Πρωτεΐνη LYN και BRCA1 : Οι επιστήμονες αποκρυπτογραφούν τον επιθετικό καρκίνο του μαστού

Καρκινος Μαστού

 

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έχουν αποκαλύψει μια πρωτεΐνη που οδηγεί σε επιθετικό καρκίνο του μαστού και θα μπορούσε να στοχεύσει στην ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων θεραπειών.

Ο καθηγητής Matt Smalley, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνων Stem Cell του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, αναφερόμενος στη μελέτη αυτή τόνισε ότι αυτή τη στιγμή διαγιγνώσκονται 150 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μέρα. Για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια, πρέπει οι επιστήμονες πρώτα από όλα να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η ασθένεια, ώστε να βελτιώσουν τις θεραπείες.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, θέλουν να καταλάβουν τι είναι αυτό που οδηγεί έναν επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού που ονομάζεται τριπλά αρνητικός, ο οποίος είναι ανθεκτικός στην ορμονοθεραπεία να εμφανίζεται σε περίπου 15% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται LYN, η οποία εμπλέκεται στο να διατηρεί ζωντανά τα κύτταρα επιτρέποντας τους το διαχωρισμό και διαπίστωσαν ότι δεν ελέγχονταν πλέον σωστά τα επιθετικά κύτταρα και ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι σε ένα υποσύνολο τριπλά αρνητικών κυττάρων καρκίνου του μαστού που σχετίζονται με τη μετάλλαξη γονιδίων BRCA1, το LYN θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να αυξήσει την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων απευθείας ως αποτέλεσμα της απώλειας του BRCA1. 

Ο καθηγητής Matt Smalley επεσήμανε ότι τώρα μπορούν να καταλάβουν το ρόλο που έχει το LYN σε επιθετικές μορφές καρκίνου, και ως εκ τούτου μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται την πιθανότητα ανάπτυξης στοχευμένων θεραπειών.

Στο μέλλον, όπως είπε, θα μπορούν ενδεχομένως να εντοπίσουν ασθενείς που έχουν αυξημένα επίπεδα LYN ή μετάλλαξη γονιδίων BRCA1 και να σχεδιάζουν τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού ώστε να ταιριάζει με τον τύπο του καρκίνου τους. Επίσης, θα μπορούν να στοχεύσουν το LYN για να βελτιώσουν τις επιλογές θεραπείας για επιθετικό καρκίνο του μαστού.

 


Dual Mechanisms of LYN Kinase Dysregulation Drive Aggressive Behavior in Breast Cancer Cells

Giusy Tornillo, Catherine Knowlson, Howard Kendrick, Joe Cooke, Hasan Mirza, Iskander Aurrekoetxea-Rodríguez, Maria d.M. Vivanco, Niamh E. Buckley, Anita Grigoriadis, Matthew J. Smalley.

Cell Reports, Published: December 26, 2018 DOI: https://doi.org/10.1016/j.celrep.2018.11.103

LYN - BRCA1

LYN - BRCA - Καρκίνος μαστού

Τώρα μπορούν να καταλάβουν το ρόλο που έχει το LYN σε επιθετικές μορφές καρκίνου, και ως εκ τούτου μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται την πιθανότητα ανάπτυξης στοχευμένων θεραπειών.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 723 access attempts in the last 7 days.