Γεωργακόπουλος: Δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα! Ο ΠΙΣ προτείνει ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Εξωθεσμική η ενέργεια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να ζητήσει ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων

Εξωθεσμική η ενέργεια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να ζητήσει ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων

 

Σε απροκάλυπτα εξωθεσμική ενέργεια, προχώρησε την περασμένη Τετάρτη το προεδρείο του ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), δίνοντας συνέντευξη Τύπου και προτείνοντας στην κυβέρνηση, α) να προχωρήσει σε μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, β) να ανοίξει τις λειτουργίες των νοσοκομείων και (;) σε ιδιώτες γιατρούς, γ) να γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων και διοικήσεων, δ) να γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και άλλα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μέτρα, με προφανή στόχο να διαλυθεί το νοσοκομειακό ΕΣΥ!

Αδιαφορώντας για τους διακριτούς ρόλους γιατρών αλλά και λειτουργιών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ρόλους που απορρέουν και από το επίπεδο και τον τρόπο άσκησης της ιατρικής, το προεδρείο του ΠΙΣ, για να στηρίξει τις προτάσεις του, επικαλέστηκε ‘’δημοσιεύσεις για την αποδοτικότητα των νοσοκομείων’’, χωρίς -απ’ ότι λέγεται- να έχει εξηγήσει ούτε στα μέλη του Δ.Σ. (!) από πού αντλήθηκαν τα δεδομένα, σε ποιες μελέτες αναφέρονται, ποια νοσοκομεία αφορούσαν οι μελέτες, πώς αξιολογείται η ‘’αποδοτικότητα’’ στα δημόσια νοσοκομεία και το κυριότερο, τι δεν έδειξαν αυτές οι μελέτες (…αν υπάρχουν βέβαια) που να τεκμηριώνουν (έστω) την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Αυτή την μορφή των νοσοκομείων την έχουμε γευθεί άλλωστε και στο παρελθόν…

Αντιθεσμική ενέργεια

Ο ΠΙΣ είναι θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας και το προεδρείο του οφείλει, τουλάχιστον, να κρατάει τα προσχήματα και να απευθύνεται στο σύνολο των μελών του Δ.Σ., στη Γενική Συνέλευση των εκλεγμένων αντιπροσώπων, αλλά και στην Γενική Συνέλευση των Προέδρων των κατά τόπους ιατρικών Συλλόγων όπου κι αυτοί με την σειρά τους θα φέρνουν τέτοια σοβαρά και κρίσιμα, για τη λειτουργία του ΕΣΥ, θέματα σε τοπικές Γενικές Συνελεύσεις, για να είναι ενημερωμένοι όλοι οι γιατροί, κι έπειτα να καταθέτει τις προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το κομματικό προεδρείο του ΠΙΣ, αντίθετα, προτίμησε να παίξει το ρόλο του «λαγού», όπως συνηθίζεται και σε αγωνίσματα στίβου, δημοσιοποιώντας τις απόψεις των νεοδημοκρατών μελών του και ενδύοντάς τες με θεσμικό περίβλημα, μόνο που η ενέργεια αυτή δείχνει καθ’ όλα αντιθεσμική!

Κι αποτελεί ευθύνη όλων των άλλων παρατάξεων που μετέχουν στις εκλογές του Π.Ι.Σ. αλλά και των γιατρών γενικότερα να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες των κομματικών μελών της Ν.Δ. στο προεδρείο του Π.Ι.Σ.

Διότι η επιλογή της νομικής μορφής των νοσοκομείων αποτελεί κατεξοχήν πολιτικό θέμα, το οποίο έχει λυθεί με τον νόμο 1397/1983 και δεν επιδέχεται παραβίαση.

Άλλωστε, και το Σύνταγμα της Ελλάδας υποχρεώνει το κράτος να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές τις υπηρεσίες. Το προεδρείο του Π.Ι.Σ. με τις προτάσεις του, υποκινεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. να καταλύσει και το Σύνταγμα!

Στους ιδιώτες

Επί της ουσίας όμως, πρέπει να επισημανθεί πως, η πρόταση του προεδρείου του Π.Ι.Σ. διακρίνεται για άκρατη νεοφιλελεύθερη στόχευση, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του νοσοκομειακού ΕΣΥ και του υγειονομικού συστήματος γενικότερα.

Η επίκληση της ‘’αποδοτικότητας’’ των νοσοκομείων είναι σαθρό επιχείρημα, διότι και με βάση τη συνταγματική επιταγή, τα δημόσια νοσοκομεία που φροντίζει το κράτος, υπάρχουν για να διασφαλίζουν τις υγειονομικές ανάγκες των ασθενών πολιτών και όχι για να εξασφαλίζουν την διαφαινόμενη επιδίωξη εισβολής ιδιωτών ιατρών και ενδεχομένως ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, στις λειτουργίες τους, διεκδικώντας μερίδιο από τη δημόσια χρηματοδότηση.

Η ενέργεια του ΠΙΣ ήταν πρωτίστως άστοχη και ταυτόχρονα αντιθεσμική αλλά και εχθρική προς τους νοσοκομειακούς ιατρούς.

Προτείνει στην Πολιτεία, δηλαδή στην Κυβέρνηση, να απεκδυθεί του ρόλου της και της επιταγής του Συντάγματος, για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Προτείνει στην Πολιτεία, δηλαδή στην Κυβέρνηση, να εκχωρήσει μία δημόσια δομή υπηρεσιών υγείας, σε ιδιώτες, με συνέπεια να οδηγηθούμε σε υγειονομικό καιάδα και σε διάλυση του ίδιου του ΕΟΠΥΥ από την εκτίναξη στα ύψη των δαπανών του.

Στην πραγματικότητα, το Προεδρείο του ΠΙΣ προτείνει να υλοποιηθεί η (καμουφλαρισμένα εκπεφρασμένη) προεκλογική πρόταση του Κ. Μητσοτάκη, για εκχώρηση του μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες, με στόχο να ‘’ταΐσουμε’’ τους ημέτερους με κρατικό χρήμα!

Το «έργο» αυτό έχει «ξαναπαιχτεί» στα πρώτα χρόνια των μνημονίων, με τους θιασώτες του Γερούν, να επιβάλουν στην τότε συγκυβέρνηση και τη μείωση νοσοκομειακών κλινών και την κατάργηση κλινικών τμημάτων και την συγχώνευση διοικήσεων, στα Νοσοκομεία.

Τώρα που η χώρα μας βγήκε από τα μνημόνια και τα νοσοκομεία άρχισαν να ‘’ανασαίνουν’’ λειτουργικά, η κυβέρνηση της ΝΔ ‘’μαγειρεύει’’ πιο ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών, την εκχώρηση της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες επιχειρηματίες που ακόμη και σήμερα λυμαίνονται τον ιδρώτα των εργαζομένων, ‘’καταβροχθίζοντας’’ τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και προσφέροντας υπηρεσίες, αρκετές φορές, αμφίβολης ποιότητας και ‘’αποδοτικότητας’’ για τους ασθενείς…

Φαγοπότι, στο όνομα της «μειωμένης αποδοτικότητας»

Για ακόμη μία φορά, οι «λαγοί» της Δεξιάς, απαξιώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας με εκφράσεις όπως «μειωμένη αποδοτικότητα», για να δικαιολογήσουν το επικείμενο φαγοπότι, από τις αλλαγές που προτείνουν στην κυβέρνηση ή προαναγγέλλουν για λογαριασμό της. Οι προτάσεις τους μάλιστα, πέρα από την σαθρή τεκμηρίωση που έχουν, μας γυρίζουν σε εποχές πριν το 1983(!), δείγμα κι αυτό του δεξιού εκσυγχρονισμού και της νεοφιλελεύθερης ‘’κανονικότητας’’ που επιχειρεί να επιβάλλει στην χώρα μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτή την φορά, ο ΠΙΣ δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, ούτε τις αναγκαίες ισορροπίες, ανάμεσα στους νοσοκομειακούς και τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς.

Υπερέβη τα εσκαμμένα για χάρη του κόμματος και της κυβέρνησης της ΝΔ και προχώρησε σε δημόσια διατύπωση της θέσης για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και των δημόσιων Νοσοκομείων, ευτελίζοντας στα μάτια των νοσοκομειακών γιατρών και το όποιο κύρος είχε απομείνει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μετά την απόσυρση του Μιχάλη Βλασταράκου από την προεδρία του.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του Προεδρείου του ΠΙΣ, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τις χαρακτήρισε «βόμβα στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ», επισημαίνοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ «η υπεράσπιση του ΕΣΥ αποτελεί κομβικό ζήτημα».

Από τις πρώτες αντιδράσεις, άλλωστε, των συνδικαλιστικών φορέων των ιατρών, διαφαίνεται πως οι σκοπούμενες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα βρουν καθολική αντίσταση και από το ιατρικό σώμα των νοσοκομειακών ιατρών, αλλά και από τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που δημόσια ως τώρα, έχουν ταχθεί υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τάκης Γεωργακόπουλος,
Νοσοκομειακός ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, πρώην Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

 

ΠΗΓΗ

Εξωθεσμική η ενέργεια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να ζητήσει ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων

ΠΙΣ - Ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων ΕΣΥ

Η πρόταση του προεδρείου του Π.Ι.Σ. διακρίνεται για άκρατη νεοφιλελεύθερη στόχευση, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του νοσοκομειακού ΕΣΥ και του υγειονομικού συστήματος γενικότερα

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 261 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: