Καρκίνος Παχέος Εντέρου και πνευμόνων: Η φυσική κατάσταση που μειώνει κατά 61% τον κίνδυνο

Μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο των πνευμόνων έχουν οι ενήλικες με καλύτερη φυσική κατάσταση

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η φυσική κατάσταση που μειώνει κατά 61% τον κίνδυνο

 

Μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο των πνευμόνων έχουν οι ενήλικες με καλύτερη φυσική κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα με επικεφαλής την Cathrine Handy Marshall που δημοσιεύθηκε στο Cancer.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται επίσης πως από τα άτομα που ανέπτυξαν Καρκίνο του Παχέος Εντέρου ή Καρκίνο των Πνευμόνων, όσοι είχαν φυσική κατάσταση σε υψηλά επίπεδα ήταν πιο πιθανό να επιβιώσουν συγκριτικά με όσους δεν είχαν αντίστοιχα καλή φυσική κατάσταση.

Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής υγείας και του κινδύνου θανάτου από Καρκίνο του Παχέος Εντέρου ή Καρκίνο των Πνευμόνων. Για να το ερευνήσουν η Δρ. Marshall και οι συνεργάτες της από την Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins μελέτησαν δεδομένα για 49.143 ενήλικες που είχαν υποβληθεί σε τεστ κοπώσεως την περίοδο 1991 – 2009 και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 7,7 χρόνια.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε πως τα άτομα που ήταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση είχαν κατά 77% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων και 61% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Παράλληλα, από τα άτομα που ανέπτυξαν καρκίνο των πνευμόνων εκείνοι με την καλύτερη φυσική κατάσταση είχαν 44% μειωμένο κίνδυνο θανάτου ενώ ανάμεσα στους ενήλικες που ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου εκείνοι με την καλύτερη φυσική κατάσταση είχαν 89% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση της γυμναστικής και της φυσικής κατάστασης στην έκβαση του καρκίνου», δήλωσε η Δρ. Handy Marshall. «Πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να πληροφορηθούν για τη συσχέτιση της άσκησης με τον κίνδυνο καρκίνου καθώς επίσης και ποια επίπεδα φυσικής κατάστασης προστατεύουν και από άλλες νόσους όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Περαιτέρω μελέτες χρειάζονται να γίνουν για να επικυρώσουν αυτά τα αποτελέσματα και για να προσδιορίζουν αν η βελτίωση της φυσικής κατάστασης θα μπορούσε να επηρεάζει τον κίνδυνο και τα επίπεδα θνησιμότητας από καρκίνο.

 

ΠΗΓΗ

 


Catherine Handy Marshall Mouaz H. Al Mallah Zeina Dardari Clinton A. Brawner Lois E. Lamerato Steven J. Keteyian Jonathan K. Ehrman Kala Visvanathan Michael J. Blaha
Cancer, First published: 06 May 2019, https://doi.org/10.1002/cncr.32085

Καρκίνος πνεύμονα, Καρκίνος του παχέος εντέρου, Φυσική κατάσταση,

Καρκίνος πνεύμονα, Καρκίνος του παχέος εντέρου, Φυσική κατάσταση

Μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο των πνευμόνων έχουν οι ενήλικες με καλύτερη φυσική κατάσταση. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται επίσης πως από τα άτομα που ανέπτυξαν Καρκίνο του Παχέος Εντέρου ή Καρκίνο των Πνευμόνων, όσοι είχαν φυσική κατάσταση σε υψηλά επίπεδα ήταν πιο πιθανό να επιβιώσουν συγκριτικά με όσους δεν είχαν αντίστοιχα καλή φυσική κατάσταση.

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 534 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: