Νευροπεπτίδιο Υ (ΝΡΥ): Φάρμακα αδυνατίσματος μπορούν να καταστείλουν τη δίψα των κουνουπιών για το αίμα

Κουνούπι

Μια νέα μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Cell, καταδεικνύει ότι κάποια φάρμακα αδυνατίσματος μπορούν να καταστείλουν τη δίψα των κουνουπιών για το αίμα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι με τη χρήση φαρμάκων αδυνατίσματος μπορούν να σταματήσουν τα κουνούπια να τσιμπάνε κάνοντας τα να νιώθουν χορτασμένα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μελλοντικά τα συγκεκριμένα φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της εξάπλωσης κάποιων ασθενειών. «Είναι μια εξαιρετική μελέτη», δήλωσε ο Clare Strode, βιολόγος κουνουπιών στο Πανεπιστήμιο EdgeHill στο Ormskirk, Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να μπορέσει η μέθοδος να χρησιμοποιηθεί στη φύση, αλλά σαν αρχή είναι πολύ ελπιδοφόρα.

Το θηλυκό Aedes aegypti, όπως και άλλα είδη κουνουπιών, τρέφονται με αίμα για να πάρουν τη πρωτεΐνη που χρειάζονται ώστε να παράξουν τα αυγά τους, και στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μεταδίδουν ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός. Αλλά μόλις τα κουνούπια πάρουν το αίμα που χρειάζονται, σταματούν να τσιμπάνε μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους γεγονός που συμβαίνει αρκετές μέρες αργότερα.

Η Leslie Vosshall, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, ερευνά το αν θα μπορούσε να πειραματιστεί με αυτή τη βιολογική διαδικασία για να ανακόψει την όρεξη ενός κουνουπιού. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η επιθυμία ενός κουνουπιού να τροφοδοτείται ελέγχεται από νευροπεπτίδια, μόρια που χρησιμοποιούνται από το νευρικό σύστημα για την επικοινωνία.

Η Vosshall και η ομάδα της υποψιάζονται ότι οι εισαγωγείς του νευροπεπτιδίου Υ (ΝΡΥ) μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, επειδή αποτελούν μέρος της μοριακής οδού που εμπλέκεται στη συμπεριφορά αναζήτησης τροφής για πολλά ζώα – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Μερικά φάρμακα που καταστέλλουν την ανθρώπινη όρεξη έχουν ήδη στοχεύσει στους υποδοχείς NPY, οπότε η Vosshall αποφάσισε να τροφοδοτήσει με αυτά τα φάρμακα τα κουνούπια και να δει τι συμβαίνει.

Η μέθοδος δούλεψε: τα κουνούπια που τράφηκαν με διάλυμα που περιείχε ΝΡΥ- ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να προσελκυστούν από ανθρώπινη μυρωδιά σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και η όρεξή τους παρέμεινε εξασθενημένη για δύο ημέρες.

 

HealthDaily

 


 

João S.M. Gesto, Luciano A. Moreira

Κουνούπια - Νευροπεπτίδιο Υ (ΝΡΥ)

Κουνούπια - Νευροπεπτίδιο Υ (ΝΡΥ)

Οι εισαγωγείς του νευροπεπτιδίου Υ (ΝΡΥ) μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, επειδή αποτελούν μέρος της μοριακής οδού που εμπλέκεται στη συμπεριφορά αναζήτησης τροφής για πολλά ζώα – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 383 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: