ΟΧΙ στην αντικατάσταση ονόματος «Panhellenic Medical Association» με τον όρο «Hellenic Medical Council»

ΒΑΣΙΑΔΗΣ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΙΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

Πρόθεση αντικατάστασης του μέχρι τώρα ισχύοντος Διεθνούς Ονόματος του ΠΙΣ «Panhellenic Medical Association» με τον όρο «Hellenic Medical Council»

Δμοσιοποιήθηκε η πρόθεση αντικατάστασης του μέχρι τώρα ισχύοντος Διεθνούς Ονόματος του ΠΙΣ «Panhellenic Medical Association» με τον όρο «Hellenic Medical Council», που σημαίνει «Ελληνικό Ιατρικό Συμβούλιο»

Στα πλαίσια συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΠΙΣ στις 6.11.2019, δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση αντικατάστασης του μέχρι τώρα ισχύοντος Διεθνούς Ονόματος του ΠΙΣ «Panhellenic Medical Association» με τον όρο «Hellenic Medical Council», που σημαίνει «Ελληνικό Ιατρικό Συμβούλιο».

Αυτή η πρόθεση εάν υλοποιηθεί, θα επιφέρει δραματική διεθνή υποβάθμιση του Φορέα Εκπροσώπησης ΟΛΩΝ των Ιατρών, σε ένα απλό Συμβούλιο, που κανένας στην διεθνή ιατρική κοινότητα δεν θα αντιλαμβάνεται τι ακριβώς εκπροσωπεί.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπό την διεθνή του ονομασία Panhellenic Medical Association, που καθιερώθηκε από πολλές δεκαετίες, έχει καταξιωθεί και αναγνωρίζεται για την σπουδαιότητα του από την Διεθνή Ιατρική Κοινότητα και ιδιαίτερα από τις Ευρωπαϊκές Ιατρικές Οργανώσεις, από τους Ευρωπαϊκούς Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους και από τα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αναγνώριση αυτή γενικεύτηκε κατά την διάρκεια των Συνόδων των Εθνικών Ιατρικών Οργανώσεων σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων κατ επανάληψη και στην Ελλάδα.

Για την ανάδειξη του ΠΙΣ ώς πρωταγωνιστικού παράγοντα στις αποφάσεις που λαμβάνονταν στις Συνόδους, εργάστηκαν μεθοδικά και με αφοσίωση στις αρχές του ΠΙΣ, παλαιότερα προβεβλημένα μέλη των Ελληνικών Αντιπροσωπειών, μεταξύ των οποίων χρήζουν ειδικής τιμητικής μνείας, οι Δημήτριος Καραγκούνης, Νικήτας Κακλαμάνης, Καλλιόπη Βιολάκη, Χρήστος Πισιώτης, Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, Χαράλαμπος Χριστόπουλος, Γεώργιος Καραντανάς, Σταμάτης Πίνης, Δημήτριος Χριστοφιλογιάννης, Παναγιώτης Κοντολέων και Ιωάννης Καπρίνης. Με τις παρεμβάσεις και τις εισηγήσεις τους για τα καίρια ζητήματα Υγείας στην Ελλάδα, που εγένοντο αποδεκτές από τις Συνόδους των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Οργανώσεων, κατάφερναν να τις προωθούν ως Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη μέλη.

Την παράδοση αυτή τήρησαν με ιδιαίτερη απόδοση και επιτυχία και οι νεώτεροι Αντιπρόσωποι στις Ευρωπαϊκές Ιατρικές Οργανώσεις, Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, Αναστάσιος Βασιάδης, Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, Μαρίλυ Πασακιώτου, Γρηγόριος Ροκαδάκης, Χαράλαμπος Κούλας, Ανδρέας Παπανδρούδης και Κωνσταντίνος Κουμάκης.

Με την επίμονη και αποδοτική εργασία όλων αυτών, καταξιώθηκε και επιβλήθηκε η διεθνής ονομασία του ΠΙΣ ως Panhellenic Medical Association, κατ αντιστοιχία όλων των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων, αρχής γενομένης από τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο, ως World Medical Association και στην συνέχεια τους Συλλόγους που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Οργανώσεις όπως German Medical Association (GMA Γερμανία), Βritish Μedical Αssociation (BMA Ηνωμένο Βασίλειο), Danish Medical Association (DADL Δανία), Dental & Medical Belgian Association (DMBA Βέλγιο), Royal Dutch Medical Association (Ολλανδία), Norwegian Medical Association (NMA Νορβηγία), Swedish Medical Association (Σουηδία), Finnish Medical Association (FMA Φινλανδία), Hungarian Medical Association (Ουγγαρία), Polish Medical Association (Πολωνία), Lithuanian Medical Association (Λιθουανία), Austrian Medical Association (Αυστρία), Estonian Medical Association (EMA Εσθονία), Latvian Medical Association (Λετονία), Cyprus Medical Association (Κύπρος), Medical Association of Malta (Μάλτα), Irish Medical Organization (Ιρλανδία), Romanian Medical Association (Ρουμανία), Spanish Medical Association (Ισπανία), Portuguese Medical Association (Πορτογαλία), Italian Medical Association (Ιταλία) με εσωτερικής χρήση ονομασία ( Federazione Nazionale degli Ordini dei Medici Chirurghi e degli Odontoiatri(FNOMCeO), Croatian Medical Association (Κροατία), Slovenian Medical Association (Σλοβενία) και French Medical Association (Γαλλία) με εσωτερικής χρήση ονομασία (European Council of Medical Ordres Conseil Europ?en des Ordres des Medecins).

Ο όρος «council» που μεταφράζεται ως «Συμβούλιο», χρησιμοποιείται μόνο από τον Γαλλικό Ιατρικό Σύλλογο στην εσωτερική άλλα όχι στην διεθνή ονομασία του.

Τέλος στους εσωτερικούς τίτλους των Ιατρικών Συλλόγων, κυρίως παρατηρητών, χρησιμoποιείται αντί του Association ο όρος «chamber» που σημαίνει την αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου και κατ επέκταση το Συμβούλιο.

Το πρόθεμα pan που συμπεριλαμβάνεται στην διεθνή ονομασία του ΠΙΣ, υποδηλώνει την αιγίδα προστασίας και υποστήριξης που πάντα παρέχονταν όχι μόνο στους Ιατρικούς Συλλόγους και τους Ιατρούς μέλη τους, αλλά και σε όλους τους Έλληνες Ιατρούς που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε άλλες χώρες.

Χαρακτηριστικές υπήρξαν οι παρεμβάσεις για την υποστήριξη των Ελλήνων Ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και οι κοινές δράσεις με Ελληνικούς Ιατρικούς Συλλόγους της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών κλπ. Επομένως ο όρος Panhellenic Medical Association παραμένει δόκιμος και έτσι αναγνωρίζεται από τις Διεθνείς Οργανώσεις και τα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δημοσιοποιηθείσα πρόθεση αντικατάστασης του καταξιωμένου Διεθνούς Ονόματος του ΠΙΣ «Panhellenic Medical Association» με τον όρο «Hellenic Medical Council», υποβαθμίζει δραματικά τον Αντιπροσωπευτικότερο Ιατρικό Φορέα και τον αποστερεί από το κύρος του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου και την καθιερωμένη παράδοση υποστήριξης όλων των Ιατρών και των Ελλήνων Ιατρών της Αλλοδαπής.

 

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Μέλος Δ.Σ. του ΠΙΣ

ΟΧΙ στην αντικατάσταση ονόματος «Panhellenic Medical Association» με τον όρο «Hellenic Medical Council»

ΟΧΙ στην αντικατάσταση του ονόματος «Panhellenic Medical Association»

Στα πλαίσια συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΠΙΣ στις 6.11.2019, δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση αντικατάστασης του μέχρι τώρα ισχύοντος Διεθνούς Ονόματος του ΠΙΣ «Panhellenic Medical Association» με τον όρο «Hellenic Medical Council», που σημαίνει «Ελληνικό Ιατρικό Συμβούλιο».

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 643 access attempts in the last 7 days.