Γενετική θεραπεία για τη βλάβη που προκαλείται από έμφραγμα μυοκαρδίου

Προκαλεί την αναγέννηση των καρδιακών κυττάρων μετά από έμφραγμα

Με τοποθέτηση γενετικού υλικού, (microRNA-199), σε καρδιά χοίρων, μετά από έμφραγμα πέτυχαν σχεδόν πλήρης αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας.

Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου ανακάλυψαν θεραπεία που προκαλεί την αναγέννηση των καρδιακών κυττάρων μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, πιο γνωστό ως καρδιακή προσβολή, που προκαλείται από το αιφνίδιο μπλοκάρισμα μίας από τις καρδιακές στεφανιαίες αρτηρίες, είναι η κύρια αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας, μιας νόσου που σήμερα πλήττει πάνω από 23 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς που επιβιώνουν από έμφραγμα, εξακολουθούν να έχουν μια μόνιμη δομική βλάβη στην καρδιά τους μέσω του σχηματισμού μιας ουλής, η οποία στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Κατά τη διάρκεια της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο Nature, η ομάδα των ερευνητών τοποθέτησε ένα μικρό κομμάτι γενετικού υλικού, που ονομάζεται microRNA-199, σε καρδιά χοίρων, μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το αποτέλεσμα ήταν η σχεδόν πλήρης αποκατάσταση της καρδιακής τους λειτουργίας, ένα μήνα αργότερα.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Mauro Giacca, δήλωσε: «Είναι μια συναρπαστική στιγμή για τον κλάδο της καρδιολογίας. Μετά από πολλές προσπάθειες αναγέννησης της καρδιάς με τη χρήση βλαστοκυττάρων, οι οποίες έχουν όλες αποτύχει μέχρι σήμερα, καταφέραμε για πρώτη φορά να αποκαταστήσουμε την καρδιά σε ένα μεγαλόσωμο ζώο».

Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι η καρδιακή αναγέννηση μπορεί να επιτευχθεί με τη χορήγηση ενός αποτελεσματικού γενετικού φαρμάκου που διεγείρει την καρδιακή αναγέννηση σε ένα θηλαστικό, με ανατομία καρδιάς και φυσιολογία όπως αυτή των ανθρώπων. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος πριν μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές», εξήγησε ο καθηγητής Giacca.

 


Khatia Gabisonia, Giulia Prosdocimo, Giovanni Donato Aquaro, Lucia Carlucci, Lorena Zentilin, Ilaria Secco, Hashim Ali, Luca Braga, Nikoloz Gorgodze, Fabio Bernini, Silvia Burchielli, Chiara Collesi, Lorenzo Zandon, Gianfranco Sinagra, Marcello Piacenti, Serena Zacchigna, Rossana Bussani, Fabio A. Recchia & Mauro Giacca
Nature (2019), Published: 

Γενετική θεραπεία, Έμφραγμα μυοκαρδίου

Γενετική θεραπεία, Έμφραγμα μυοκαρδίου

Τοποθέτησαν ένα μικρό κομμάτι γενετικού υλικού, (microRNA-199), σε καρδιά χοίρων, μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου με σχεδόν πλήρης αποκατάσταση της καρδιακής τους λειτουργίας, ένα μήνα αργότερα.

Sending
User Review
5 (1 vote)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 251 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: