Ύπνος και εργασία σε νυχτερινές βάρδιες: 4 πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Νυχτερινή εργασία

 

Οι άνθρωποι που εργάζονται τη νύχτα είναι πιθανό να βιώνουν κοινωνική απομόνωση, η οποία έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους.

Η βάρδια που εργάζεται κανείς μπορεί να επηρεάσει την υγεία του. Σε αντίθεση με το τυπικό ωράριο 9-5 που αφορά την πλειοψηφία των εργαζομένων, πολλές κατηγορίες επαγγελματιών, όπως γιατροί, αστυνομικοί, οδηγοί, πυροσβέστες κλπ. εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι Αμερικανοί δουλεύουν περισσότερο σε νυχτερινές βάρδιες συγκριτικά με τους Ευρωπαίους.

Κάποιοι άνθρωποι εργάζονται σταθερά τη νύχτα, ενώ άλλοι ακολουθούν κυλιόμενες βάρδιες, εργάζονται δηλαδή εναλλάξ μέρα και νύχτα, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εργασίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και τα συμπεράσματά τους είναι τα εξής:

Στέρηση ύπνου

Μελέτη του 2012 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα εξέτασε τις επιπτώσεις της εργασίας σε βάρδιες σε αστυνομικούς. Όσοι εργάζονταν νύχτα, ήταν 14 φορές πιο πιθανό να μην συμπληρώνουν τις προτεινόμενες ώρες ύπνου συγκριτικά με όσους εργάζονταν με τυπικό ωράριο.

Επιδείνωση της ψυχικής υγείας

Ο κακός ύπνος προκαλεί κούραση και κακή διάθεση. Για όσους εργάζονται νύχτα όμως, ο κίνδυνος παραμένει ακόμη και αν συμπληρώνουν τις ώρες ύπνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στην κοινωνική απομόνωση που βιώνει κάποιος που εργάζεται νύχτα.

Διαβήτης τύπου 2

Η διακοπή του κύκλου του ύπνου συνεπάγεται μη σταθερές ώρες γευμάτων και αλλαγές στα επίπεδα στρες. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κινεζική μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες έχουν 9% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τους άνδρες.

Καρκίνος

Μελέτη του 2007 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες είναι πιθανώς καρκινογόνα. Η έκθεση σε φως, ειδικά των ηλεκτρονικών συσκευών, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να παίζει ρόλο σε αυτό. Οι μεταβολές στη ρουτίνα του ύπνου, η καταστολή της παραγωγής μελατονίνης και η απορρύθμιση των γονιδίων, που συνδέονται με τη νυχτερινή εργασία, εμπλέκονται στην ανάπτυξη των όγκων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.

 

Πηγή: Medical Daily

 

Ύπνος

Νυχτερινή εργασία

Οι άνθρωποι που εργάζονται τη νύχτα είναι πιθανό να βιώνουν κοινωνική απομόνωση, η οποία έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 521 access attempts in the last 7 days.