Νέα θεωρία για τα αίτια της κατάθλιψης

Επισκόπηση ερευνών υποδεικνύει ότι τα μιτοχόνδρια μπορεί να είναι η αιτία της νόσου, παρέχοντας ευκαιρία για ανάπτυξη νέων αντικαταθλιπτικών.

Κατάθλιψη

 

Νέα περιοχή στην έρευνα της κατάθλιψης υποδεικνύει ότι δυσλειτουργία στα μιτοχόνδρια ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα κατάθλιψη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neuroscience, έχει καινούργια οπτική σε σχέση με θεωρίες για τα αίτια της κατάθλιψης και θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων και πιο αποτελεσματικών αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων.

Η ερευνήτρια Dr Lisa E. Kalynchuk, του University of Victoria, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα οι περισσότερες θεωρίες για τα βιολογικά αίτια της κατάθλιψης έχουν εστιάσει στην ιδέα ότι η κατάθλιψη προκαλείται από ανισορροπίας σε νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη.

Οι ερευνητές εστίασαν σε συγκεκριμένα αίτια εντός των νευρώνων. Αυτό τους οδήγησε στα μιτοχόνδρια. Σε πειραματόζωα φάνηκε ότι η κατάθλιψη συνδέεται με μειωμένη παραγωγή νέων κυττάρων στον ιππόκαμπο-περιοχή του ρυθμίζει τα συναισθήματα, τη διάθεση, τις νοητικές ικανότητες και το στρες

Αρχικά, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η κατάθλιψη προκαλείται από δυσλειτουργία στη δημιουργία νέων κυττάρων. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν εξηγεί όλα τα ευρήματα επειδή τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορούν να συμβούν και με την απουσία αυτής της δυσλειτουργίας.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η διαδικασία είναι μεταβολικά απαιτητική και χρειάζεται πολλή ενέργεια. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εικάσουν ότι τα μιτοχόνδρια είναι η αιτία της κατάθλιψης, καθώς παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα επιδράσεων που οδηγούν στην κατάθλιψη. Η ιδέα προσφέρει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που μπορούν να κάνουν φυσιολογική τη λειτουργία των μιτοχονδρίων.

 

 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Γράφει: Ψωμιάδου Εύη

Ψυχική Υγεία
  • Stars

Summary

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neuroscience, έχει καινούργια οπτική σε σχέση με θεωρίες για τα αίτια της κατάθλιψης και θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων και πιο αποτελεσματικών αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Αφήστε το σχόλιό σας... Το Nucleus δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 947 access attempts in the last 7 days.