ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ- Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τη χορήγηση αναδρομικών σε γιατρούς του ΕΣΥ

Συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών.

Υπουργείο Υγείας

Γραφείο Τύπου
Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του Αν. Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για καταβολή αναδρομικών σε κατηγορίες δημόσιων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, μετά από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που είχαν πραγματοποιηθεί με βάση μνημονιακό νόμο του 2012.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί , συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες .

Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά των γιατρών του ΕΣΥ στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και στην αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας , δηλώνει την πολιτική της βούληση να αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια.

Η παρέμβαση αυτή συμπληρώνει την πολύ σημαντική δέσμη μέτρων για τη δημόσια περίθαλψη που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο οποίος ρητά ανέφερε ότι «σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία , ώστε σε βάθος 5ετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και ότι «κεντρικοί πολιτικοί στόχοι για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική 5ετία 2010-2014, καθώς και η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων γιατρών και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο» .

 

 

ΣΧΟΛIΟ 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για χορήγηση αναδρομικών και στους γιατρούς ΕΣΥ αποκαθιστά τη σοβαρή αδικία που προέκυψε κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και προκάλεσε αντιδράσεις. Η λήψη της απόφασης στο ανώτερο δυνατό επίπεδο με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, των υπουργών Υγείας, του Αν. Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, διασφαλίζει πως πρόκειται για σοβαρή δέσμευση και όχι για επικοινωνιακό τέχνασμα.

Το σημαντικό είναι πως δίνεται πολιτική λύση στη χορήγηση αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς ΕΣΥ και όχι μόνο σ΄ εκείνους που δικαιώθηκαν από την αλλοπρόσαλλη απόφαση του ΣτΕ και συνεπώς θα αποφευχθούν μακρόσυρτες δικαστικές προσφυγές, από τις οποίες οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές.

Ευελπιστούμε πως τον επόμενο μήνα που θα καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του 2019 θα εξειδικευτούν τα ποσά ανά βαθμίδα και ο χρόνος καταβολής, ώστε να αισθανθούν οι γιατροί ΕΣΥ πως υπάρχει υλικό αντίκρισμα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και τη σκληρή λιτότητα που βιώσαμε για μια οκταετία.

(Από Ygeianet)

Υπουργείο Υγείας

Μισθολογικά

Συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 642 access attempts in the last 7 days.