ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνάντηση υπ. Υγείας, Ανδρέα Ξανθού με πρώην γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ

Υπουργείο Υγείας

 

Γραφείο Τύπου
Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2018

 

Ανοιχτή συνάντηση πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός με πρώην γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ που συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο κινητοποίησης του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥΠΕΔΥ. Αίτημα των γιατρών είναι να δοθεί νέα παράταση στο σημερινό εργασιακό καθεστώς που τους επιτρέπει να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία παράλληλα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις δομές ΠΦΥ (πρώην ΠΕΔΥ, νυν Κέντρα Υγείας αστικού τύπου).

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η εκκρεμότητα δημιουργήθηκε όταν το 2014 περίπου 3000 γιατροί εξωθήθηκαν σε αποχώρηση από τις δημόσιες δομές (πολυιατρεία ΙΚΑ) , με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στις νέες δομές (ΠΕΔΥ) γιατροί δύο ταχυτήτων: τα 2/3 περίπου όσων έμειναν (1400) έκλεισαν τα ιατρεία τους και εντάχθηκαν στο ΕΣΥ ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (με μισθολογική-βαθμολογική εξομοίωση με τους γιατρούς ΕΣΥ) και το 1/3 ( περίπου 700) παρέμεινε, λόγω ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κερδίσει στο παρελθόν, στο προηγούμενο καθεστώς διατηρώντας το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας νομοθέτησαν, μετά από μια πολυετή μεταβατική περίοδο που κλείνει στις 31-12-2018 , τη δυνατότητα πλήρους ένταξης τους στο ΕΣΥ με την ενιαία εργασιακή σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) και, φυσικά, με την προϋπόθεση διακοπής της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.

Επομένως, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας «από 1-1-2019 δεν απολύονται γιατροί από το ΕΣΥ αλλά λήγει ένα ιδιαίτερα «απλόχερο» μεταβατικό διάστημα 4 ετών που εξασφάλισε αυτή η κυβέρνηση (όπως ακριβώς ήταν η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και σε αντίθεση με τον «εκβιασμό της 1 εβδομάδας» το 2014) για την ομαλή ενσωμάτωση στο ΕΣΥ και της τελευταίας ομάδας γιατρών που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο.»

«Δεν είναι δυνατόν να προβάλλεται ως «απόλυση» η επιλογή κάποιων γιατρών (ευελπιστούμε ότι θα είναι η μειοψηφία) να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ με πλήρη δικαιώματα- και μάλιστα στο βαθμό του Διευθυντή οι περισσότεροι επειδή αρνούνται να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο όπως έκαναν και οι χιλιάδες άλλοι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας.»

«Το Υπουργείο Υγείας εξάντλησε όλα τα περιθώρια νομοθέτησης ευνοϊκών ρυθμίσεων που δημιουργούν κίνητρα παραμονής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Έχουμε ήδη προβλέψει τη δυνατότητα για τους γιατρούς που έχουν “νοσοκομειακές” ειδικότητες να έχουν ενεργό συμμετοχή στην πρωινή και απογευματινή λειτουργία, αλλά και στην εφημερία των όμορων νοσοκομείων.

Έτσι αναιρείται το επιχείρημα της επιστημονικής απαξίωσης των ειδικευμένων γιατρών της ΠΦΥ και της απαγόρευσης άσκησης κλινικού έργου που δεν μπορεί να προσφερθεί σε επίπεδο ΠΦΥ» είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει το “σήμα” με την τελευταία προκήρυξη 455 ειδικευμένων γιατρών για τα ΚΥ αστικού και αγροτικού τύπου, ότι είναι αναγκαίες και οι υπόλοιπες ειδικότητες, πέραν των οικογενειακών γιατρών, σε ένα αναπτυγμένο και ολοκληρωμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ .

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που κλείνει οριστικά από 1-1-2019 είναι ένα στρεβλό, ξεπερασμένο και τελικά αναποτελεσματικό σύστημα και επεσήμανε ότι η δημόσια περίθαλψη θέλει γιατρούς αφοσιωμένους στο ΕΣΥ και απερίσπαστους στη διαρκή προσπάθεια για την καθολική, ισότιμη και δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν τη διαχρονική προσφορά όλων των γιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές Υγείας, αλλά έχουν και την υποχρέωση να διασφαλίσουν περιβάλλον ισονομίας και ενιαίων εργασιακών σχέσεων σε όλους , χωρίς διακρίσεις. Αυτή είναι η πολιτική μας επιλογή : η παραμονή με τους ίδιους όρους, με τα ίδια δικαιώματα αλλά και με τις ίδιες υποχρεώσεις, όσων γιατρών επιθυμούν πραγματικά να συνεισφέρουν στην αναδιοργάνωση της Δημόσιας ΠΦΥ στη χώρα» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

 


ΣΧΟΛΙΟ (από Ygeianet)

Tο 2014 ο Άδωνις Γεωργιάδης απέλυσε 3000 γιατρούς του ΙΚΑ και κατασκεύασε το ΠΕΔΥ με γιατρούς δύο ταχυτήτων: 1400 που εντάχθηκαν ως Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και 700 που παρέμειναν με δικαστικές αποφάσεις, διατηρώντας παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο.

Η σημερινή κυβέρνηση έδωσε στους 700 συναδέλφους μεταβατικό διάστημα έως τις 31.12.2018 προκειμένου να ενταχθούν πλήρως στο ΕΣΥ, κλείνοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Οι ίδιοι αντιδρούν, μιλώντας για «εκβιασμό», ενώ γνωρίζουν καλά πως τους δόθηκε πολλαπλάσιο μεταβατικό διάστημα απ΄ αυτό που είχαν γιατροί κατά την πρώτη εφαρμογή του ΕΣΥ το 1983.

Ορθώς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στη συνάντηση που είχε με πρώην γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, δεν άφησε κανένα περιθώριο νέας παράτασης, κάνοντας λόγο “για ιδιαίτερα «απλόχερο» μεταβατικό διάστημα 4 ετών για ομαλή ενσωμάτωση στο ΕΣΥ της τελευταίας ομάδας  γιατρών που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο“.  

Εξάλλου τυχόν χορήγηση νέας παράτασης και συνέχιση της διπλής απασχόλησης θα ήταν τριπλά μειωτική: για τους γιατρούς ΕΣΥ που έχουν επιλέξει να εργάζονται και να αμείβονται αποκλειστικά με το μισθό του ΕΣΥ, για τους συναδέλφους που διατηρούν αποκλειστικά ιδιωτικό ιατρείο και τέλος για τους 1400 που επέλεξαν προ καιρού να ενταχθούν πλήρως στο ΕΣΥ.

Ξανθός, ΠΕΔΥ, ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ,

ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ

Η σημερινή κυβέρνηση έδωσε στους 700 συναδέλφους μεταβατικό διάστημα έως τις 31.12.2018 προκειμένου να ενταχθούν πλήρως στο ΕΣΥ, κλείνοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 520 access attempts in the last 7 days.