ΗΠΑ: Πρόστιμο 572 εκατ. δολαρίων στην Johnson & Johnson για την κρίση των οπιοειδών

ΗΠΑ: Πρόστιμο 572 εκατ. δολαρίων στην Johnson & Johnson για την κρίση των οπιούχων

Πρόστιμο 572 εκατ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson για το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί στην κρίση των οπιοειδών στην Οκλαχόμα. Την απόφαση έλαβε δικαστής της πολιτείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εταιρεία με παραπλανητικές πρακτικές μάρκετινγκ διαφήμιζε αναλγητικά.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ για την κρίση οπιοειδών, κατά την οποία καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι από υπερβολική δόση αναλγητικών.

«Η κρίση των οπιοειδων είναι ένας άμεσος κίνδυνος και απειλή για τους κατοίκους της Οκλαχόμα και πρέπει να περιοριστεί άμεσα», δήλωσε ο δικαστής Θαντ Μπάλκμαν κατά την ανακοίνωση της απόφασης, έπειτα από μία δίκη που διήρκεσε δύο μήνες.

Ο δικαστής δήλωσε ότι το εργαστήριο Janssen της Johnson & Johnson υιοθέτησε πρακτικές «παραπλανητικού μάρκετινγκ και προώθησης οπιοειδών», προκαλώντας μια κρίση εξάρτησης από αυτά τα φάρμακα, θανάτους από υπερβολική δόση και αύξηση του κόστους των φαρμάκων, καθώς και αύξηση στερητικού συνδρόμου από οπιοειδή νεογνών.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση.

Ο εισαγγελέας της Οκλαχόμα Μάικ Χάντερ υποστήριξε ότι η απόφαση επιβεβαιώνει την άποψή του ότι «η Johnson & Johnson κακόβουλα και διαβολικά δημιούργησε μία επιδημία οπιοειδων στην πολιτεία», συμβάλλοντας στον θάνατο 6.000 ανθρώπων από το 2000.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian, AFP

Κρίση Οπιοειδών

Κρίση οπιοειδών

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ για την κρίση οπιοειδών, κατά την οποία καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι από υπερβολική δόση αναλγητικών.

Sending
User Review
4.33 (3 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 495 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: