Ιξαζομίμπη: Νέα θεραπεία συντήρησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας (San Diego, ΗΠΑ) από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο.
Μία σημαντική νέα εξέλιξη στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας (San Diego, ΗΠΑ) από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης (TOURMALINE – MM3) δημοσιεύτηκαν στις 10.12.2018 στο Lancet, ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά περιοδικά με πολύ υψηλό δείκτη απήχησης (Impact Factor = 53).
Στη συγκεκριμένη μελέτη εξετάστηκε ο ρόλος της ιξαζομίμπης (ixazomib) ως θεραπεία συντήρησης σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα, οι οποίοι είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε μεγαθεραπεία και αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Η ιξαζομίμπη ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων του πρωτεασώματος και χορηγείται από του στόματος μία φορά την εβδομάδα για 3 εβδομάδες κάθε μήνα. Η μελέτη ήταν φάσης ΙΙΙ (διπλά τυφλή τυχαιοποιήμενη) στην οποία συμμετείχαν 227 κέντρα σε 30 κράτη από όλο τον κόσμο. Κύριος ερευνητής της κλινικής μελέτης που συμπεριέλαβε 656 ασθενείς ήταν ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.
Στη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα συμπεριελήφθησαν στη μελέτη 49 ασθενείς. Το κύριο εύρημα της μελέτης ήταν μείωση κατά 28% της πιθανότητας επιδείνωσης της νόσου στους ασθενείς που έλαβαν την ιξαζομίμπη σε σχέση με αυτούς που έλαβαν αδρανές έκδοχο (placebo).
Η διάμεση περίοδος χωρίς επιδείνωση της νόσου ήταν 26,5 μήνες στην ομάδα της ιξαζομίμπης σε σχέση με 21,3 μήνες στην ομάδα του αδρανούς εκδόχου (p=0,0023).
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των ασθενών που έλαβαν ιξαζομίμπη δεν ήταν σημαντικές. Αποτελέσματα που αφορούν στη συνολική επιβίωση των ασθενών αναμένονται σε προσεχή ανάλυση. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτη θα υποβληθούν προς έγκριση στους αρμόδιους Οργανισμούς (FDA, EMA).
Μετά τις απαραίτητες αυτές διαδικασίες, θα είναι διαθέσιμη η ιξαζομίμπη ως θεραπεία συντήρησης ασθενών που πάσχουν από πολλαπλούν μυέλωμα και έχουν υποβληθεί σε μεγαθεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Prof Meletios A Dimopoulos, MD Francesca Gay, MD Fredrik Schjesvold, MD Prof Meral Beksac, MD Prof Roman Hajek, MD Katja Christina Weisel, MD et al.
The Lancet. Published:December 10, 2018DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)33003-4
Πολλαπλούν Μυέλωμα
Πολλαπλούν μυέλωμα - Ιξαζομίμπη
Ο ρόλος της ιξαζομίμπης (ixazomib) ως θεραπεία συντήρησης σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα, οι οποίοι είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε μεγαθεραπεία και αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.