O ΠΟΥ περιλαμβάνει το το burn-out στον κατάλογο Κατάταξης Ασθενειών ICD-11

Το burn-out εντάσσεται πλέον στην κατηγορία που φέρει την κωδική ονομασία QD85

 

O ΠΟΥ περιλαμβάνει το το burn-out στον κατάλογο Κατάταξης Ασθενειών ICD-11

Για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει το το burn-out στον κατάλογο Κατάταξης Ασθενειών ICD-11 (κλικ εδώ). Από το καθημερινό λεξιλόγιο, το burn-out βρίσκει επομένως τώρα τη θέση του στην ιατρική ορολογία.

Το burn-out ήταν πάντοτε μια έννοια με αρκετά ασαφές περιεχόμενο και η επιστημονική κοινότητα συναντούσε σοβαρές δυσκολίες στο να καταλήξει σε έναν κοινά αποδεκτό ορισμό.

Τις προηγούμενες δεκαετίες εμφανίστηκαν εκατοντάδες μελέτες που ασχολούνταν με το φαινόμενο. Όλες τους, ωστόσο, απέφευγαν να κατατάξουν την εργασιακή εξουθένωση ως ασθένεια, παρά την όλο και μεγαλύτερη έκταση που λάμβανε το φαινόμενο στις σύγχρονες κοινωνίες και τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ειδικών.

Στο άρθρο τους στην ιατρική επιθεώρηση «Sage» το 2017, οι Λίντα και Τόρστεν Χάινεμαν εξέτασαν τη σχετική βιβλιογραφία καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι προηγούμενες μελέτες δεν διαχώριζαν αποτελεσματικά την εργασιακή εξουθένωση από την κατάθλιψη ή επικεντρώνονταν αποκλειστικά σε δευτερογενείς παράγοντες, αντί να προσπαθούν να αναπτύξουν ειδικά διαγνωστικά κριτήρια.

Τον δρόμο αυτό ανοίγει τώρα η, έστω και διστακτική, πρώτη κίνηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εργασιακή εξουθένωση ή «burn-out», όπως άτυπα ονομάζεται παγκοσμίως, εντάσσεται πλέον στη διεθνή κατάταξη των ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), χρησιμεύοντας ως βάση για τον καθορισμό των τάσεων και των στατιστικών της υγείας. Ο κατάλογος καταρτίστηκε από τον Π.Ο.Υ και βασίζεται στα συμπεράσματα ειδικών της υγείας σε όλο τον κόσμο. Υιοθετήθηκε από τα κράτη-μέλη, που συνεδριάζουν από τις 20 έως τις 28 Μαΐου στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

«Είναι η πρώτη φορά που η επαγγελματική εξουθένωση εντάσσεται στην κατάταξη» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Η Κατάταξη των Ασθενειών του Π.Ο.Υ παρέχει μια κοινή γλώσσα χάρη στην οποία οι επαγγελματίες της υγείας μπορούν να ανταλλάσουν πληροφορίες παντού στον κόσμο. Η υπερκόπωση στη δουλειά εντάσσεται στην κατηγορία που εξετάζει «προβλήματα που συνδέονται» με την εργασία ή την ανεργία και φέρει στο εξής την κωδική ονομασία QD85.
 

Τι είναι το burn-out

Περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: Ένα αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με τη «μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα».
 
Το πρωτόκολλο του Π.Ο.Υ διευκρινίζει ότι το burn-out «αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με τον επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής».
 

Η νέα κατάταξη

Η νέα κατάταξη, που ονομάζεται ICD-11 και δημοσιεύτηκε το 2018, υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Η κατάταξη περιέχει νέα κεφάλαια, από τα οποία ένα αφιερώνεται στη σεξουαλική υγεία. Η νέα κατάταξη καλύπτει διαταραχές που παλαιότερα κατατάσσονταν αλλού, όπως η «ασυμφωνία φύλου» δηλαδή η τρανσεξουαλικότητα, η οποία έως σήμερα κατατασσόταν στην κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.

Η διαταραχή των βιντεοπαιχνιδιών προστέθηκε στην κατηγορία των διαταραχών της εξάρτησης. Η νέα κατάταξη του Π.Ο.Υ προσθέτει επίσης ένα νέο κεφάλαιο για την παραδοσιακή ιατρική.

 

burn-out, ΠΟΥ

burn-out, ΠΟΥ

To burn-out περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία:…

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 723 access attempts in the last 7 days.