Νέα μελέτη για τις καρκινικές μεταλλάξεις

Δεν προκαλούν πάντα καρκίνο

 

DNA - Καρκινικές μεταλλάξεις

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Sanger – που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science» – κατέδειξε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κύτταρα με εκατοντάδες καρκινικές μεταλλάξεις, αλλά οι περισσότεροι δεν εμφανίζουν καρκίνο.

Όπως ανακαλύφθηκε τώρα, τα υγιή κύτταρα του οισοφάγου ενός ανθρώπου 20-30 ετών έχουν αρκετές εκατοντάδες μεταλλάξεις το καθένα, οι οποίες στη μέση ηλικία αυξάνονται σε πάνω από 2.000 ανά κύτταρο. «Στο μικροσκόπιο ο ιστός του οισοφάγου έδειχνε τελείως φυσιολογικός, πράγμα αναμενόμενο.

Όμως όταν κάναμε γενετική ανάλυση του ιστού, διαπιστώσαμε ότι ο υγιής οισοφάγος ήταν γεμάτος από μεταλλάξεις. Ανακαλύψαμε ότι ωσότου ένας άνθρωπος φθάσει στη μέση ηλικία, έχει πιθανότατα περισσότερα μεταλλαγμένα παρά υγιή κύτταρα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής, Φιλ Τζόουνς.

«Βρήκαμε ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο είναι εξαπλωμένες στους φυσιολογικούς ιστούς, αποκαλύπτοντας έτσι πώς τα κύτταρα μας μεταλλάσσονται, ανταγωνίζονται και εξελίσσονται για να αποικίσουν τους ιστούς μας όσο γερνάμε. Δεδομένης της σημασίας αυτών των μεταλλάξεων για τον καρκίνο, είναι αξιοσημείωτο ότι έως τώρα αγνοούσαμε την έκταση αυτού του φαινομένου», πρόσθεσε ο γενετιστής Δρ.. Ινίγκο Μαρτινκορένα.

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί αυτά τα μεταλλαγμένα κύτταρα, τα οποία πολλαπλασιάζονται ταχύτερα από τα φυσιολογικά και έτσι σταδιακά κατακτούν ένα όργανο όπως ο οισοφάγος, δεν προκαλούν κακοήθεια και τι είναι αυτό που τα εμποδίζει να δημιουργήσουν ένα καρκινικό όγκο.

Εκτιμάται ότι χρειάζονται πέντε έως δέκα μεταλλάξεις – κλειδιά σε ένα υγιές κύτταρο για να μετατραπεί σε καρκινικό. Μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να προκληθούν από το περιβάλλον ενώ άλλες από τον ίδιο τον οργανισμό χωρίς εξωτερική αιτία. Μια πιθανή εξήγηση, είναι ότι μέσα στο σώμα κάθε ανθρώπου, διεξάγεται ένας αδιάκοπος αόρατος «πόλεμος» ανάμεσα σε «καλές» και «κακές» μεταλλάξεις.

 

Καρκίνος

Καρκίνος - Μεταλλάξεις

Εκτιμάται ότι χρειάζονται 5-10 μεταλλάξεις – κλειδιά σε ένα υγιές κύτταρο για να μετατραπεί σε καρκινικό. Ένας άνθρωπος μέσης ηλικία, έχει πιθανότατα περισσότερα μεταλλαγμένα παρά υγιή κύτταρα

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 642 access attempts in the last 7 days.