Λυσσαλέα προσπάθεια του συστήματος Novartis να μπλοκάρει την έρευνα

Ράικου - Novartis

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο η Ράικου 

Λυσσαλέες προσπάθειες να αφαιρεθεί η δικογραφία του σκανδάλου της Novartis από τους τρεις εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και να μπλοκαριστεί η έρευνα σε βάρος των πολιτικών προσώπων στο παρά πέντε της κλήσης τους ως υπόπτων για το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίαςκαταβάλλονται εσχάτως από συγκεκριμένα άτομα.

Μετά το μπαράζ μηνύσεων από πολιτικούς σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, που διενεργούν την πολυπλόκαμη δικαστική έρευνα, τα βέλη προέρχονται τις τελευταίες μέρες και εκ των έσω, από την εν ενεργεία αντεισαγγελέα Εφετών, Ελένη Ράικου, αλλά και τον σύζυγό της, γιατρό Λάζαρο Καρνέση, ο οποίος εντοπίστηκε στη διάρκεια της δικαστικής έρευνας να δέχεται χρήματα από κεντρικό λογαριασμό της Novartis σε κοινό λογαριασμό των δυο τους στην τράπεζα HSBC του Λονδίνου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ζεύγος Ράικου – Καρνέση (στρατιωτικός γιατρός του ΕΣΥ) στην αγωγή κακοδικίας που κατέθεσε εναντίον των τριών συναδέλφων της κυρίας Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο Κακοδικίας δεν περιορίζεται απλώς στο να ζητήσει ένα συμβολικό ποσό από τους τρεις, αλλά τους ζητά συνολικά 300.000 ευρώ ως αποζημίωση, διότι, όπως λέει, διέρρευσαν την είδηση στον Τύπο και παραβίασαν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η αντίδραση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αφού η κυρία Ράικου σε όλα τα δικόγραφα που έχει στείλει για το θέμα, ακόμα και σε εφημερίδες και δημοσιογράφους, αποφεύγει να τοποθετηθεί. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίεςαπό τη Δευτέρα σε σχέση με εξηγήσεις που θα ζητήσει από την εισαγγελική λειτουργό, ενώ οι τρεις εναντίον των οποίων στρέφεται δεν προτίθενται να αφήσουν την υπόθεση, όπως επιδιώκουν διάφοροι σκοτεινοί κύκλοι.

Η αποκάλυψη στην επιστολή παραίτησης

Οπως είναι γνωστό, η κυρία Ράικου γνωρίζει πολύ καλά το πλέγμα δωροδοκιών της Novartis,αφού η έρευνα στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ξεκίνησε επί δικής της διεύθυνσης εκεί, όταν, έπειτα από δημοσιεύματα για την έρευνα που γινόταν στις ΗΠΑ και τις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων, άρχισε κι εκείνη να καλεί μάρτυρες και να δέχεται έγγραφα από διάφορους δημόσιους παράγοντες και το υπουργείο Υγείας.

Τραγική ειρωνεία: στο κείμενο παραίτησής της τον Μάρτιο του 2017 περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πώς δωροδοκούνταν γιατροί και δημόσιοι λειτουργοί από τη Novartis: «Μετά από σειρά ερευνών και επίπονες προσπάθειες καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημοσίων νοσοκομείων) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό Νovartis της Ελβετίας με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατετίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς».

Το ερώτημα που «καίει»

Τώρα το συγκεκριμένο κείμενο έχει μπει στο μικροσκόπιο δικαστικών του Αρείου Πάγου, που ζητούν απαντήσεις στο ερώτημα αν η κυρία Ράικου είχε από τότε εντοπίσει το επίμαχο έμβασμα από τον τροφοδότη λογαριασμό προς τον κοινό λογαριασμό που διατηρούσε με τον σύζυγό της στο Ηνωμένο Βασίλειο και, αν το είχε εντοπίσει, γιατί δεν αποσύρθηκε από την υπόθεση, αφού υπήρχε οικογενειακή εμπλοκή.

Η παραίτησή της, εξάλλου, τον Μάρτιο του 2017 συνοδεύτηκε, εκτός από το απόσπασμα που παραθέτουμε, και με καταγγελίες ότι «η υπόθεση Novartis είναι η κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα», αφού το συνολικό ποσό που εκείνη είχε εντοπίσει από τον επίμαχο λογαριασμό άγγιζε τα 28 εκατ. ευρώ.Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι «έστησαν μια πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου», αλλά ότι η ίδια αρνείται να μετατραπεί σε Ιφιγένεια «στον βωμό των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου, ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και ίσως κάποιους απ’ αυτούς στη φυλακή…».

Την ηχηρή παραίτηση της κυρίας Ράικου τον Μάρτιο του 2017 προκάλεσε, πάντως, και δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», που κατέγραφε τις καταγγελίες της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα για απόκρυψη από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στοιχείων των δικογραφιών για τους Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο.

Μετά την παραίτησή της, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο τοποθέτησε στη θέση της, με ψήφους 10-1, την αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Τουλουπάκη. Αίσθηση προκαλεί ότι οι προσφυγές της κυρίας Ράικου εναντίον της συναδέλφου της που τη διαδέχτηκε έρχονται περίπου ενάμιση χρόνο μετά την αντικατάστασή της και, πάντως, την επομένη των αποκαλύψεων μέσω του Τύπου ότι ο σύζυγός της δέχτηκε χρήματα από λογαριασμό της Novartis σε κοινό τους λογαριασμό.

Οι διαρροές και ο… «Ρασπούτιν»

Το περιεχόμενο της αγωγής κακοδικίας της Ελένης Ράικου σε βάρος των τριών συναδέλφων της το πληροφορήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι ενδιαφερόμενοι από δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και, πάντως, πριν τους κοινοποιηθεί η αγωγή, κάτι που έγινε το πρωί της Παρασκευής. Νωρίτερα είχε ήδη οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης τον Μάρτιο του 2019 στο δικαστήριο των αγωγών κακοδικίας, όπου θα προεδρεύσει η σημερινή πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού οι εναγόμενοι προέρχονται από την Ποινική Δικαιοσύνη.

Εντύπωση προκαλεί έτσι το γεγονός ότι το αδίκημα για το οποίο εγκαλούνται οι τρεις (διαρροή περιεχομένου δικαστικής έρευνας) διαπράττεται από αγνώστους και μετά την κατάθεση της αγωγής σε βάρος αυτή τη φορά των τριών. Ολα αυτά συνδέονται με άλλο κείμενο που διέρρευσε η κυρία Ράικου (αυτή τη φορά υπογράφεται από ανθρώπους του κύκλου της), με το οποίο καταγγέλλει άγνωστο κυβερνητικό παράγοντα ως «Ρασπούτιν» ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την πολιτική του δύναμη, την πίεζε να λάβει συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις.

Ο «Ρασπούτιν» δεν κατονομάστηκε ποτέ, έγινε όμως θέμα συζήτησης στη Βουλή από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία εξέλαβαν τις καταγγελίες της ως αληθινές που χρήζουν απαντήσεων.

Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα», στη σελ 50, φύλλο 75 που κυκλοφόρησε την Κυριακή 11/11

Του Ισίδωρου Μπέη

Novartis

Novartis

Λυσσαλέες προσπάθειες να αφαιρεθεί η δικογραφία του σκανδάλου της Novartis από τους τρεις εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και να μπλοκαριστεί η έρευνα σε βάρος των πολιτικών προσώπων 

Sending
User Review
4 (2 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 424 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: