Έρευνα: Το κατεργασμένο κρέας συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό

Επισκόπηση ερευνών ανακάλυψε ότι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κατεργασμένου κρέατος είχαν 9% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λίγες.

Επεξεργασμένα κρέατα

 

Η τακτική κατανάλωση μπέικον και λουκάνικων μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, αναφέρουν ερευνητές.

Επισκόπηση ερευνών ανακάλυψε ότι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες  κατεργασμένου κρέατος είχαν 9% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λίγες.

Η έρευνα στηρίζει προηγούμενα ευρήματα του ΠΟΥ, που αναφέρουν ότι το κατεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο.

Ειδικοί συνιστούν προσοχή για τα ευρήματα και δήλωσαν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για μια γυναίκα είναι πολύ μικρός.

Η επισκόπηση, που περιέλαβε στοιχεία για περισσότερο από 1 εκατομμύριο γυναίκες, δείχνει σχέση μεταξύ κατεργασμένου κρέατος και κινδύνου για καρκίνο στο μαστό αλλά δεν είναι σαφές αν πράγματι οφείλεται σε αυτές τις τροφές.

Οι 15 έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση είχαν διαφορετικούς ορισμούς για τις υψηλότερες καταναλώσεις.

Για παράδειγμα, μια από τις βρετανικές έρευνες στην επισκόπηση κατηγοριοποίησε την υψηλή κατανάλωση ως περισσότερα από 9g την ημέρα, ενώ σε άλλες ήταν πολύ υψηλότερη.

Οι ερευνητές στην πλειοψηφία των ερευνών σημείωσαν αυτό που δήλωναν οι γυναίκες ότι κατανάλωναν  και τις παρακολουθούσαν για να δουν ποια από αυτές εμφάνισε καρκίνο στο μαστό.

Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτό είναι ότι άνθρωποι που καταναλώνουν διαφορετικές ποσότητες κατεργασμένου κρέατος μπορεί επίσης ενδεχομένως  να έχουν άλλες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να εξηγούν τις διαφορές στον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, όπως το να ακολουθούν  περισσότερο ή λιγότερο υγιεινή ζωή με άλλους τρόπους.

Αυτό σημαίνει ότι αύξηση 9% στον κίνδυνο αυτού του πληθυσμού θα αναμένετο να μεταφραστεί σε περίπου 1 επιπλέον περιστατικό καρκίνου σε κάθε 100 γυναίκες.

Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Cancer, δήλωσαν ότι η σχέση που ανακάλυψαν ήταν μόνο για το κατεργασμένο κρέας-όχι για το κόκκινο.

Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με το γατί ενδεχομένως το κατεργασμένο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, όπως ότι το χονδρόκοκκο αλάτι μπορεί να αντιδρά με την πρωτεΐνη στο κρέας και να την καθιστά καρκινογόνο.

Η ερευνήτρια Dr Maryam Farvid, του Harvard TH Chan School of Public Health, συνιστά την  μείωση του κρέατος αντί για την πλήρη αποφυγή του.

Ο Dr Gunter Kuhnle, καθηγητής στο University of Reading, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι είναι υπο αμφισβήτηση αν άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα.

Δήλωσε ότι ο πραγματικός κίνδυνος από το κατεργασμένο κρέας ήταν ‘’πολύ μικρός’’ για μια γυναίκα και πιο σχετικός σε επίπεδο πληθυσμού.

 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

 

 

 

Καρκίνος μαστού

Καρκίνος μαστού - Επεξεργασμένα τρόφιμα

Επισκόπηση ερευνών ανακάλυψε ότι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες  κατεργασμένου κρέατος είχαν 9% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λίγες. Η έρευνα στηρίζει προηγούμενα ευρήματα του ΠΟΥ, που αναφέρουν ότι το κατεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 291 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: