Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου

Βοηθά ορισμένους ασθενείς να επιβιώσουν

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

 

Η τακτική χρήση ασπιρίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs) μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου να επιβιώσουν από τη νόσο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η καθηγήτρια Jennifer Grandis στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Medicine δείχνει ότι τα εν λόγω φάρμακα είναι αποτελεσματικά σε ασθενείς με μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που ονομάζεται PIK3CA και οι ερευνητές προτείνουν αυτή τη θεραπεία επειδή τα NSAIDs μειώνουν τα επίπεδα ενός φλεγμονώδους μορίου που ονομάζεται προσταγλανδίνη Ε2.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να υποβάλουν συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τον τύπο, το χρόνο ή τη δοσολογία των NSAIDs που πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς και ότι τα αποτελέσματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από μια μελλοντική κλινική δοκιμή.

Το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων της κεφαλής και του τραχήλου (HNSCC) αντιπροσωπεύει περίπου το 4% όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ και συνεχίζει να έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας ασθενών. Οι παράγοντες κινδύνου για το HNSCC περιλαμβάνουν το κάπνισμα, τη χρήση οινοπνεύματος και τη μόλυνση από ιό ανθρώπινου θηλώματος, αλλά αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική χρήση της ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ωστόσο, το αν η ασπιρίνη ή άλλα NSAIDs μπορούν να προωθήσουν την επιβίωση των ασθενών που έχουν ήδη αναπτύξει HNSCC είναι ασαφής, καθώς οι μελέτες που διερευνούν αυτό το ερώτημα μέχρι στιγμής έχουν δώσει συγκρουόμενα αποτελέσματα.

Μια πιθανότητα είναι ότι τα NSAIDs είναι αποτελεσματικά μόνο σε ορισμένους τύπους HNSCC. Περίπου το 35% των όγκων HNSCC φέρουν μεταλλάξεις που ενεργοποιούν το γονίδιο PIK3CA, το οποίο κωδικοποιεί την καταλυτική υπομονάδα ενός βασικού σηματοδοτικού ενζύμου που ονομάζεται PI3Ka.

Η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Grandis διερεύνησε κατά πόσο η τακτική χρήση NSAIDς βελτίωσε ειδικά την επιβίωση των ασθενών με HNSCC με αλλοιώσεις στο γονίδιο PIK3CA.

«Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που καταδεικνύει ότι η τακτική χρήση NSAIDς παρέχει σημαντικό κλινικό πλεονέκτημα σε ασθενείς με HNSCC που έχουν αλλοιώσεις στο γονίδιο PIK3CA», δήλωσε ο Grandis. «Ωστόσο οι ασυνέπειες στον τύπο, τον χρόνο και τις δοσολογίες των NSAIDς που λήφθηκαν από τους ασθενείς σε αυτή τη μελέτη δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε συγκεκριμένες θεραπευτικές συστάσεις».

 

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου – Στατιστικά

 

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου


 

Matthew L. Hedberg, Noah D. Peyser, Julie E. Bauman, William E. Gooding, Hua Li, Neil E. Bhola, Tian Ran Zhu, Yan Zeng, Toni M. Brand, Mi-Ok Kim, Richard C.K. Jordan, Scott VandenBerg, Victor Olivas, Trever G. Bivona, Simion I. Chiosea, Lin Wang, Gordon B. Mills, Jonas T. Johnson, Umamaheswar Duvvuri, Robert L. Ferris, Patrick Ha, Daniel E. Johnson, Jennifer R. Grandis

DOI: 10.1084/jem.20181936 | Published January 25, 2019

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

Ασπιρίνη - Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

Η τακτική χρήση ασπιρίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs) μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου να επιβιώσουν από τη νόσο.

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 280 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: