Ναρκωτικά: 50 νέες ψυχοδραστικές ουσίες κυκλοφορούν στην Ευρώπη

Αύξηση της ενέσιμης χρήσης διεγερτικών

Ναρκωτικά: 50 νέες ψυχοδραστικές ουσίες κυκλοφορούν στην Ευρώπη

Παρά το γεγονός ότι η χρήση ηρωίνης και άλλων οπιοειδών παραμένει σχετικά σπάνια στην Ευρώπη, αποτελώντας κυρίως πρόβλημα για ένα πληθυσμό που γερνάει, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας καθώς στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες αναφέρθηκαν περίπου 50 νέα συνθετικά οπιοειδή, κάποια εκ των οποίων συνδέονται με βαριές δηλητηριάσεις και θανάτους.

Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων στην Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά από τον EMCDDA. Η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία χρήσης είναι η κάνναβη, με τη χρήση της τον τελευταίο χρόνο να αναφέρεται σχεδόν από το 20% του πληθυσμού στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

Η έκταση της χρήσης διεγερτικών και τα πιο διαδεδομένα είδη διεγερτικών ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, ενώ αυξάνονται τα στοιχεία που φανερώνουν πιθανή αύξηση της ενέσιμης χρήσης διεγερτικών. Η κοκαΐνη είναι η ευρύτερα διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τα δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά «ΕΚΤΕΠΝ», για το έτος 2017, η εκτίμηση του συνολικού αριθμού χρηστών υψηλού κινδύνου ηλικίας 15-64 ετών με κύρια ουσία τα οπιοειδή είναι 14.462, αριθμός χαμηλότερος από τον αντίστοιχο για το 2016 (17.067).

Τουλάχιστον 4.283 άτομα με προβλήματα από τη χρήση ουσιών εισήλθαν στα εξειδικευμένα προγράμματα θεραπείας της χώρας το 2017, με την πλειονότητα των εισαγωγών να έχει προηγούμενο ιστορικό θεραπείας (60%) και να αναφέρει χρήση περισσοτέρων της μίας ουσίας (71%).

Τα οπιοειδή (κυρίως ηρωίνη) εξακολουθούν να αποτελούν τη συχνότερα αναφερόμενη «κύρια» ουσία χρήσης στα άτομα που εισέρχονται στην θεραπεία στην Ελλάδα, 61% το 2017, ποσοστό σημαντικά μειωμένο συγκριτικά με το 2016 και επιβεβαιωτικό της γενικότερης πτωτικής τάσης του αριθμού των ατόμων με προβλήματα από τη χρήση τους.

Αντίθετα, συνεχίζουν να αυξάνονται οι είσοδοι για προβλήματα από τη χρήση κάνναβης, κοκαΐνης ή άλλων διεγερτικών, ιδιαίτερα μεθαμφεταμινών. Συνεχίστηκε το 2017 η πτωτική τάση στο ποσοστό των χρηστών οπιοειδών που αναφέρουν την ένεση ως τον συνήθη τρόπο χρήσης της ουσίας και, ταυτόχρονα, η αυξητική τάση της ενδορινικής χρήσης.

Ανοδική τάση φαίνεται να υπάρχει στον αριθμό των νέων HIV διαγνώσεων που συνδέονται με την ενέσιμη χρήση, με 106 δηλωμένα περιστατικά το 2018. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ, η αύξηση αυτή δεν αποκλείει μίαν ενδεχόμενη έξαρση της HIV λοίμωξης στον πληθυσμό των ενέσιμων χρηστών.

Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί, αν η αύξηση αυτή σχετίζεται με την αυξημένη πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και τη διασύνδεση με θεραπευτικές υπηρεσίες μέσω της επανεκκίνησης του προγράμματος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ το 2018.

Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στην κοινότητα των ενέσιμων χρηστών ουσιών στην περιοχή της Αθήνας ανέρχεται στο 78,9%. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις περιοχές εκτός Αττικής, η HCV λοίμωξη αυξάνεται σταθερά σε όλη τη προηγούμενη 10ετία, ενδεικτικό μίας σταδιακής επιδείνωσης της επιδημικής κατάστασης στον πληθυσμό αυτόν.

Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2016), καταγράφηκαν 200 θάνατοι σχετιζόμενοι με τα ναρκωτικά

 

ΠΗΓΗ

Κατάχρηση ουσιών, Ναρκωτικά

Κατάχρηση ουσιών, Ναρκωτικά

Η έκταση της χρήσης διεγερτικών και τα πιο διαδεδομένα είδη διεγερτικών ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, ενώ αυξάνονται τα στοιχεία που φανερώνουν πιθανή αύξηση της ενέσιμης χρήσης διεγερτικών. Η κοκαΐνη είναι η ευρύτερα διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη.

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 288 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: