ΠΟΥ: «Φρένο» στην επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος

Απαιτείται πλαίσιο διακυβέρνησης

 

Γονίδια

Ορίστηκε πρόσφατα η νέα συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με αντικείμενο την ανάπτυξη διεθνών προτύπων επεξεργασίας του ανθρώπινου γονιδιώματος με στόχο να προτείνει ένα ισχυρό πλαίσιο διεθνούς διακυβέρνησης στον τομέα αυτό.

«Η επεξεργασία των γονιδίων αποτελεί μια σημαντική ελπίδα για την υγεία της ανθρωπότητας, αλλά δημιουργεί και μερικούς κινδύνους, τόσο ηθικά όσο και ιατρικά. Αυτή η επιτροπή φέρνει σε επαφή μερικούς από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του κόσμου, για να παρέχει καθοδήγηση σε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα. Είμαι ευγνώμων σε κάθε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον χρόνο και την εμπειρογνωμοσύνη τους», ανέφερε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ήδη εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας πάνω στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Τα μέλη της συμφώνησαν ότι είναι ανεύθυνο αυτή τη στιγμή για οποιονδήποτε να προχωρήσει σε κλινικές εφαρμογές επεξεργασίας ανθρώπινου γενετικού γονιδιώματος. Η επιτροπή συμφώνησε επίσης ότι απαιτείται κεντρικό μητρώο για την έρευνα επεξεργασίας του ανθρώπινου γονιδιώματος, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ανοικτή και διαφανής βάση δεδομένων για τις επιστημονικές μελέτες. Η επιτροπή ζήτησε από τον ΠΟΥ να αρχίσει αμέσως να εργάζεται για τη δημιουργία ενός τέτοιου μητρώου.

Επίσης, η επιτροπή κάλεσε όλους όσους ασχολούνται με την έρευνα για την επεξεργασία ανθρώπινου γονιδιώματος να αρχίσουν συζητήσεις με την επιτροπή.

ΠΟΥ - Γονίδια - Ιατρική Δεοντολογία

ΠΟΥ - Γονίδια - Ιατρική Δεοντολογία

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ήδη εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας πάνω στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 274 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: