Το ‘’σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς’’ ( σύνδρομο Takotsubo) χρειάζεται στενή παρακολούθηση

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς – Σύνδρομο Takotsubo – προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της καρδιακής προβολής, όπως πόνο στο θώρακα και δυσκολία στην αναπνοή.

 

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς-Takotsubo syndrome

 

Δεν είναι καρδιακή προσβολή, αλλά το επονομαζόμενο ‘’σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς’’  (Σύνδρομο Takotsubo) θέτει τους ασθενείς σε υψηλό κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και θνησιμότητας κατά τη νοσηλεία, αναφέρει νέα έρευνα.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς-Takotsubo syndrome – προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της καρδιακής προβολής, όπως πόνο στο θώρακα και δυσκολία στην αναπνοή.

Ενώ η καρδιακή προσβολή προκαλείται από πολύ μπλοκαρισμένες αρτηρίες, το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς συνήθως προκαλείται από στρεσογόνα γεγονότα και αφορά την ξαφνική εξασθένηση του καρδιακού μυός.

Αν και το σύνδρομο εκτιμάται ότι είναι προσωρινό, η έρευνα ανακάλυψε ότι δεν ήταν ασυνήθιστα επακόλουθα καρδιακά προβλήματα.

Ο ερευνητής Dr. Nathaniel Smilowitz, του  NYU Langone Medical Center στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι ασθενείς με σύνδρομο Takotsubo θα πρέπει να λαμβάνουν λεπτομερές πλάνο με το εξιτήριο και συμβουλές σχετικά με πιθανούς λόγους να επισκεφτούν και πάλι τον γιατρό, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή οίδημα στα πόδια. Πρόσθεσε, ότι πρόκειται για πολύ άρρωστους ασθενείς που χρειάζονται στενή παρακολούθηση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 61.400 ανθρώπων που είχαν νοσηλευτεί με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Ανακάλυψαν ότι το 12% χρειάστηκε να νοσηλευτεί και πάλι εντός 30 ημερών από το εξιτήριο. Από αυτούς, το 4% πέθανε μετά την επανεισαγωγή.

Μεταξύ ασθενών με καρδιακή προσβολή, τα ποσοστά ήταν 17% και 7% αντίστοιχα, αναφέρει η έρευνα.

Η Dr. Harmony Reynolds, του NYU Langone, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το σύνδρομο Takotsubo παραμένει σημαντικός κίνδυνος σε ασθενείς μετά το αρχικό τους εξιτήριο.

Η Reynolds δήλωσε ότι παρόλο που ο καρδιακός μυς ανακτά πλήρη λειτουργικότητα στους επιζώντες, υπάρχουν επιπτώσεις διαρκείας στον οργανισμό. Οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά ασθενείς με Takotsubo.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η πιο συνήθης αιτία επανεισαγωγής στο νοσοκομείο μεταξύ ασθενών με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια. Διαγνώστηκε στο 11% των ασθενών με το σύνδρομο και στο 13% ασθενών με καρδιακή προσβολή.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, ασθενείς με το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ήταν νεότεροι και πιο πιθανό να είναι γυναίκες.

Είχαν επίσης λιγότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως διαβήτη και παχυσαρκία, αλλά ήταν πιο πιθανό να έχουν άλλες μη καρδιακές νόσους, όπως κατάθλιψη, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή χρόνια πνευμονολογική νόσο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 2 Οκτωβρίου στη διαδικτυακή έκδοση του European Heart Journal — Quality of Care and Clinical Outcomes.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 592 access attempts in the last 7 days.