Καρκίνος ωοθηκών: Ελπίδα από νέα μελέτη: Βελτίωση του χρόνου επιβίωσης

Καρκίνος των ωοθηκών

Ελπίδες σε μια κατηγορία γυναικών που εμφάνισαν καρκίνο των ωοθηκών και επέζησαν, αλλά και σε όσες γυναίκες εκδηλώνουν ή θα εκδηλώσουν στο μέλλον αυτήν τη μορφή καρκίνου, δίνουν τα αποτελέσματα νέας μελέτης στις ΗΠΑ.

Χημειοθεραπεία συντήρησης που στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα, οδήγησε σε πρωτοφανή βελτίωση στην επιβίωση -χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) -σε νεοδιαγνωσθείσες ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών και BRCA 1 ή 2 γονιδιακή μετάλλαξη, όπως έδειξε η μελέτη φάσης 3 με την επωνυμία SOLO-1.

Η διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) για τις ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο ήταν μόλις 13,8 μήνες, ενώ για εκείνες που έλαβαν τη στοχευμένη αυτή χημειοθεραπεία, (Olaparib) ήταν περίπου τρία χρόνια μεγαλύτερη, ανέφερε ο δρ Kathleen Moore, αν. καθηγήτρια του Κέντρου Καρκίνου Stephenson, από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2018), στο Μόναχο της Γερμανίας.

Η χημειοθεραπεία – αναστολέας PARP -χορηγήθηκε σε ασθενείς μετά τον πρώτο γύρο θεραπείας με διαφορετικό χημειοθεραπευτικό φάρμακο, για να διαπιστωθεί εάν θα βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης τους, χωρίς επανεμφάνιση του καρκίνου.

Όπως εξήγησε η Δρ Moore, «το γεγονός ότι πάνω από το 50% των γυναικών που πήραν τη συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή, εξακολουθούσαν να μην εμφανίζουν εξέλιξη της νόσου για τέσσερα χρόνια, σε αντίθεση με το 11% των γυναικών που έμειναν ελεύθερες νόσου με το εικονικό φάρμακο, είναι από μόνο του πολύ ελπιδοφόρο».

Νέα εποχή για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών

Τα αποτελέσματα της μελέτης SOLO-1 χαράσσουν μια νέα εποχή, σύμφωνα με τους επιστήμονες στη θεραπεία του καρκίνου για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών, οι οποίες φέρουν τη γονιδιακή μετάλλαξη BRCA (μετάλλαξη σε οποιοδήποτε από τα γονίδια BRCA1 και BRCA2).

Μάλιστα, όπως τόνισε η Δρ Κ.Moore, «η μελέτη καταδεικνύει μια εξαιρετική βελτίωση στην επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS), έναντι του εικονικού φαρμάκου, η οποία διατηρείται για δύο χρόνια ακόμα και μετά τη διακοπή της δραστικής ουσίας olaparib».

Οι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών συχνά ανταποκρίνονται καλά στον πρώτο γύρο χημειοθεραπείας και μπορούν να ζήσουν καλά χωρίς νόσο για αρκετό καιρό,εξήγησαν οι επιστήμονες. Όμως, στην πλειονότητα των ασθενών, η ασθένεια θα επιστρέψει και σε κάποιες περιπτώσεις, πάλι θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία, αλλά όχι σε όλες. Αυτό που χρειάζονται είναι μια θεραπεία πρώτης γραμμής για να βελτιώσουμε όσο γίνεται περισσότερο το χρονικό διάστημα που η γυναίκα επιβιώνει χωρίς ασθένεια.

Η μελέτη SOLO -1

Συνολικά 391 ασθενείς έλαβαν μέρος στη μελέτη και η διάμεση παρακολούθηση τους ήταν 41 μήνες. Η SOLO-1 είναι η πρώτη, διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, μελέτη φάσης 3 που αξιολόγησε τη θεραπεία συντήρησης με ένα πρώτης γραμμής φάρμακο το olaparib, έπειτα από χημειοθεραπεία με Πλατίνα, σε νεοδιαγνωσμένο προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών (FIGO στάδιο III-IV) με μετάλλαξη BRCA.

Η συνηθέστερη παρενέργεια τοξικότητας ήταν αναιμία (22%), ενώ δεν υπήρξε κλινικά σημαντική αλλαγή στην ποιότητα ζωής, καθώς η δοσολογία ήταν καλά ανεκτή, με μόνο το 12% των ασθενών να διακόπτουν τη χορήγηση της θεραπείας λόγω της τοξικότητας της και όχι λόγω της εξέλιξης της νόσου

«Τα ευρήματα υπόσχονται να αλλάξουν την αντιμετώπιση μας σε αυτή την υποομάδα ασθενών με μετάλλαξη BRCA» δήλωσε η καθηγήτρια, Isabelle Ray-Coquard, από τη Λυών της Γαλλίας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Moore K, Colombo N, Scambia G, et al. Olaparib maintenance therapy following first-line platinum-based chemotherapy in patients with FIGO stage III–IV ovarian cancer (OC) with a BRCA1/2 mutation (BRCAm): Phase III SOLO1 trial.
In: Proceedings from the 2018 ESMO Congress; October 19-23, 2018; Munich, Germany. Abstract LBA7_PR.

Καρκίνος ωοθηκών

Καρκίνος ωοθηκών

Τα αποτελέσματα της μελέτης SOLO-1 χαράσσουν μια νέα εποχή, σύμφωνα με τους επιστήμονες στη θεραπεία του καρκίνου για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών, οι οποίες φέρουν τη γονιδιακή μετάλλαξη BRCA (μετάλλαξη σε οποιοδήποτε από τα γονίδια BRCA1 και BRCA2).

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 534 access attempts in the last 7 days.