Α. Ξανθός: Η ΝΔ θα εκχωρήσει τομείς της υγείας σε ιδιώτες

Χωρίς πραγματικό σχέδιο οι προτάσεις για την υγεία

Α. Ξανθός: Η ΝΔ θα εκχωρήσει τομείς της υγείας σε ιδιώτες

 

Κριτική στο πρόγραμμα υγείας που παρουσίασε πρόσφατα η αξιωματική αντιπολίτευση εν όψει εκλογών έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.».

Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε: «Η πρόταση Μητσοτάκη για την Υγεία, που στην ουσία συρρικνώνει το Δημόσιο Σύστημα και δίνει “ζωτικό χώρο” του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν απαντά σε κανένα πραγματικό πρόβλημα. Η δυσκολία αυτή την περίοδο δεν είναι τόσο στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού των νοσοκομείων, γιατί με την αξιοποίηση πολλαπλών χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, αποθεματικό υπουργείου Υγείας, προγράμματα Interreg, ίδιοι πόροι Περιφερειών κ.λπ.) έχουμε ήδη δρομολογήσει έργα αναβάθμισης εγκαταστάσεων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αξίας πάνω από 200 εκατ. ευρώ».

Και πρόσθεσε: «Η μεγάλη δυσκολία είναι η διασφάλιση σε γρήγορο χρόνο του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού για την εύρυθμη λειτουργία και αποδοτική αξιοποίηση των υποδομών του ΕΣΥ. Σε αυτό το ζήτημα η πρόταση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν δίνει καμιά λύση, αλλά με το 1:5 στις προσλήψεις μας πάει πίσω στην πιο σκληρή μνημονιακή περίοδο της δραματικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων.

Η γραμμή Μητσοτάκη είναι η ενεργητική (και όχι η παθητική, δηλαδή διά της απαξίωσης του ΕΣΥ) ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας περίθαλψης για να δοθούν κίνητρα κερδοφόρων επενδύσεων σε επιχειρηματίες του χώρου της Υγείας. Ένα mega-ΣΔΙΤ στην Υγεία, σε μια χώρα με ήδη πολύ αναπτυγμένο ιδιωτικό τομέα (η αναλογία δημόσιων / ιδιωτικών δαπανών υγείας είναι 60/40 όταν στην Ε.Ε. είναι 80/20), θα οδηγήσει σε ακραία ανισότητα στη φροντίδα υγείας, στον αποκλεισμό των οικονομικά αδύναμων και ανασφάλιστων πολιτών».

Αναφορικά με το πεδίο των Διαγνωστικών Εργαστηρίων ο υπουργός ανέφερε: «Είχαμε να κάνουμε με έναν απαράδεκτο σε προεκλογική περίοδο εκβιασμό συντεχνιακού τύπου που εδραζόταν σε ένα πραγματικό πρόβλημα αυξημένων επιστροφών (rebate + clawback) για τους συμβεβλημένους παρόχους.

Ανεξάρτητα από εικασίες ή εύλογες εκτιμήσεις για πολιτικές στοχεύσεις, είναι βέβαιο ότι για κάποιους (τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα) ο πραγματικός στόχος ήταν η καταγγελία των συμβάσεων και το “ξαναμοίρασμα της πίτας” των διαγνωστικών εξετάσεων από μια “πρόθυμη κυβέρνηση”, υπέρ των επιχειρηματικών τους συμφερόντων και εις βάρος των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι έχουν γίνει οι εφικτές διορθωτικές κινήσεις, αυξήθηκε κατά 30 εκατ. ευρώ ο τρέχων προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες ΠΦΥ, παρουσιάστηκε ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ σε βάθος 4ετίας, οι ασθενείς άρχισαν να αντιδρούν, «οι ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακοί γιατροί κατάλαβαν τι παιζόταν στις πλάτες τους και η κρίση εκτονώθηκε».

Επίσης, ανέφερε: «Η πορεία λειτουργικού black out του ΕΣΥ αντιστράφηκε, η δημόσια περίθαλψη είναι πληγωμένη αλλά όρθια, αξιόπιστη και κυρίως προσβάσιμη σε όλους, χωρίς διακρίσεις. Αυτό, σε συνθήκες κρίσης και λιτότητας, είναι εθνική κατάκτηση, είναι επένδυση στην κοινωνική συνοχή και στην αξιοπρέπεια της χώρας και των ανθρώπων της».

Τέλος, ανέφερε ότι «υπάρχει ένα ετερόκλητο αντικυβερνητικό μέτωπο στην Υγεία, σε έναν τομέα όπου η κυβέρνηση έχει ένα αξιοπρεπέστατο αφήγημα και αναγνωρίζονται ευρύτερα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει».

 

Πηγή : HEALTH DAILY

Α. Ξανθός: Η ΝΔ θα εκχωρήσει τομείς της υγείας σε ιδιώτες

Ξανθός - Συνέντευξη

Η γραμμή Μητσοτάκη είναι η ενεργητική (και όχι η παθητική, δηλαδή διά της απαξίωσης του ΕΣΥ) ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας περίθαλψης για να δοθούν κίνητρα κερδοφόρων επενδύσεων σε επιχειρηματίες του χώρου της Υγείας.

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 235 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: