Πώς το στρες μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσες παθήσεις

Πώς το στρες μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοση απάντηση

 

Μια νέα μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mSystems της American Society for Microbiology υποδηλώνει ότι το μικροβίωμα μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αυτοάνοσες παθήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στρες προκάλεσε αλλαγές στα εντερικά βακτήρια, κάτι που προκάλεσε διέγερση της δραστηριότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος με τρόπο που αύξησε την πιθανότητα ενός αυτοάνοσου νοσήματος.

Στη μελέτη, η ανοσολόγος Orly Avn από το πανεπιστήμιο Bar Ilan, μαζί με τους συνεργάτες της, διερεύνησε το ψυχολογικό και κοινωνικό άγχος, διότι αυτά προσφέρουν ευκαιρίες για πιθανή θεραπεία. Η μελέτη έδειξε ότι το κοινωνικό άγχος άλλαξε τόσο τη σύνθεση όσο και τα μεταγραφικά πρότυπα του μικροβιώματος.

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες ποντικών. Ο ένας εκτέθηκε σε άγχος με τη μορφή καθημερινών, απειλητικών συναντήσεων με άλλο κυρίαρχο και επιθετικό ποντίκι. Η άλλη ομάδα έμεινε μόνη της.

Μετά από 10 ημέρες, οι ερευνητές ανέλυαν το μικροβίωμα του εντέρου κάθε ομάδας και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν άγχος είχαν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων. Αυτά συμπεριλάμβαναν τους μικροοργανισμούς Bilophila και Dehalobacterium, των οποίων τα γονίδια παρατηρούνται σε ασυνήθιστα υψηλή αφθονία σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η μελέτη έδειξε ότι το άγχος οδήγησε στην ενεργοποίηση ορισμένων βακτηριακών γονιδίων. Τα μικρόβια με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη του σώματος και να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση.

Όταν οι ερευνητές ανέλυαν τους λεμφαδένες των μυών που είχαν υποστεί επίθεση, βρήκαν αφθονία αρκετών γνωστών παθογόνων βακτηριακών ειδών. Βρήκαν επίσης ένα υψηλότερο ποσοστό Τ κυττάρων τα οποία είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην αυτοανοσία.

Η μελέτη δείχνει ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να αισθανθούν και να ανταποκριθούν στο κοινωνικό στρες, αλλά η Avni σημειώνει ότι πρέπει να κατανοηθεί καλύτερα πώς λειτουργεί αυτή η μακρόχρονη αλληλεπίδραση μεταξύ των βακτηρίων και των οικοδεσποτών τους.

ΠΗΓΗ

 


Michal Werbner, Yiftah Barsheshet, Nir Werbner, Mor Zigdon, Itamar Averbuch, Oren Ziv, Boris Brant, Evan Elliot, Shachaf Gelberg, Moran Titelbaum, Omry Koren, Orly Avni
Pieter C. Dorrestein, Editor
mSystems, 14 May 2019, DOI: 10.1128/mSystems.00292-18

Αυτοάνοσες παθήσεις, Στρες

Αυτοάνοσες παθήσεις, Στρες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στρες προκάλεσε αλλαγές στα εντερικά βακτήρια, κάτι που προκάλεσε διέγερση της δραστηριότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος με τρόπο που αύξησε την πιθανότητα ενός αυτοάνοσου νοσήματος.

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 319 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: