Ο καρκίνος του προστάτη, η διάγνωση, το άγχος και η επιλογή της θεραπείας

Καρκίνος του προστάτη

 

 

 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ενός ακαδημαϊκού της Οξφόρδης, χιλιάδες άνδρες με καρκίνο του προστάτη θα ήταν πολύ καλύτερα εάν δεν είχαν ποτέ διαγνωστεί.

 

Ο καθηγητής Freddie Hamdy αναφέρει ότι πολλοί από τους ασθενείς που είχαν ένα βραδέως αναπτυσσόμενο όγκο ο οποίος δεν εξαπλωνόταν, είχαν υποβληθεί σε μη αναγκαία θεραπεία, η οποία τους κατέβαλε, απλά και μόνο επειδή η παρουσία του καρκινικού όγκου τους προκαλούσε άγχος. Ενώ στην πραγματικότητα αυτού του τύπου ο καρκίνος δε θα είχε προκαλέσει κάποια βλάβη, η γνώση της ύπαρξης του μπορεί να αλλάξει το ίδιο το αίσθημα ταυτότητας του άνδρα και να προκαλέσει κατάθλιψη και ανησυχία.

Τόσο όμως το χειρουργείο, όσο και η ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες και να οδηγήσουν σε ακράτεια ούρων και απώλεια της σεξουαλικής ζωής. Ο καθηγητής Hamdy επιβλέπει στην παρούσα φάση τη διεξαγωγή μια μεγάλης κλινικής δοκιμής που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην οποία συμμετέχουν 82,400 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, ηλικίας 50-69.

Οι ερευνητές συγκρίνουν το όφελος και το κόστος ανάμεσα σε αυτούς που υποβάλλονται σε χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία και σε αυτούς που απλά παρακολουθούν την εξέλιξη με συχνούς ελέγχους. Τα πρώτα τους αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας για το Καρκίνο. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η ίδια η διάγνωση του καρκίνου συνιστά σημαντικό μέρος του προβλήματος καθώς προκαλεί μεγάλο άγχος στον ασθενή με αποτέλεσμα να επιμένει για τη θεραπεία ακόμα κι όταν αυτό δεν είναι το καλύτερο για εκείνον. Ο ίδιος μάλιστα βλέπει τη διάγνωση του καρκίνου σαν μια νέα ταυτότητα που αποδίδεται στον ασθενή και ο οποίος καλείται να ζήσει με αυτή για το υπόλοιπο της ζωής του και υποστηρίζει ότι είναι πολύ σημαντικό οι κλινικοί να έχουν επίγνωση ότι τελικά είναι η διάγνωση του καρκίνου που σχετίζεται περισσότερο με την έκπτωση στην ποιότητα ζωής και όχι η επιλογή της θεραπείας.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ξεκάθαρα ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες, καθώς ένας στους 10 θα τον εμφανίσει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν κάθε χρόνο 46,700 νέες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη, εκ των οποίων στις μισές πρόκειται για τον εντοπισμό μια τοπική βλάβης που αναπτύσσεται αργά και δεν εξαπλώνεται σε άλλα όργανα.

Στην αρχική του μελέτη ο Hamdy εξέτασε 500 άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη που βρίσκονταν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση αλλά δε λάμβαναν καμία θεραπεία. Αρχικά το 80% των ασθενών συμφώνησε να έχει τακτική παρακολούθηση και να μη λάβει θεραπεία, αλλά μετά από τρία χρόνια το ποσοστό αυτό έπεσε στο 75%. Μετά από 10 χρόνια μόνο το 44% των αρχικών ασθενών εξακολουθούσε να μένει χωρίς θεραπεία. Ωστόσο μόνο το 1% πέθανε από τον καρκίνο ενώ το 10% πέθανε από άλλες αίτιες.

Για τους περισσότερους ασθενείς η απόφαση να λάβουν θεραπεία ήταν αποτέλεσμα του άγχους τους και δε σχετιζόταν με την εξάπλωση της καρκινικής βλάβης. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα τους συνιστούν καλά νέα για τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο που δεν έχει εξαπλωθεί έξω από τον προστάτη αδένα, αφού στο 99% των περιπτώσεων οι άνδρες ζουν με τον καρκίνο χωρίς να λάβουν καμία θεραπεία. Στην παρούσα φάση ωστόσο πολλοί είναι οι άνδρες που δεν επιλέγουν την τακτική παρακολούθηση εξαιτίας της αβεβαιότητας και του επιπλέον άγχους που σχετίζεται με αυτή την επιλογή.

Συμπερασματικά, τα παρόντα ευρήματα είναι πολύ ανακουφιστικά για τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κίνδυνου, καθώς δείχνουν ότι η τακτική παρακολούθηση δίνει στους ασθενείς το ίδιο ποσοστό επιβίωσης με αυτό των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό οι ειδικοί να εξηγήσουν τα ευρήματα αυτά στους ασθενείς ώστε να ζυγίσουν να θετικά και τα αρνητικά της κάθε εναλλακτικής και να πάρουν τη σωστή απόφαση γι’ αυτούς.

 

ΠΗΓΗ

Καρκίνος
  • Stars

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ξεκάθαρα ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες, καθώς ένας στους 10 θα τον εμφανίσει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν κάθε χρόνο 46,700 νέες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη, εκ των οποίων στις μισές πρόκειται για τον εντοπισμό μια τοπική βλάβης που αναπτύσσεται αργά και δεν εξαπλώνεται σε άλλα όργανα.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 638 access attempts in the last 7 days.