Η καταστολή της αυτοφαγικής δραστηριότητας από το Rubicon και η γήρανση.

Το κλειδί για την αύξηση της διάρκειας ζωής; Το Ρούμπικον

Το κλειδί για την αύξηση της διάρκειας ζωής; Το Rubicon

Μια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η καταστολή ενός μορίου (πρωτεΐνη) που ονομάζεται Ρούμπικον (Rubicon) θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός νέος στόχος για θεραπείες που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης στους ανθρώπους.

Η αυτοφαγία είναι ένας σημαντικός βιολογικός μηχανισμός ανακύκλωσης που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της ομοιόστασης (ισορροπίας) σε όλους τους τύπους ζωικών ιστών.

Το 2009, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Tamotsu Yoshimori από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα προσδιόρισε το Ρούμπικον ως έναν πρωτεϊνικό παράγοντα που καταστέλλει την αυτοφαγία ελέγχοντας ένα συγκεκριμένο βήμα σε αυτό το βιοχημικό μονοπάτι.

Τώρα η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα έκφρασης του Ρούμπικον σε ιστούς σκουληκιών, μυγών και ποντικιών αυξάνονται με την ηλικία. Η απενεργοποίηση της παραγωγής του Ρούμπικον σε ποντίκια βοήθησε να μετριαστούν οι σχετιζόμενες με την αυτοφαγία ηπατικές νόσοι.

Το Ρούμπικον έχει συνδεθεί με την παρεμπόδιση της αυτοφαγικής διαδικασίας.

Αυτοφαγία και γήρανση

Η αυτοφαγία επιτρέπει την αποικοδόμηση κυτταρικών συστατικών που έχουν υποστεί βλάβη και συμβάλλει στην αποφυγή εμφάνισης ποικίλων ασθενειών που σχετίζονται με το κυτταρικό στρες και τη δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και των μεταβολικών συνδρόμων. Η μειωμένη αυτοφαγία έχει συνδεθεί με επιτάχυνση της γήρανσης στα ζώα.

Ενώ μια ποικιλία μεθόδων μπορεί να αυξήσει την αυτοφαγία στα ηλικιωμένα ζώα, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ένα σαφές εύρημα σχετικά με την υποκείμενη αιτία της φυσιολογικά μειωμένης αυτοφαγίας.

Τώρα, αυξημένα επίπεδα του Ρούμπικον βρέθηκαν σε ιστούς από οργανισμούς πολλαπλών ηλικιών (σκουλήκια, μύγες και ποντίκια). Όταν οι ερευνητές κατέστειλαν την έκφραση του Ρούμπικον, όλα τα μοντέλα οργανισμών παρουσίασαν αυξημένη αυτοφαγία, γεγονός που οδήγησε σε ελαφρώς αυξημένη διάρκεια ζωής σκουληκιών και μυγών.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Communications».

 


Shuhei Nakamura, Masaki Oba, Mari Suzuki, Atsushi Takahashi, Tadashi Yamamuro, Mari Fujiwara, Kensuke Ikenaka, Satoshi Minami, Namine Tabata, Kenichi Yamamoto, Sayaka Kubo, Ayaka Tokumura, Kanako Akamatsu, Yumi Miyazaki, Tsuyoshi Kawabata, Maho Hamasaki, Koji Fukui, Kazunori Sango, Yoshihisa Watanabe, Yoshitsugu Takabatake, Tomoya S. Kitajima, Yukinori Okada, Hideki Mochizuki, Yoshitaka Isaka, Adam Antebi & Tamotsu Yoshimori.

Nature Communications. Volume 10, Article number: 847 (2019). Published: 19 February 2019

Επιστήμη - Γήρανση

Ρούμπικον - Γήρανση

Ενώ μια ποικιλία μεθόδων μπορεί να αυξήσει την αυτοφαγία στα ηλικιωμένα ζώα, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ένα σαφές εύρημα σχετικά με την υποκείμενη αιτία της φυσιολογικά μειωμένης αυτοφαγίας.

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 324 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: