AIDS/HIV: ΣΤΟΠ στην μετάδοση του ιού HIV από τον ένα ασθενή στον άλλο

Ιστορική εξέλιξη για την εξάλειψη της νόσου

 

AIDS: ΣΤΟΠ στην μετάδοση του ιού HIV από τον ένα ασθενή στον άλλο

 

Το τέλος της επιδημίας του AIDS είναι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, μετά από μια μελέτη-ορόσημο, η οποία έδειξε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες των οποίων η λοίμωξη από τον ιό HIV καταστέλλεται πλήρως με αντιρετροϊκά φάρμακα δεν έχουν καμία πιθανότητα να μολύνουν τον σύντροφό τους.

Η επιτυχία του νέου φαρμάκου κατά του AIDS σημαίνει ότι εάν όλοι οι ασθενείς με τον ιό HIV υποβληθούν σε πλήρη θεραπεία, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω λοιμώξεις, αφού θα εμποδιστεί πλήρως η μετάδοση του ιού από τον έναν ασθενή στον άλλον.

Τι έδειξε η μεγάλη έρευνα για το AIDS

Μεταξύ σχεδόν 1.000 ζευγαριών ομοφυλόφιλων ανδρών σε όλη την Ευρώπη, όπου ο ένας σύντροφος είχε τον ιό HIV και έλαβε θεραπεία για την καταστολή του ιού, δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση μετάδοσης του ιού στον σύντροφό του, ο οποίος δεν είχε AIDS, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής τους συνεύρεσης χωρίς προφυλακτικό. Παρόλο που 15 από τους αρχικά υγιείς συμμετέχοντες βρέθηκε ότι εν συνεχεία μολύνθηκαν από τον ιό HIV κατά τη διάρκεια της οκταετούς μελέτης, μέσω εξετάσεων DNA αποδείχθηκε ότι αυτό συνέβη μέσω σεξουαλικής επαφής με κάποιον άλλο εκτός από τον σύντροφό τους, όπου αυτό το τρίτο πρόσωπο δεν ακολουθούσε θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα.

“Είναι εκπληκτικό, φανταστικό. Αυτή η έρευνα βάζει τέλος στις αμφιβολίες για την εξάλειψη του AIDS”, δήλωσε η καθηγήτρια Alison Rodgers από το University College του Λονδίνου, η οποία ήταν εκ των συγγραφέων της τελικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η ίδια θεραπεία προστατεύει και τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όπου ο ένας σύντροφος έχει AIDS.

“Μηδενικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού”!

Η κα. Rodgers πρόσθεσε: “Τα ευρήματα αυτά παρέχουν πολύ σημαντικά στοιχεία για τους ομοφυλόφιλους άνδρες, αφού δείχνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV με κατασταλτική ART (αντιρετροϊκή θεραπεία) είναι μηδενική! Είναι επί της ουσίας η απόδειξη ότι το μήνυμα της διεθνούς εκστρατείας U = U, ότι δηλαδή το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο καθιστά τον ιό HIV μη μεταδιδόμενο)”.

Και συνέχισε: “Αυτό το ισχυρό μήνυμα μπορεί να βοηθήσει στην παύση της πανδημίας του AIDS με την πρόληψη της μετάδοσης του HIV και την αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολλοί ασθενείς (…) Οι εντατικοποιημένες μας προσπάθειες πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στην ευρύτερη διάδοση αυτού του ισχυρού μηνύματος και στην διασφάλιση ότι όλοι οι θετικοί στον ιό HIV θα έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις, αποτελεσματική θεραπεία, υποστήριξη και πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα για τη διατήρηση ενός μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου”.

Τι μένει να γίνει τώρα για να εξαλειφθεί η εξάπλωση του AIDS

Τα τελευταία ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της τακτικής εξέτασης και της έγκαιρης διάγνωσης των ατόμων με AIDS, αφού αυτό θα μπορούσε τελικά να σημάνει την πλήρη παύση της μετάδοσης του ιού HIV στο μέλλον. Η καθυστερημένη διάγνωση εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση, καθώς εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 43% των νέων διαγνώσεων με τον ιό HIV.

Πηγή

iatropedia

 


Prof Alison J Rodger, FRCP, Valentina Cambiano, PhD, Tina Bruun, RN, Prof Pietro Vernazza, MD, Simon Collins, Olaf Degen, MD, et al.

Lancet, Published:May 02, 2019DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)30418-0

AIDS/HIV, Φάρμακα, Λοιμώξεις

AIDS/HIV, Φάρμακα, Λοιμώξεις

Μελέτη-ορόσημο, η οποία έδειξε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες των οποίων η λοίμωξη από τον ιό HIV καταστέλλεται πλήρως με αντιρετροϊκά φάρμακα δεν έχουν καμία πιθανότητα να μολύνουν τον σύντροφό τους

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 715 access attempts in the last 7 days.