Προεδρείο ΠΙΣ: Λαγός ή άλογο*;

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

 

15 Οκτωβρίου 2019

Προεδρείο ΠΙΣ: Λαγός ή άλογο*;

(*άλογο=αυτό που δεν έχει λογική)

Με ένα εξόχως βερμπαλιστικό δελτίο τύπου το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ καλεί σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 16-10-2019, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις-προτάσεις του σχετικά με την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων του ΕΣΥ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ!

Παράλληλα σε σχετική εισήγηση γίνεται αναφορά σε αναδιαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων των ιατρών του ΕΣΥ (ιδίως στην περιφέρεια) και απασχόληση ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ! Τι προτείνει δηλαδή το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ;

Να καταργηθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ, γυρνώντας στην κατάσταση πριν το 1983, όπου οι Διευθυντές των κλινικών του ΕΣΥ θα τις χρησιμοποιούν σαν παραμάγαζα των ιδιωτικών τους ιατρείων, έχοντας ένα ιατρικό προλεταριάτο επιμελητών κι ειδικευομένων που θα κάνουν τη “λάντζα” γι αυτούς, και συγχρόνως κάποιοι ιδιώτες θα επωφελούνται από κενά του συστήματος για να θησαυρίσουν κι αυτοί σαν γύπες πάνω στο μελλοντικό κουφάρι του ΕΣΥ.

Ποιον θίγει, όμως, η μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, και η μεταβολή των εργασιακών σχέσεων;

Είναι σαφές ότι χαμένοι είναι η πλειονότητα των ιατρών, αλλά και λοιπών εργαζομένων του ΕΣΥ, οι οποίοι από μόνιμοι του δημοσίου θα μετατραπούν σε μια νύχτα σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου, με συνακόλουθη μείωση των αποδοχών τους.Όποιος θέλει αυξήσεις και αξιοπρεπείς μισθούς ας τους διεκδικήσει ιδιωτικά, θα είναι η εύλογη απάντηση!

Στους χαμένους, όμως, θα είναι και η πλειοψηφία των έντιμων ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, οι οποίοι θα πρέπει να συναγωνιστούν τους “ελευθεροεπαγγελματίες του ΕΣΥ” (είτε διευθυντές με ιδιωτικό ιατρείο είτε ελευθεροεπαγγελματίες που με “μπάρμπα στην Κορώνη” θα εξασφαλίσουν απασχόληση στα νοσοκομεία).Θα μετατραπούν δηλαδή οι κλινικές του ΕΣΥ σε ένα κακέκτυπο των πανεπιστημιακών κλινικών.

Οι μεγάλοι χαμένοι, τελικά, θα είναι αφενός οι Έλληνες ασθενείς, που με αυτή την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα γυρίσουν στις εποχές της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60, που έπρεπε να πουλήσεις ένα χωράφι για να κάνεις ένα χειρουργείο, και βέβαια οι σκληρά εργαζόμενοι ιατροί του ΕΣΥ, που θα δουν τους μισθούς και το εργασιακό περιβάλλον τους να καταρρέουν.

Εντέλει, ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της πρότασης είναι τα γεράκια του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, που θα βρουν πεδίο δραστηριοποίησης, με ελαχιστοποίηση της δημόσιας συμμετοχής στην υγεία και εκτίναξη των ιδιωτικών συναλλαγών “πάνω ή κάτω από το τραπέζι”.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι προτάσεις αυτές “δεν αποτελούσαν θέμα προς συζήτηση, ούτε στον ΠΙΣ, ούτε στην εκάστοτε κυβέρνηση”, όπως αυτάρεσκα δηλώνεται στο δελτίο τύπου του ΠΙΣ.Ήταν γνωστές οι απόψεις αυτές.

Αλλά ήταν γνωστό ότι η εφαρμογή τους δεν οδηγεί σε “ευρωπαϊκή κατεύθυνση”, αλλά σε νοτιοαμερικανικά συστήματα υγείας μπανανίας.

Για αυτό λίγοι τα σκέφτονταν, λιγότερα το ομολογούσαν, αλλά θεσμικά κανείς δεν τα ξεστόμιζε μέχρι που βρέθηκαν κάποιοι χρήσιμοι. Δεν τα γνωρίζουν αυτά οι προτείνοντες; ‘Η, ακριβώς επειδή τα γνωρίζουν, τα προτείνουν για να μετρήσουν αντιδράσεις;

Και για λογαριασμό ποιου λειτουργούν ως λαγοί; Εκτός κι αν είναι άλογοι!

Την απάντηση πρέπει να την πάρουν από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ (που θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει σχετικά), από το Υπουργείο Υγείας (που θα πρέπει τώρα να τοποθετηθεί σ΄ αυτά τα φληναφήματα), από την ΟΕΝΓΕ (η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει αντιδράσει).

Κυρίως όμως την απάντηση θα την πάρουν από τη μεγάλη μάζα των μαχόμενων έντιμων ιατρών και το σύνολο της κοινωνίας που θα βρουν απέναντι τους στα σχέδια κατεδάφισης του ΕΣΥ. Λαγός την φτέρην έσειε, κακό του κεφαλιού του.

 

Προεδρείο ΠΙΣ: Λαγός ή άλογο*;

Προεδρείο ΠΙΣ: Λαγός ή άλογο*;

Προεδρείο ΠΙΣ: Λαγός ή άλογο*; Ποιον θίγει, όμως, η μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, και η μεταβολή των εργασιακών σχέσεων

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 383 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: