Κικίλιας – Με μπόι και με κοντή μνήμη ο νέος υπουργός

Επέδειξε κοντή μνήμη για τις πολιτικές υγείας που εφάρμοσε η Ν.Δ. στο παρελθόν και που σήμαιναν υποβάθμιση του συστήματος υγείας

Με μπόι και με κοντή μνήμη ο νέος υπουργός

 

Ισοπεδώνοντας το επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει όρθιο και ανοιχτό σε όλους το ΕΣΥ που χτυπήθηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δικής του παράταξης, ο Β. Κικίλιας μίλησε για «κακή εικόνα της δημόσιας υγείας στη χώρα τα τελευταία χρόνια» στην τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Με επιθετικό φάουλ, θυμίζοντας εκείνα που έκανε παλιά ως παίκτης του μπάσκετ, μπήκε στο… παρκέ του υπουργείου Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας. Απέναντί του ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος καλωσόρισε στην οδό Αριστοτέλους τον διάδοχό του με περίσσια ευγένεια και πολιτικό πολιτισμό.

Ο Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε τον νέο υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό του Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, οι συνεργάτες και όλος ο υπηρεσιακός μηχανισμός του υπουργείου, οι άνθρωποι που έχουν θέση ευθύνης στο σύστημα υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς θα φροντίσουν να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση και μια συνέχεια στη λειτουργία του ΕΣΥ και του υπουργείου», γιατί «αυτό απαιτούν οι πολύ σημαντικές και ζωτικές ανάγκες που έχει αυτός ο χώρος».

Ο μικροβιολόγος γιατρός με τα πολλά χρόνια στην πλάτη του στα δημόσια νοσοκομεία -σε αντίθεση με τον νέο υπουργό που ναι μεν είναι γιατρός, αλλά δεν έχει εξασκήσει το επάγγελμα- δήλωσε περήφανος που «μέσα σε περίοδο κρίσης, μεγάλων περιορισμών δημοσιονομικής επιτροπείας και λιτότητας διασφαλίσαμε την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης με εγγυημένη και ευχερή πρόσβαση των πολιτών χωρίς διακρίσεις».

Μίλησε για ένα σύστημα υγείας «όρθιο, λειτουργικό, αξιόπιστο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες», ένα «αξιόπιστο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επίκεντρό του τον οικογενειακό γιατρό» και «ένα βιώσιμο σύστημα φαρμακευτικής πολιτικής το οποίο εγγυάται και την πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτά είναι φτηνά ή καινοτόμα». Ο απερχόμενος υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα «πολλαπλά προβλήματα, τις ακάλυπτες ανάγκες και τις μεγάλες δυσκολίες που χρειάζεται η νέα πολιτική ηγεσία να δει και να αντιμετωπίσει».

Η ειρωνεία

Ο Βασίλης Κικίλιας, αφού ειρωνεύτηκε τον Ανδρέα Ξανθό «για την ευγενή καλοσύνη που είχατε να είστε εδώ πέρα να μας ενημερώσετε για τα πεπραγμένα του υπουργείου» προκειμένου να αναδείξει την ηχηρή απουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αξιολόγησε τον απερχόμενο υπουργό ως «πολιτικό ήπιων τόνων, κάτι το οποίο εμάς προσωπικά μας ικανοποιεί» (;) και προχώρησε στην ισοπέδωση του επιτεύγματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει όρθιο και ανοιχτό σε όλους το ΕΣΥ, που χτυπήθηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δικής του παράταξης οι οποίες αυτοδιαφημίστηκαν ως μεταρρυθμίσεις, μιλώντας για «κακή εικόνα της δημόσιας υγείας στη χώρα τα τελευταία χρόνια».

Στη συνέχεια παρέθεσε σειρά από κλισέ και πρόχειρες αναφορές στις ανάγκες των ασθενών στις οποίες μας έχει συνηθίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χρησιμοποίησε συχνά όρους όπως η «μέση ελληνική οικογένεια» και ο «μέσος πολίτης», ξεκαθαρίζοντας πως η Ν.Δ. μιλάει για την υγεία του «Έλληνα», των «Ελλήνων».

Ο Βασίλης Κικίλιας επιχείρησε να παραθέσει, και μάλιστα με ύφος δραματικό, παραδείγματα από την καθημερινότητα των ανθρώπων, από την οποία πάντως φάνηκε να έχει απόσταση…

Επιδεικνύοντας κοντή μνήμη για τις πολιτικές υγείας που εφάρμοσε η Ν.Δ. στο παρελθόν και που σήμαιναν υποβάθμιση του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια είπε: «Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρώτη προτεραιότητα μακράν της δεύτερης (σ.σ. που δεν μας αποκάλυψε) στη θητεία μας στο υπουργείο Υγείας έχει ο άνθρωπος. Η πολιτική μας θα είναι ανθρωποκεντρική και όλα τα άλλα έπονται».

«Πρώτη προτεραιότητα, στην καρδιά της πολιτικής μας και πρώτη στόχευση» της κυβέρνησης Ν.Δ. περιέγραψε πως «είναι η αγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας σε μια γενική εφημερία ενός δημόσιου νοσοκομείου, ο τρόπος με τον οποίο μια μητέρα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες ενός παιδιού της όταν το φέρνει στο ΕΣΥ και πρέπει να νοσηλευτεί ή προσπαθεί να βρει την υγειά του».

Δεσμεύτηκε ότι «θα γυρίσουμε όλες τις δομές υγείας της χώρας», αλλά αμέσως μετά διευκρίνισε «σε θεωρητικό επίπεδο», για «να ακούσουμε από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο μικρό ήρωα στο σύστημα υγείας».

Ανακαλύπτοντας τον αγώνα που δίνουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση θα αναδείξει τους «μικρούς ήρωες, τους οποίους δεν ξέρει κανένας, είναι ανώνυμοι, εφημερεύουν, προσέχουν τον κόσμο».

Στη συνέχεια τόλμησε να κάνει ειδική αναφορά, έστω και σύντομη, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που σήμερα πλήρως επανασχεδιασμένη κάνει τα πρώτα βήματά της μετά τη διάλυση της προηγούμενης το 2014 από τον Αδωνη Γεωργιάδη. «Ήμουν νιος και γέρασα σχεδόν, μπαίνοντας και βγαίνοντας σε συστήματα υγείας και άκουγα και ακούω μεγαλεπήβολα σχέδια και προτάσεις για το τι σημαίνει ΠΦΥ στη χώρα, πώς μπορεί να υπάρχει οικογενειακός γιατρός» είπε.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο νέος υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως «το μέτρο από το οποίο κρινόμαστε είναι αν θα μπορέσει να υπάρχει μια δεύτερη βάρδια σε έναν αξονικό σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, αν θα μπορέσουν να υπάρχουν κατά κάτι παραπάνω γάζες και αναλώσιμα προκειμένου να κάνουν καλύτερα οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί τη δουλειά τους, αν θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται πιο σύντομα η υπηρεσία της υγείας στη χώρα μας και να μην ταλαιπωρείται ο μέσος πολίτης. Από αυτά τα μικρά, τα καθημερινά, τα οποία έχουν να κάνουν με τους Έλληνες, με τους πολίτες μας, θα ξεκινήσουν οι μάχες μας, οι μικρές, οι μεσαίες, οι μεγάλες».

Ο νέος υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, που επιστρέφει στην Αριστοτέλους όπου είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Υγείας επί υπουργίας Μάκη Βορίδη και είχε το βάρος του σχεδιασμού του προγράμματος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε μεν «να μη ρίχνουμε ευθύνες τι έγινε σωστά, τι δεν έγινε, τι έκαναν οι προηγούμενοι, τι δεν κάναμε εμείς κ.λπ.», αλλά αποσαφήνισε: «Να είστε βέβαιοι ότι ξέρουμε τι θα κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε».

 

ΠΗΓΗ www.efsyn.gr

Κικίλιας - Με μπόι και με κοντή μνήμη ο νέος υπουργός

Κικίλιας - Υπουργείο Υγείας

Ισοπεδώνοντας το επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει όρθιο και ανοιχτό σε όλους το ΕΣΥ που χτυπήθηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δικής του παράταξης, ο Β. Κικίλιας μίλησε για «κακή εικόνα της δημόσιας υγείας στη χώρα τα τελευταία χρόνια» στην τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Αφήστε το σχόλιό σας... Το Nucleus δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 839 access attempts in the last 7 days.