Το FDA διερευνά σκευάσματα με μετφορμίνη για πιθανό καρκινογόνο

Το FDA έχει ξεκινήσει δοκιμές σε δείγματα του αντιδιαβητικού φαρμάκου μετφορμίνη για το καρκινογόνο Ν-Νιτροσοδιμεθυλαμίνη (N-Nitrosodimethylamine (NDMA), ανακοίνωσε η υπηρεσία την Τετάρτη.

Το FDA έχει ξεκινήσει δοκιμές σε δείγματα του αντιδιαβητικού φαρμάκου μετφορμίνης για το καρκινογόνο Ν-Νιτροσοδιμεθυλαμίνη (N-Nitrosodimethylamine (NDMA), ανακοίνωσε η υπηρεσία

Η μόλυνση με την ίδια αυτή ουσία οδήγησε σε ανακλήσεις φαρμάκων κατά της  αρτηριακής πίεσης και στομαχικών διαταραχών στα τελευταία 2 χρόνια.

Η μετφορμίνη (το γνωστό Glucophage κ.α.) είναι γενικά το πρώτο φάρμακο που συνταγογραφείται για τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Μειώνει την παραγωγή γλυκόζης στο ήπαρ και ενισχύει την ευαισθησία του σώματός στην ινσουλίνη, έτσι ώστε το σώμα να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά. Περισσότεροι από 30.000.000 άνθρωποι στις Η.Π.Α. έχουν διαβήτη, και το 90 στο 95% είναι τύπου 2, όπως αναφέρει το CDC (ΚΕΕΛΠΝΟ), και η μετφορμίνη είναι το τέταρτο πιο συνταγογραφούμενο φάρμακο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του Μπλούμπεργκ, η ανακοίνωση του FDA έρχεται από κοντά με την ανάκληση τριών εκδόσεων της μετφορμίνης στη Σιγκαπούρη και το αίτημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι οι παρασκευάστριες εταιρείες να ελέγξουν για την παρουσία NDMA.

“Η υπηρεσία βρίσκεται στα αρχικά στάδια του ελέγχου της μετφορμίνης. Ωστόσο, ο οργανισμός δεν έχει επιβεβαιώσει εάν το NDMA στα σκευάσματα μετφορμίνης υπερβαίνει το αποδεκτό ορίου ημερήσιας πρόσληψης (ADI) των 96 νανογραμμαρίων στις ΗΠΑ “, αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του FDA Τζέρεμι Kαν σε δήλωση του. “Ένα άτομο που παίρνει ένα φάρμακο που περιέχει NDMA ίσες ή κάτω από το ADI κάθε μέρα για 70 χρόνια δεν αναμένεται να έχει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.”

Η Valisure, ένα αμερικανικό διαδικτυακό φαρμακείο που δοκιμάζει κάθε παρτίδα φαρμάκων που πωλεί πριν από την παροχή τους, έχει απορρίψει το 60% της μετφορμίνης του από τότε που άρχισαν οι έλεγχοι για το NDMA τον Μάρτιο.

“Το κοινό σίγουρα θα πρέπει να ανησυχεί για την ραγδαία αυξανόμενη ανακάλυψη των καρκινογόνων στα φάρμακα, ειδικά σε εκείνα που λαμβάνονται σε καθημερινή βάση, όπου ακόμη και τα μικρά μολύνσεις μπορούν να προστεθούν με την πάροδο του χρόνου”, αναφέρει ο Ντέιβιντ Λάιτ, Διευθύνων Σύμβουλος της Valisure.

Ενώ το FDA διερευνά, αξιωματούχοι προτρέπουν τους ασθενείς που παίρνουν μετφορμίνη να συνεχίσουν. “Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση, και οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τη μετφορμίνη τους χωρίς να μιλούν πρώτα στους επαγγελματίες υγείας τους“, αναφέρει η δήλωση.

 

ΠΗΓΕΣ

  • Bloomberg: “Diabetes Drugs Latest to Be Targeted for Carcinogen Scrutiny.”
  • Jeremy Kahn, press officer, FDA.
  • David Light, CEO, Valisure.
  • Mayo Clinic: “Type 2 diabetes.”
  • com: “Metformin Hydrochloride,” “The Top 200 of 2019.”
  • gov: “Diabetes Quick Facts.”

 

Το FDA διερευνά σκευάσματα με μετφορμίνη για πιθανό καρκινογόνο

Μετφορμίνη - NDMA

Το FDA έχει ξεκινήσει δοκιμές σε δείγματα του αντιδιαβητικού φαρμάκου μετφορμίνη για το καρκινογόνο Ν-Νιτροσοδιμεθυλαμίνη (N-Nitrosodimethylamine (NDMA), ανακοίνωσε η υπηρεσία. Η μόλυνση με την ίδια αυτή ουσία οδήγησε σε ανακλήσεις φαρμάκων κατά της  αρτηριακής πίεσης και στομαχικών διαταραχών στα τελευταία 2 χρόνια.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 520 access attempts in the last 7 days.