Καρκίνος του μαστού – Το στρες προάγει τη μετάσταση του

Αποκρυπτογράφησαν τους μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού με τις ορμόνες του στρες

Το στρες προάγει τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού

 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία, αποκρυπτογράφησαν τους μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού με τις ορμόνες του στρες.

Αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από ζωικά μοντέλα καρκίνου του μαστού και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού.

 
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διαχείρισης του στρες σε ασθενείς, και ειδικά σε αυτούς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού

Ένα σημαντικό εμπόδιο στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού είναι το φαινόμενο της ετερογένειας του όγκου. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, ο όγκος γίνεται πιο διαφοροποιημένος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή θεραπεία.

Επειδή οι υποκείμενοι μηχανισμοί αυτού του φαινομένου παραμένουν ασαφείς, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Mohamed Bentires-Alj από το Τμήμα Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας μελέτησε τα κύτταρα μιας εξαιρετικά μεταστατικής μορφής καρκίνου γνωστή ως «τριπλά» αρνητικός καρκίνος του μαστού. Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι ανθεκτικός στις συνήθεις θεραπείες αφήνοντας λιγότερες επιλογές θεραπείας.

Με τον όρο «τριπλά» αρνητικός καρκίνος του μαστού εννοούνται οι καρκίνοι που έχουν αρνητικούς τους δύο ορμονικούς υποδοχείς (οιστρογόνων και προγεστερόνης) και στερούνται έκφρασης του υποδοχέα του γονιδίου cerbB2.

Το άγχος επιταχύνει τη μετάσταση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταστάσεις συνδέονται με αυξημένη δραστηριότητα των υποδοχέων των γλυκοκορτικοειδών (GR: glucocorticoid receptors) οι οποίες μεσολαβούν στις επιδράσεις των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη.

Οι συγκεντρώσεις των ορμονών κορτιζόλη και κορτικοστερόνη -παράγονται σε στρεσογόνες καταστάσεις- ήταν υψηλότερες στους ποντικούς με μεταστάσεις.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών του στρες ενεργοποιούν τους υποδοχείς των γλυκοκορτικοειδών, κάτι που προκαλεί αυξημένο αποικισμό και ετερογένεια των καρκινικών κυττάρων και τελικά, μειώνει την επιβίωση.

Οι υποδοχείς των γλυκοκορτικοειδών διαμεσολαβούν επίσης τα αποτελέσματα των συνθετικών παραγώγων της κορτιζόλης όπως είναι η δεξαμεθαζόνη που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διαχείρισης του στρες σε ασθενείς, και ειδικά σε αυτούς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature

 


Milan M. S. Obradovic, Baptiste Hamelin, Nenad Manevski, Joana Pinto Couto, Atul Sethi, Marie-May Coissieux, Simone M?nst, Ryoko Okamoto, Hubertus Kohler, Alexander Schmidt & Mohamed Bentires-Alj
Nature volume 567, pages 540–544 (2019)

 

Καρκίνος μαστού, Στρες

Καρκίνος μαστού, Στρες, Γλυκοκορτικοειδή

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταστάσεις συνδέονται με αυξημένη δραστηριότητα των υποδοχέων των γλυκοκορτικοειδών οι οποίες μεσολαβούν στις επιδράσεις των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη.

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 721 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: