days.