ΕΟΦ: ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα

ΕΟΦ

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που δημιουργήθηκε με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση και τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων, βρίσκεται σε λειτουργία από τις 26 Μαρτίου, και συμπληρώνει τα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού σε σχετική συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 12/4.

Όπως αναφέρθηκε, με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται σημαντικά ο χρόνος που μεσολαβεί από την εμφάνιση έλλειψης ενός φαρμάκου μέχρι τη δήλωσή του, καθώς διευρύνεται ο αριθμός των φορέων που μπορούν να κάνουν αναφορά. Επίσης, συλλέγονται ακριβέστερα στοιχεία, τα οποία συνδυάζονται με αυτά από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ.

Στην πλατφόρμα μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμό για να αναφέρουν ελλείψεις φαρμάκων οι επιστημονικές ενώσεις και ιατρικές εταιρείες, επιστημονικά ιδρύματα, δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, σύλλογοι υγειονομικών, σύλλογοι ασθενών, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και φαρμακευτικοί σύλλογοι. Σημειώνεται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες -όπως και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι- είχαν ήδη πρόσβαση στο σύστημα αναφοράς ελλείψεων.

Ο ΕΟΦ καλεί όλους τους φορείς να κάνουν εγγραφή, δίνοντας έμφαση στους συλλόγους ασθενών, για τους οποίους παρατηρείται μία σχετική καθυστέρηση. Όπως αναφέρθηκε, τα αίτια των ελλείψεων φαρμάκων ποικίλλουν, και περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές, αποτυχίες στο σύστημα παραγωγής, διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, τις τιμές των φαρμάκων, οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού κ.α.

Επιπλέον, ορισμένα κρίσιμα φάρμακα παύουν να παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον στη διάρκεια της ζωής τους οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε διακοπή της κυκλοφορίας τους, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο διαταραχών στον εφοδιασμό και τις ελλείψεις, σύμφωνα με τον ΕΟΦ. Δηλαδή, οι ελλείψεις οφείλονται είτε σε προβλήματα στην παραγωγή, είτε σε οικονομικούς λόγους, πλευρές των οποίων είναι οι παράλληλες εξαγωγές, η υποκατάσταση και οι αποσύρσεις.

Στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΦ μπαίνουν κυρίως οι παράλληλες εξαγωγές, καθώς αυτός είναι ο πιο συχνός λόγος των ελλείψεων. Όπως επισήμαναν ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ιωάννης Μαλέμης και ο αντιπρόεδρος, Ηλίας Γιαννόγλου Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων κρατών-μελών της ΕΕ που εφάρμοσε το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα μένουν στην εγχώρια αγορά. Πλέον, πολλά κράτη-μέλη εφαρμόζουν αυτή τη διαδικασία. Άρση της απαγόρευσης γίνεται, όταν ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία των συγκεκριμένων προϊόντων στην αγορά.

Για το 2018, οι παράλληλες εξαγωγές κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2017. Ως προς τις αποσύρσεις σκευασμάτων, η κυκλοφορία των οποίων κρίνεται ασύμφορη από τις εταιρείες εξαιτίας των οριζόντιων μειώσεων των τιμών, καθώς και των τεράστιων επιστροφών (rebate και clawback), ο κ. Γιαννόγλου τόνισε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος. Ωστόσο, ο ΕΟΦ προσπαθεί να έχει μια ευελιξία στο να πριμοδοτούνται παλιά και οικονομικά φάρμακα, πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση δε, τόσο ο ΕΟΦ όσο και το υπουργείο Υγείας αναμένουν να εξισορροπηθεί η κατάσταση στην αγορά, καθώς προβλέπονται κάποιες δικλείδες ασφαλείας για τα παλιά και οικονομικά φάρμακα.

ΠΗΓΗ

ΕΟΦ, Φάρμακα, Πολιτική Υγείας

ΕΟΦ, Φάρμακα, Πολιτική Υγείας,

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων κρατών-μελών της ΕΕ που εφάρμοσε το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα μένουν στην εγχώρια αγορά. Άρση της απαγόρευσης γίνεται, όταν ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία των συγκεκριμένων προϊόντων στην αγορά.

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 292 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: